СИРИЙСКИЯТ ДЖИХАД Е ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО – ПАКИСТАНСКИТЕ ТАЛИБАНИ СА ИСТИНСКАТА ЗАПЛАХА

Pakistanski talibaniНа всеки няколко седмици чуваме за поредния британец убит в Сирия, докато се е сражавал в редиците на свързани с Ал Кайда групи. Досега в сражения с правителствените сили са убити около 20 от тях, като с това нарастват страховете от новото поколение британски мюсюлмани, които се учат на джихад по света, преди да се приберат за терористични атаки вкъщи.

Може би е така, но ми казаха, че МИ 6 е много по-разтревожен за дузината британци в племенните райони на Пакистан. И има защо.

Сирия се оказа добре дошла за отвличане на вниманието от пакистанското правителство и от терористичните групи базирани на пакистанска територия. Официални лица по сигурността и членове на пакистанските талибани се опитаха да приветстват масовото заминаване на джихадисти към Близкия изток. За Пакистан това е начин да замете проблема под килима, а за талибаните е един вид глобално присъствие за което могат само да мечтаят.

За британските мюсюлмани това е нещо като 5-звезден джихадистки опит, както писа моят колега Рут Шерлок миналата седмица:

За разлика от много по-аскетичния джихад в Афганистан през 1980-те години, където бойците следваха пуританските Уахабитски практики на Осама бин Ладен и бяха с месеци откъснати от външния свят, нощите в Сирия могат да преминават в онлайн игри, чатове със семействата във Великобритания или гледане на Ал Кайда клипове в постоянната интернет връзка, която им се осигурява в техните спални помещения.

Всъщност, фронтовата линия в Сирия е на разстояние с едно такси от турските градове. Младите джихадисти използват Туитър, за да постват снимки на Кит Кат и кутийки с Ред Бул. Бий се с потисническия режим през деня и се прибирай вкъщи за чай и YouTube вечер.

За разлика, племенните региони на Пакистан са далечно тежко пътуване, след крайни военни пунктове и всевиждащи и постоянно кръжащи дронове. Новобранците понякога трябва да оцеляват дни наред с малко повече от сух хляб и ориз. Няма Кит Кат на няколкостотин километра. Забравете Wi-Fi: комуникациите са ограничени до спорадичната употреба на старите кабелни линии или сателитни телефони.

Това не е място за малодушните. И там има много истории за слаби западни попълнения, които откриват, че точно този джихад  май не е за тях. Вземете за пример този пасаж от немското списание Шпигел, който описва как група немски мюсюлмани решили, че не могат да оцелеят без удобствата на дома:

Зимите в региона на Хинду Куш могат да бъдат наистина студени. С дни и седмици, джихадистите трябва да живеят без месо, баня или топъл душ. И после да седят заедно с узбеки, без да могат да разберат и една думичка от това, което казват. При техните позвънявания и имейли до дома те звучат все по-малко ентусиазирани и все по-обезкуражени относно водения джихад. Рами М., например, по-дебел, би се оплакал от това, че трябва да марширува на дълги разстояния с тежко въоръжение на гърба.

Истината е, че Пакистан остава в центъра на терористичната връзка. Точно там групи като Ал Кайда, талибаните и мрежата Хакани поддържат тренировъчни лагери за обучения по правене на бомби и джихадистка реторика. Животът е тежък. Смъртоносното кръжене в небето е 24 часово. През зимата времето е брутално. И няма много какво да се види по телевизията.

Затова не е изненадващо, че ми казаха, че британците в тренировъчните лагери в пакистанските племенни региони са само десетина – много, много по-малко от стотиците, които се присъединяват към луксозния джихад. Но те показват саможертва в името на целта да отидат там. Там няма такси до вкъщи. Нито романтична борба с брутален агресор.

Докато Сирия доминира новините по света и привлича тези, които искат да са бойци, ние не бива да отклоняваме погледите си от истинската заплаха.

Автор: Роб Крили (кореспондент на Дейли Телеграф и Съндей Телеграф в Пакистан). Статията е публикувана в Дейли Телеграф.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8256

Posted by on дек. 8 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.