Спахиу: Албанците и македонците да действат заедно

SpahiuПолитическият анализатор Неджмедин Спахиу смята, че последният конфликт в Македония е още един опит на македонския министър-председател Никола Груевски да остане на власт, защото много държави не го искат начело на Македония. „Груевски прави последните си опити да се задържи на власт, след като Западът реши да го свали, затова и конфликтът се разви в един конфликт с много жители, за да се застрашат междуетническите отношения”. Спахиу посочва, че тази случка не е от полза за албанците в Македония. „Ако разгледаме интересите на албанците в Македония, това не биваше да се случва, защото е срещу техните интереси”. Първо, албанците в Македония нямат проект за създаването на една нова държава. Ако имаше такъв проект, би могло да се аргументира войната, за да се реализира”. Спахиу критикува албанските партии, които действат на македонската политическа сцена. Той смята, че те поддържат погрешната политическа групировка. „Албанските политически партии вместо да подкрепят пробългарските сили, както иска Западът, те подкрепят просръбските, само, защото те са по-силни. Те искат да са в добри отношения с Груевски”. Той коментира и поведението на Косово спрямо конфликта в Куманово. „Косово е объркано, институциите са объркани, въпреки че, реакцията на външния министър беше ясна и директна”. Според Спахиу, целият конфликт в Македония е изгоден само на един човек. „За вътрешното обществено мнение, събитията засилват Груевски, затова той прави това”. Спахиу вижда една политическа възможност за албанците да се преориентират в политиката на Македония. „Албанските сили имат подходящ случай, ако не са го направили по-рано, да го направят сега, да се махнат, да намерят сили, да се отделят от Груевски, да се присъединят към Заев, който се държи като поддръжник на Запада”. Спахиу обвинява и албанската партия на власт за слабата реакция. „Отговорност има ДСИ. Трябваше да се евакуират гражданите, да не се застрашава техният живот. Али Ахмети трябва да излезе от правителството”. Той смята, че вълненията в Македония ще продължат, докато тази политическа каста стои на власт. „Може да има вълнения и по-нататък, защото Груевски е идентифициран като кризисен фактор, той е антизападен, има подкрепата на Атина и Белград. Оттук произтича неговата политическа сила, т.е. от подкрепата на Атина и Белград”. Косовският публицист смята, че за албанците в Македония войната не е опция, а просто трябва да участват в мирни протести заедно с другата част на опозицията. „На албанците не им трябва една война, албанците имат да правят много за собствените си права. Аз съм срещу насилието, защото насилието в този случай е от интерес на Груевски, то го държи на власт”. „Албанците трябва да се присъединят към протестите на опозицията”.

Авторът е професор по политически науки в Университета ААБ в Прищина, бивш професор в Тиранския университет, Прищинския университет, както и в Университета на Хамбург.

14 май 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11624

Posted by on май 14 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.