Словенският нонпейпър: Екстремистката десница и шокиращото нарушаване на албанските интереси

Д-р Гуракуч Кучи

Д-р Гуракуч Кучи

Краят на големите международни споразумения винаги носи тенденции за нови геополитически промени. Тези периоди, така както след Първата световна война и стогодишните споразумения от този период, отново тяхното приключване се засяга с финансови, икономически и епидемични кризи. Затова, в този период се появяват и идеологии, които носят екстремизъм. В този период десният екстремизъм (как аргументира Франсис Фукуяма) успява да убеди масата, че икономическите проблеми се появяват по причина на идентичността. Обаче, докато Западът държи под контрол десния екстремизъм, много източни страни като Русия и Сърбия обръщат десния екстремизъм и ксенофобията в сецесионизъм като в Украйна, Балканите и другаде, всякога според „славянофилската” доктрина.

Защо се появи документът на „Словения” за Западните Балкани?

През 2023 г. изтича 100-годишното споразумение от разпадането на Османската империя. Турция от около 20 години очаква изтичането на това споразумение, за да си създаде ново позициониране, особено в морето и да разпростре своето влияние в близки като цивилизация страни. Едно ново позициониране искат и Русия, и Сърбия, които следват философията на „славянофилството”, още от времето на Хомяков.

Докато в тази ситуация САЩ, заедно с ЕС, са в една добра позиция да засилят своите позиции в континенталната сърцевина (Хартланд) и по бреговете (Римланд). В тези сблъсъци Балканите заемат важно място и мехурите като „нонпейпъра” на Словения, който сега се отрича като нещо истинско от самата тази държава, са измерители на напреженията докъде може да се приемат препозициониранията на сегашните държави. Такива документи излизат главно от тайните служби и дори могат да се изфабрикува някоя друга страна като техен автор. Както и да е, такива политики често се изпробват на Балканите и накрая имаше лидери на Западните Балкани, които адаптираха приемането на засягането на границите, обаче една такава дейност се спря решително от САЩ. Но последната инициатива като измерване на напрежението с „нонпейпъра” идва от линията Янез Янша, Виктор Орбан и Александър Вучич, които преместват въпроса на западноевропейската десница от ксенофобско равнище на сецесионистко (отделянето). Следователно, от нивото на затварянето на границите на нивото на промяната на границите.

На Балканите този сецесионистки национализъм се изразява в сфери, където един етнос иска да владее една нация. Следователно, държавите на Балканите да станат изключващи според „славянофилската”доктрина, а не включващи според модела на създаване на албанския национализъм. „Славянофилската” доктрина, освен концентрацията на славяните, след това своето разпростиране ще цели да го извърши с балкански федеративни качества от рода на проектите, които са започнали още от Балканските войни.

Споменатият документ, който премахва Косово от картата на държавите и разделя Босна, е от полза най-много на Сърбия. Тази, последната, дори не отрича, че желае едно такова нещо. На Сърбия не ѝ пречи обединението на Косово с Албания, но ѝ пречи неговата държавност. С премахването на държавността на Косово и неговото обединение с Албания, Сърбия може да спечели територия и голямо удовлетворение от Косово и всеки път намира повече възможности за сътрудничество с някое правителство в Тирана отколкото в Прищина, също така с разделянето на Косово затваря завинаги и въпроса за Санджак. Докато от Долината на Прешево с голямо задоволство ще махне няколко села и град Прешево. Докато от Босна ще спечели много повече.

Но, досега, документът, който не е публикуван напълно, никъде не говори по въпроса за Северна Македония, който е един проблем, прехвърлящ границата на Западните Балкани и въпроса за Черна гора и за много други граници. Невъзможно е след това да не се засегне Пиринска Македония от България, Войводина и други.

От тези промени печелят най-много Русия и Сърбия. Русия ще постигне заедно със Сърбия да създаде едно силно „славянофилско” разпростиране, т.е. едно разпростиране н православната цивилизация, на нейната идеология, която нарича Русия „суверенна демокрация” и на геополитиката в отделянето и заплахата за Сърцевината.

Добър или лош е документът за албанците?

Такива идеи, каквито предвижда споменатият документ, са дефакторизиращи за албанците в Албания, Косово и в други страни на Западните Балканите. Тези идеи имат две големи цели:

Дефакторизирането на САЩ на Балканите, за да развалят стратегията на Римланда, и

Загубата на способността на албанците за вътрешна еволюция към създаването на държава като на Енвер Ходжа, където се централизира всички и тази централизация се контролира „славянофилите” и православната цивилизация.

Едно нещо трябва да се помни – съществуването на Косово и на Албания в тези моменти е идеално за албанците. Това заради факта, че намалява силата на славянофилските доктринери да контролират идейните центрове на албанците, защото бидейки албанците на една безсилна позиция както сега, централизацията на идеите прави възможно контролирането след това на този център от славянофилските доктринери.

Албанците трябва да следват идеята за западното развитие на нациите и цивилизацията. Западните народи, след развитието на държавите-нации сега се обединяват в цивилизация и идеология отчуждавайки своите периферии, така както цели нацията в държавата.

Албанците не трябва да се подмамват от шовинистките доктрини на славянофилските доктринери относно създаването на „Велика Албания”, защото никой не смята такива проекти за добри за албанците, ако това не го направят самите албанци. Терминът „велика” в този случай представлява империализъм, а албанците в нито една страна, където са сега на Балканите, не са империалисти.

Интеграцията на албанците трябва да бъде истинска, а не в модели, където могат да присъединят към Албания една част от Косово и след това да ѝ откъснат една част от юга и да я дадат на Гърция. Оригиналът на статията: https://www.epokaere.com/nonpaper-i-sllovenise-djathtizmi-ekstrem-dhe-cenimi-shokues-i-interesave-shqiptare/?fbclid=IwAR392AY0XQR_w9zdLraNW5SVPI4duaM0Ipt6ZAMESnRRZD8FMXvzLz26wog

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16885

Posted by on апр. 20 2021. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.