СИРИЙСКИТЕ ИСЛЯМИСТИ СЕ ПРЕГРУПИРАТ В ИРАК С ПЛЕНЕНО ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ

Idis IraqГолямата опасност е служебното правителство да не стопира процеса на изграждане на ограда по границата

Миналата година Обама искаше да бомбардира Асад, а сега най-накрая се готви да бомбардира противниците му

Сирийският клон на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС) спря военните действия в Сирия, докато се прегрупира в съседен Ирак и се снабдява с много по-сериозни оръжия пленени от правителствените сили.

ИДИС е сунитска ислямистка издънка на Ал Кайда, която се бори срещи режима на президента Башар Асад в Сирия. В началото на гражданската война си партнираше със Сирийската свободна армия, която беше канена на „тайна“ среща в България. Не е ясно дали на нея са присъствали и членове на ИДИС, но по непотвърдена информация е имало такива. В момента ислямистите се сражават и срещу бившите си съюзници от опозицията на Асад. Организацията се е съсредоточила по границата на Сирия и Ирак, където ислямистките милиции вече контролират големи части от страната и са обградили дори Багдат. Същевременно кюрдите взеха абсолютно под свой контрол северните части на страната. Те дават яростен отпор на ислямистите, които поради нарасналата си сила могат да се разширяват само на юг към Ирак и на запад към Сирия.

В Сирия те си партнират с фронта Нусра, друго разклонение на Ал Кайда, което се бие с правителствените сили на Асад, основно около град Деир ал-Зоур (може да го видите на картата близо до границата с Ирак).

Пред Ройтерс Абдул Рахман от Сирийска организация за човешки права заяви: „ИДИС не се бие от четири дни. Не знам точно защо. Има само отделни сражения на североизток от Алепо“.
Той добави, че ИДИС искат да създадат сунитска ислямистка държава от средновековен тип на териториите за които се бият в Сирия и Ирак. В момента превозват плачкосано тежко въоръжение към Сирия (включително американски бронирани хамъри – на снимката командира Умар Ал Шишани с пленена машина, пусната преди 22 часа от ИДИС), вероятно, за да подновят офанзивата си срещи правителствените сирийски сили.

Ситуацията е изключително притеснителна, защото ако поемат пълен контрол над границата, ислямистите ще могат да транспортират свободно оръжия и да прехвърлят военни части, което пряко засяга страни от по-широкия региона като например България, която няма никакви гранични съоръжения и буквално е беззащитна при масирана емигрантска вълна от Сирия, Ирак, Кюрдистан или евентуално Турция.

„Леко и тежко въоръжение, военни машини и пари заграбени от ИДИС при превземането на Мосул (Ирак) ще бъдат прехвърлени в пустинните райони на източна Сирия, които организацията използва за стратегическа база на атаки“, казва още Абдул Рахман

Обама заплаши, че ако настъплението им в Ирак продължи ще нанесе въздушни удари по позициите им. Засега такива няма. Администрацията на Обама не се поучи от грешките на Буш в Ирак и искаше да сваля светския и толерантен режим на Асад с военна операция, докато сега се готви да бомбардира противниците му.

България трябва да си направи оградата по цялата южна граница, колкото и пари да струва това. Голямата опасност е служебното правителство да не стопират процеса.

Общество.нет
По информации от британските и арабски медии

Umar al Shishani

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9667

Posted by on юни 14 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.