„Специалният съд е създаден от Сърбия”

Елмедина Балажи

Интервю с журналистката от Република Косово Елмедина Балажи за Общество

На 9 декември миналата година дадохте показания пред Специалния съд, като същия ден празнувахте и рождения си ден, за което бяхте поздравена от съдебния състав. Как се почувствахте на най-важния ден във Вашия живот, давайки показания?

Е. Балажи:  Да, на 9 декември, когато бях в съдебната зала, аз навърших 27 години. Но за разлика от другите пъти, когато празнувах рождения си ден, заедно с моето семейство, приятелите и колегите журналисти, този път рожденият ден беше различен, защото бях поздравена от прокурорите, съдиите, адвокатите на защитата, беше нещо интересно. Затова и показанията, които дадох, бяха с друга емоция.

Как дойде до Вас поканата от Специалния съд, за да свидетелствате в полза на защитата на Гуцати и Харадинай? Можете ли да ни разкажете за причината за тази покана?

Е. Балажи: Причината за моето извикване в Хага беше заради един видеозапис, който направих през 2020 г., където едно маскирано лице донесе досиета в офисите на Организацията на ветераните на АОК, окачествено иначе като „Мълния 2”. Случайно се оказах пред офисите на Организацията на ветераните на АОК, споменах го и в Специалния съд. Поканата дойде през тази година от адвокатите на защитата на Насим Харадинай и Хюсни Гуцати, приех поканата и след това ме извикаха като свидетел на защитата в „случая Гуцати – Харадинай”. Никога не бях потърсена от Прокуратурата на Специалния съд.

Вие сте журналист, а бяхте поканена да давате показания. Смятате ли, че това е засегнало журналистическата свобода на изразяване и на действие?

Е. Балажи:  Смятам, че „да”, защото моето право като журналистка, знаейки, че там, докато бях в съдебната зала, давайки показания, те ми казаха „имаме доказателствен материал”. Аз бях шокирана за този „доказателствен материал”. Защо? Защото те се занимаваха с Фейсбук, т.е. Специалният съд зависи от Фейсбук. Казано по-конкретно, Специалният съд започна с един доклад на Дик Марти или другояче с една фалшива диплома, както я наричам аз, и продължи с постове във Фейсбук. Аз не вярвам на този съд. И другите свидетели са питани от съда за Фейсбук.  

Смятате ли да продължите работата си като журналист във връзка с темите около Армията за освобождение на Косово, във връзка със Специалния съд? Или възнамерявате да се дистанцирате заради тази ситуация? Притеснявате ли се, че може да Ви поканят отново?

Е. Балажи:  Страх, мога да кажа, че „да”, заради засягането на журналистиката и на свободата на изразяване, но каквото е нужно за доброто на моята страна, ако се извикам отново, ще отида да свидетелствам. Започнах отново да работя като журналистка в медията www.demokracia.com, дадоха ми и някои други възможности, но аз избрах тази, като ще бъда много старателна, тъй като съм работила 7 години като журналистка.

За какво давахте показания в Хага и как видяхте този процес?

Е. Балажи: Оставяйки настрана емоциите и стреса там, т.е. според мен, както видях аз процеса в Специалния съд, мога да каже, че е един провален процес. Техните въпроси бяха много клиширани и неистински. Повече ме питаха относно това, което видях, аз имах 34 точки в показанията си. Към някои точки от моите показания отправиха въпроси от такъв порядък сякаш моите заявления не са им се видели много истински. Тоест, почувствах се ядосана и нервирана от техните въпроси.

Какви са Вашите впечатления от този процес? Какво е душевното състояние на г-н Насим Харадинай и г-н Хюсни Гуцати? Успяхте ли да се срещнете с тях?

Е. Балажи: Не, никакъв контакт нямахме с тях, само един поздрав отдалече в залата на съда.

Бяхте ли придружавана от някой друг в Хага или пътувахте сама?

Е. Балажи: Аз бях придружавана от четирима други свидетели. Екипът на защитата на Гуцати и Харадинай ни посрещна много добре, нямахме някакво притеснение, нашите показания се одобриха и сега чакаме за развитието на този процес.

Голям отзвук в Косово предизвика Вашата декларация, че „Хюсни Гуцати и Насим Харадинай не ги наричам „обвиняеми”, защото са несправедливо задържани там. Смятам, че е заради единствената причина, че изтичането на документите се случи само от Бюрото на Специалната прокуратура, защото седалището на Съда е в Нидерландия, а не е в Косово. Защо позволиха изтичането на тези досиета? Смятам че те се държат като заложници и не са обвиняеми”. Как го обяснявате това? Какъв е смисълът на тази декларация?

Е. Балажи: Имайки предвид, че изтичането на тези досиета се случи само от Специалния съд там, защото не са ги съхранявали те своите досиета и защото те се държат като заложници. Тоест, изтичането на тези досиета се случи от тях, а не от нас, защото не бяха способни да пазят своите досиета, затова дойдоха в Косово. Зная го, защото отправих контравъпрос и доколкото си спомням, съдията ми отправи два или три въпроса и прекрати даването на показания от мен. Но, след свидетелстването, когато видях, че в Косово се разпространи моята декларация, бях ентусиазирана, защото поне малко тази декларация беше направила горд някого и особено един боец на АОК.

В един Ваш пост във Фейсбук благодарихте и на хората, които стояха близко до Вас, но нещо беше интересно в този пост – Вашето семейство не е било уведомено за този процес. Как го приеха те?  

Е. Балажи: Моето семейство не знаеше, че ще ходя в Хага и ще свидетелствам, моята майка донякъде беше информирана за този процес, защото беше видяла видеозаписа, който направих аз и ми каза: „Един ден ще се извикаш и ти за свидетелство!”, а фактически от март 2021 г. аз бях разпитвана. До последните моменти моето семейство не знаеше, защото ни беше забранено да казваме, че сме свидетели.

Вие сте дъщеря на ветеран от АОК. Доколко е трудно на дъщеря на ветеран да защитава ценностите на Освободителната война? Повлияя ли това на Вашето участие при даването на тези показания?

Е. Балажи: Аз съм на 27 години и моят баща винаги ми е говорил за войната. Т.е. ние сме семейство, което има загинали бойци, имаме инвалиди и ветерани от войната. Баща ми е ми е казвал винаги и продължава да ми казва, че ценностите на Освободителната война никога не бива да ги забравям, а трябва да ги пазя винаги, какво са направили войниците на АОК, за да се радвам на тази свобода. Затова, този случай ме подтикна още повече да пазя ценностите, защото там, в Хага, бях дъщеря на ветеран и ги защитавах ценностите на Освободителната война и бях журналистка, която изпълняваше своята мисия. Следователно, бяха две нещата, които смятам, че съм направила горд и някого другиго.

Какви са Вашите впечатления от процесите в Специалния съд? Каква е ситуацията?

Е. Балажи: За тези процеси, които се провеждат в Специалния съд, мога да кажа, че не се провеждат нормално, защото в този процес се обвиняват освободителите, а не се обвиняват сърбите, които избиваха моя народ. Това е един съд, създаден от Сърбия и сръбските престъпници.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16941

Posted by on ян. 3 2022. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.