СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ: И БАНДИТИТЕ, И ПОЛИТИЦИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ЕДИНСТВЕНО, ЗА ДА СТАНАТ МНОГО БОГАТИ


РУМЕН ПЕТКОВ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В МИШЕНА, КАТО ЛУКАНОВ

Станимир Въгленов се занимава с журналистика от 20 години, а последните 11 работи, като разследващ журналист за вестник "24 часа". Има над 5000 публикации. Получавал е български и международни награди за разследваща журналистика.  

Какво важно остана незабелязано около МВР – скандала, г-н Въгленов?

Незабелязана остава липсата на сериозни икономически новини за България в последните месеци, а всъщност именно те са важни за развитието на страната – не оставката на един или друг министър. Тук обаче все още сме принудени да се фиксираме в нещо, което във всяка нормална страна от ЕС се разбира – щом един политик попадне в центъра на подобен скандал ,  той излиза от играта възможно най-бързо, за да не натрупа допълнителни негативи за цялото правителство. Румен Петков обаче не е просто министър, както не беше просто кмет на Плевен навремето – неслучайно той е бил любимец на покойния Андрей Луканов. В определен смисъл той е негов наследник – представлява същите среди в БСП и отстоява позициите си със същата непоколебимост като Луканов. Нравите в България леко се цивилизоваха и се надявам, че всичко ще свърши с оставката на Петков, а не с по-тежки последици за него. Проблемът е, че дори след като напусне поста ,  той ще разполага с много и опасна за мнозина информация, която няма да се поколебае да използва. Така, подобно на Луканов, може да се превърне в мишена.

Мислите ли, че мерките по респектиране на контингента от последните дни ще имат някакъв оздравителен ефект?

Какви мерки? Кого са респектирали? Неведнъж съм казвал, че истински оздравителен ефект ще има ,  ако приберат за една нощ около десетте хиляди мутри, които все имат някакви позиции в България. Теоретично това е изпълнимо, но естестевно няма да стане на практика. Просто държава, мутри, бизнесмени, правоохранителни органи и т.н. са прекалено омешани, за да е възможна подобна тотална акция. Между другото подобната по размерите си акция „Сабя” в Сърбия имаше много добър ефект срещу криминалната престъпност, но сериозните проблеми   в тази държава са съвсем други. Истинският респект срещу бандитите в България напоследък го правят страните от ЕС, като ни пращат европейски заповеди за екстрадирането на поредния наш юнак, който я е сводничил, я е крал коли някъде по Европата. Нашето МВР   доста бързо издирва и задържа тези хора, съдът вече сравнително лесно потвърждава заповедите и ги изпращат по живо по здраво в европейските затвори.

Осветяването на т.нар. Галеви ще навреди ли на дейността им оттук насетне?

Галевите са си осветени доста отдавна, знае се и за кражбите на коли, и за амфетамините, и за рекета…Въпреки това на тези хора бе дадена възможност да заемат силни позиции в местната власт и то, естествено, не стана нито случайно, нито безкористно. Нито пък само в Дупница – така беше и в Бургас с Димитър Янков и Митьо Очите и къде ли не още. Причините бандитите да се насочат към местната власт са основно две – централната власт е вече сравнително стабилна и недостъпна за тях. По-важната причина обаче са парите от еврофондовете, които са най-много за общините и който контролира властта по места, ще може да бръкне най-дълбоко в кацата с европейския мед. Само че се оказа, че това не е толкова лесно и от ЕС бързо спряха кранчето, като видяха че всичко тече право в устата на мутрите. Въпреки това не съм оптимист, че скоро средствата ще стигнат до онези, към които по право са насочени – обикновените инициативни българи, които ще дадат с малкия и средния     си     бизнес тласък на развитието на икономиката.

Как ще коментирате появата на Алексей Петров в скандала и факта, че дълги години е офицер от МВР под прикритие?

Говорил съм няколко пъти с Алексей Петров – той винаги се е държал със самочувствието на български офицер. Когато влизаш в подобни игри обаче или се променяш, или се изцапваш, или изгаряш – последното очевидно се случва с Алексей. Нямам подробна информация, но имам вътрешно усещане, че Алексей Петров се опитваше да прави добри неща съобразно сложната ситуация, в която действаше от началото на 90-те години досега. Доколко се справи е друг въпрос.

