Сергей Муисенко: Предпочитаме да храним своя армия, отколкото чужда

sergej musijenko

На 15 февруари 2016 ЕС свали голяма част от санкциите срещу Беларус. Страната вече 20 години е под такъв режим. За това и други развития около източноевропейската държава разказва в интервю за сръбския в. Политика Сергей Муисенко. Той е и директор на аналитичния център за социологически и политически изследвания ЕКООМ. Член е и на съвета към президента Лукашенко.

На кого трябва да благодарите за свалянето на санкциите на ЕС? Западните медии отбелязват, че президентът Лукашенко пред последните години прави усилия за спазване на човешките права.

Те трябваше да го направят, защото се озоваха в задънена улица. Следователно, направиха го, за да запазят своя образ. Нищо необичайно не сме правили, нито сме приемали каквито и да е условия.

Белоруският естаблишмънт често посочва Украйна като дестабилизиращ фактор за Беларус. Какво може да дойде от Украйна?

Оръжие, войници. Вие в Сърбия сами сте минали през това: човекът, който има оръжие и знае да го използва трябва да се изолира.

На 20 янаура Лукашенко внесе предложение за промяна на белоруската военна доктрина, която не е променяна от 2001 година.

Тя все още не е приета, въпреки че е в парламента. Това е нашата реакция на украинската провокация. Видяхме, че има определени обстоятелства, които трябва да се променят.

Любопитно е, че Лукашенко не споменава нито една държава като неприятелска, а само опасност от „хибридна война“ и „цветни революции“. Както точно означават това?

Означава, че държавата бързо реагира на външни и вътрешни предизвикателства.

Дали сте преценили, че има опасност с някоя цветна революция да се свали Лукашенко?

Тази опасност съществува вече 25 години, откакто Беларус стана независима държава. Променят се само методите. В Украйна успяха, между впрочем в Беларус още не са. Следим ситуацията, анализираме я и реагираме. Облекчаващо обстоятелство е, че за разлика от другите бивши съветски републики, ние живеем по-добре. Ние не зависим, като Русия и Казахстан, от цените на нефта и газта. Имаме устойчиво развитие.

От каква хибридна война се плашите?

Не се плашим от нищо. Предпочитаме да храним своя армия, отколкото чужда. Знаем какво е да храниш чужда армия. Били сме под немска окупация, хранили сме немци, партизани, себе си и пак не е имало глад. Може да превъзмогнем и това. Останалото, Югославия също го помни.

Значи последния диктатор в Европа вече не е проблем?

Не е, защото не е диктатор. Кондолиза Райс нарече Лукашенко последния европейски диктатор, но се видя, че той не е. Американците, между другото, се постараха да намерят каквито и да е скрити пари, но не им се получи. Него не можете да го обвините в корупционни скандали.

Миналата година, с шеговит тон, той даде тази титла на Путин.

Те само се упражняваха върху нас за въвеждането на санкции срещу Русия.

Ако са се упражнявали на вас и не успяха, това означава ли, че няма да успеят и със санкциите срещу Русия?

Да, ако Русия реагира като нас, ако отдели държавните интереси от тези на олигарсите. Ние изхвърлихме интересите на олигарсите от нашата система.

За Путин се говори, че доста е направил, за да обуздае олигарсите.

Не се забелязва. Системата се основа върху свободата на олигарсите. Техните частни интереси стоят над държавните.

Как успяхте в Беларус?

При нас ги нямаше. Шегата на страна, има ги, но са много слаби и се държат с уважение: не може да ги забележите по колите, които карат или по охраните им. Нямаме обичай да парадираме с богатство.

14 март 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13068

Posted by on мар. 14 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.