Слабостите и величието на Ванче Михайлов

Рилинд Даути

Оригиналът на статията е на албански език и е публикуван във вестник „Коха”, Република Северна Македония в броя на 22 април 2022 г. Статията се публикува на български език с любезното съгласие на автора, Рилинд Даути, който е политически анализатор.

Рилинд Даути

В своите текстове, Ванче Михайлов се изказва по категоричен начин, че Санджак, Косово и Чамърия (днес Епир в Гърция) „по право принадлежат на Албания”, докато предвижда албанците в Македония като един от равните в конституцията народи, а албанския език като един от равните официални езици на Македония, като „Швейцария на Балканите”, замислена от него!

От три години в Битоля е отворен един клуб на лицата с българско самосъзнание в Северна Македония и в интернет са активни приблизително оттогава, но наскоро се реализира официалното отваряне с участието на самия министър-председател на България и на други високопоставени български гости.

Новината за отварянето на този клуб доведе до остри реакции в македонското общество, но в повечето от реакциите не се представяше като проблем съществуването на един такъв клуб, а името на клуба, взето от действителната историческа фигура Ванче Михайлов.

Но коя е тази личност?

Иван „Ванче” Михайлов е роден през 1896 г. в околността на Щип, който по това време е част от Косовския вилает под суверенитета на Османската империя. Както знаем, по-късно неговото родно място и другите части, които днес са в Северна Македония, падат под крайно жестокото сръбско владичество. По тази причина, историческото ВМРО, в което се включва и Ванче Михайлов, организира много атентати срещу представители на сръбските завоеватели, както и срещу сръбските граждански колонисти, установени из Македония.

От това, което се каза по-горе, няма нищо спорно за него, но това са трите неща, които се вменяват като „грях” на Ванче Михайлов от македонската историография и общество:

  1. Обвинения за братоубийственото ликвидиране на други македонски революционери,
  2. Обвинения за сътрудничество с фашизма и нацизма, и
  3. Отричането на съществуването на македонците като етнос, народ и нация, смятайки ги за българи.

Всички обвинения имат някаква база, но дали са в действителност заслужени и толкова проблематични, колкото се показват? Да започнем от ликвидациите. Това е бил начинът на действие на цялото историческо ВМРО и на подобни организации от това време. Ако с тази обосновка се отхвърля Ванче Михайлов, тогава какво да кажем за Яне Сандански, който се прославя в държавния химн, но също е правил атентати и дори е предавал свои съратници на гърците?! Ако тръгнем от вътрешните интриги, които водят до най-лошото (братоубийството), тогава македонската историография трябва да отхвърли ВМРО, ТМРО и всяка друга организация, която се е борила за свобода! Извършила ли е някоя политическа сила повече убийства от комунистическата власт, която създаде Македония?

Второто обвинение срещу Ванче Михайлов ни напомня дебата, който имахме и самите албанци относно Джафер Дева. В балканските държави, където е имало партизанска борба на комунистите, традиционно съществува едно табу за групите и лицата, които са имали и най-малък контакт с италианските, германските и хърватските усташки сили в периода 1941-1945. Налице е притеснение за лицата, които са имали и най-малкия контакт с гореспоменатите сили. В Косово, например, такъв е случаят с Джафер Дева, който по време на германската военна окупация е министър на вътрешните работи на Кралство Албания. Обвинява се за сътрудник на нацизма (или, че сам е бил нацист) едно лице, което е спасило ромите от екзекуциите в Сърбия на Недич, след това като вътрешен министър на Кралство Албания дава на евреите документи с фалшиви имена, за да не се разкриват, че са евреи, докато след Втората световна война намира убежище в САЩ, като там сътрудничи с еврейското лоби!