Кои са други знакови фигури от престъпния свят, които може да имат покровители в МВР или направо да работят за министерството, според Вас?

Според мен няма фигура от катогорията  “ знакови ”  от българския престъпен свят, която в някакъв момент да не е била в някакви отношения с МВР. Причината е проста – повечето бандитчета, които израснаха до мафиотски босове, са си полицейски контингент още от 80-те, че и от 70-те години. Те „работят” заедно с МВР още оттогава – ту прецакват другарчетата си, ту ченгетата, ту самите те се оказват прецакани. Ситуацията не се променя особено, менят се мащабите й. Въпреки че външно погледнато методите на българската полиция в това отношения изглеждат подобни на колегите им от ЕС, крайният резултат е коренно различен на двете места. Затова в България ще трябва не просто да се смени министър, а и доста неща от методите на полицаите, за да станат ефективни като на европейските им колеги.

Как гледате на възможността около скандала да изкочат и нови данни и лица?

Откакто работя нови данни и лица не са спирали да изскачат. Естествено, че този процес ще продължи, ще има и големи изненади. По-важното е, че подобни сътресения все по-трудно засягат фатално правителствата, както беше например по времето на Жан Виденов. Но въпреки че е сравнително стабилен и сегашният кабинет трябва да избягна подобни скандали, защото те го отклоновят от истинските приоритети на страната – ускоряване на икономическия ръст, повишаване на доходите, привличането на инвестиции най-вече в производство. Това са важните неща, а не Очите, Ушите или някоя друга бухалка.

Къде се преплитат организираната престъпност и политиката у нас?

При парите естествено. И бандитите, и политиците правят всичко единствено за да станат много, много богати. И вече толкова години не могат да се научат как да го правят ,  без да е толкова видимо и скандално, как да има достатъчно за всички. Преди нямаше пари, но сега има достатъчно. Просто българите предпочитаме да си правим мръсно, вместо да си сътрудничим за обща изгода – дори когато става въпрос за кражба. Всъщност това има положителен ефект – трудно някой успява да направи голяма далавера, без някой да го изтропа.

Като човек, който познава и престъпността и МВР – по какъв начин може да се реши проблемът на срастването между двете?

Така, както става сега – с оставки и уволнения до дупка. С повишаване на заплатитена отговорните служители, с поощряване на специалистите. МВР не е много по-различнаот всяка друга организация – развитието й е подвластно на определени стимули, влияесе и от наказанията към сгафилите и продалите се служители. За да работи добре тази машина обаче трябва да има правилно политическо отношение към нея, каквото до момента няма – МВР продължава да се използва за партийни интереси, а отделно и за бързо забогатяване. Всичко това ще се промени ако министър-председателят има непоколебима позиция, че това трябва да стане и съответо сложи начело ръководител, който е в състояние да извърши подобни реформи. Като цяло имам впечатлението, че Станишев има подобно желание, но все още не съм убеден, че е в състояние да го наложи – интересите срещу това са изключително големи.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
 

За щастие завърших филология и успях да прочета доста книги още като студент. За съжаление в последните години почти нямам време за книги, ако не броим специализирани издания, свързани с разследваща журналистика, компютри и интернет – това са основните ми интереси. Иначе чета много – това е част от   работата ми, но вестници, агенции и в интернет. Преди имах любими автори, сега вече не мога да си го позволя.


ПОСЛЕДНИ 5:

ПРОФ. БОЙКО ГАНЧЕВСКИ: ЖИВОТЪТ Е ЕДНА БОРБА

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ: ПРЕДСТОИ ДА СЕ ФОРМИРА И РЕКРУТИРА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ

ИВО АТАНАСОВ: ТАКИВА КАТО МЕН ПРЕНЕСОХА НА ГЪРБА СИ ПАРТИЯТА

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И БОЙКО БОРИСОВ УПОТРЕБИХА МЪКАТА НА ХОРАТА

ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ: БСП И ДПС ЩЕ СЕ ЗАДАВЯТ ОТ КРАЖБИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=942

Posted by on апр. 3 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.