В случая на Ванче Михайлов имаме факта, че няколко години живее в Независимата хърватска държава (НХД) на Анте Павелич, с когото установява контакт много преди войната и също така се обвинява за един провален опит, стимулиран от германците за създаването на независима македонска държава в стила на НХД. Въпреки това, няма никакво доказателство, че Ванче Михайлов има някаква вина за престъпленията на НХД или на хитлеристка Германия. Всъщност е обратното: има куп свидетелства за различни видове престъпления, извършени от самообявилите се „антифашисти”, каквито са югославските партизани, включително и македонските бригади! Блайбург, Тивар, Блаца… Дали са в позиция да обвиняват Ванче Михайлов като сътрудник на фашизма и нацизма тези, които изговориха какво ли не за бедната еврейска секта Лев Тахор, тези, които искат газови камери за албанците, тези, които гледат с възхищение Вучич („за един сърбин ще убием стотици мюсюлмани”), които са разгневени от осъждането на Младич, които редовно използват пейоративни наименования спрямо албанците и българите, наричайки ги „татари”?!

След капитулацията на Италия през 1943 г., на следващата година Ванче Михайлов се премества в Италия, където живее до края на живота си през 1990 г. Докато е в имиграция, се фокусира върху писането. Така успява да напише обемни творби и публицистични текстове. Именно това са текстовете, които ни водят към основните обвинения, които македонската историография и общество отправят към него: отричането на македонския народ, смятайки го за част от българския народ. Това е истина, но е неразбираемо обвинение! Защо? Както знаем, по времето на управлението на „ВМРО”-ДПМНЕ се извърши реабилитацията на няколко фигури, които македонската историография ги беше заклеймила като „бугарофили”, преди всичко на Тодор Александров. Но, ако за „ВМРО”-ДПМНЕ е приемлив Тодор Александров, който също се идентифицира като българин, тогава защо това се вменява като „грях” на Ванче Михайлов?! Обаче, ако за македонската историография и общество Тодор Александров и Ванче Михайлов са неприемливи, защото са били „бугарофили”, следователно с българско самосъзнание, тогава защото издигат в небесата Гоце Делчев, Даме Груев, Никола Карев и много други, които също са се идентифицирали като българи?!

***

Това е донякъде разбираемото отношение, но изцяло противоречиво на македонското общество спрямо Ванче Михайлов. Но има ли нещо, което може да се каже за него от албанска гледна точка?

Има, дори и повече!

Ванче Михайлов, който се идентифицира като българин, пише критики срещу България, която през 1913 г., влизайки в съюз с Гърция и Сърбия, освен че уврежда българите, причинява щети и на албанците, които падат под гръцка и сръбска власт!

През 1933 г. Ванче Михайлов подписва споразумение за сътрудничество с Хасан Прищина за обща борба срещу Кралство Югославия, докато Хасан Прищина му оставя за спомен своя бастун!

В своите текстове, Ванче Михайлов се изказва по категоричен начин, че Санджак, Косово и Чамърия (днес Епир в Гърция) „по право принадлежат на Албания”, докато предвижда албанците в Македония като един от равните в конституцията народи, а албанския език като един от равните официални езици на Македония, като „Швейцария на Балканите”, замислена от него!

И по времето, когато югославската република Македония се държеше спрямо албанците „по-сръбски” от самата Сърбия, Ванче Михайлов, в своите публицистични текстове, излиза в защита на преследваните в Югославия албанци!

Достатъчно е да се знае за това „адвокатстване” спрямо албанците, за да се разбере цивилизованата страна на Ванче Михайлов! В неговата монументална творба „Македония – Швейцария на Балканите”, той се изказва: „Нито един народ няма да доминира спрямо другите с налагане, с хитрост или с насилие. Братството между народите ще се подпомага и от законовото равенство в културата, икономиката, образованието, съдебната система и във всички други области”. 

Македония би била много по-добра страна за живеене, ако се беше осъществила според идеята на историческото ВМРО и по-специално според Ванче Михайлов, вместо тази, която имаме сега, създадена от АСНОМ и с конституцията от 1991 г., приета в нарушение на политическата воля на албанците!

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16954

Posted by on апр. 23 2022. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.