Сектор „Сигурност“ не е опитно поле, където властта да разделя народа

Borisov BachvarovaРазделено общество се управлява най-лесно

Спомняте ли си как след убития „бежанец“ край Средец се получи разделението – политици срещу народ? Тогава обществото подкрепи действията на служителите от сектор „Сигурност“, а от другото страна застанаха политиците и обслужващите ги медии. По-голям страх за политиците от това народ, армия и полиция да са заедно няма. Днес политиците на статуквото се опитват да разделят най-нагло народа по отношение на сектор „Сигурност“.

Първи наруши правилата на играта финансовият министър с това, че по скрит начин вкара текстове, които засягат сектор „Сигурност“ и пусна по услужливите и зависими от фондовете медии на властта директива, че всичко е за 20-те заплати. Да, ама не! Служителите от сектор „Сигурност“ цяла година бяха опитно поле на актриси, поети, преводачи и маникюристи, членове на политически кабинети и приближени по един или друг начин на силовите министри, а накрая се намеси ударно и ковчежникът на републиката. И без това този сектор е опитно поле вече 26 години на какви ли не реформи с цел да се запази цялата власт, че и на кого ли не. Обаче това, което се наблюдава в момента, е пълен нонсенс и абсурд. Ще кажат някои, че това е един гениален план на Борисов и той ще се освободи от негодните и всичко е под контрол. Но това е процес, който е почти невъзможно да се управлява. Не става въпрос да реформираме държавния архив все пак.

Извинявайте, но какво стана с прозрачността и публичността в управлението, начина на вземане на решения, иницииране на предложения, прочутата оценка на въздействие на Бъчварова? Защо тези въпрос не стоят на дневен ред в предаванията на националните медии? Не трябваше ли тези предложения да бъдат обсъждани и известни предварително, а не внесени в 12 без 5, а не да се разнасят като слухове във ведомствата и да им се говори едно, а върши друго, както намекват от синдикатите.

Една от целите на промените в Бюджет 2016 г. е именно да се раздели народа по отношение на сектор „Сигурност“, да бъде противопоставен срещу него и той да бъде натикан в ъгъла. Много лековато се пускат обвинения, че всички са корумпирани и непригодни. Да поставяш всички под общ знаменател те прави любител на квадрат на Сталин, Хитлер и Пол Пот, взети заедно.

Политиците много добре знаят, че най-лесно е да разделиш народа като набедиш някого от публичния сектор, че взема повече от заслуженото и тръгнеш да вземаш това, което има. Но това се прави срещу по-слабите. Дали обаче властимащите ще посмеят да въведат някакви мерки срещу доходите на банкерите, финансовите консултанти или пък олигарсите?! Отговорът е предварително ясен. Именно заради това не се учудвайте, че точно работодателите – олигарси подкрепят властта срещу полицията и армията, а и няма да ме учудят контролирано да изкарат и служителите си на контрапротест. То у нас и без това се говори отдавна, че освен контролиран корпоративен вот има и своеобразен контролирани корпоративни участници в протести или контрапротести.

Падне ли сектор „Сигурност“ ще вдигнат без проблем възрастта за пенсиониране на останалите, ще орежат социалните придобивки, а майчинството като нищо ще бъде сведено до 3 месеца, а за останалите все още държавни фирми не ми се мисли – военни заводи, тецове, пощи, БДЖ, а защо не и АЕЦ „Козлодуй“ и каквото все още е останало (неща все отдавна пледирани от неолибералните талибани, определяни като икономисти).

Властимащите искат да вземат съответния реванш, че народът мълниеносно защити действията на гранична полиция във вечерта на 15 октомври, докато Борисов уплашен мълча цели два дни. А утре, когато дойде поредната партида нелегални имигранти, които може и да са терористи от Ислямска държава, да бъдат пропуснати без никакъв проблем. Така управляващите ще получат потупване по рамото от Меркел, ВКБООН, че може и от Хелзинкския комитет, да не говорим за лакеите от грантовите фондации. Посолствата на западните партньори в София ще се доволни, че току виж ни удостоили с височайша визита от важна столица. Спомнете си какво говореха за армията преди повече от 18 години, когато тръгнаха да я модернизират и какво от всички добре изглеждащи определения и обещания остана – да бъде малка, колкото на стадион „Българска армия“ да може да я поберем, че и свободни места ще останат. Днес без проблем се утвърждава идеята небето ни да пазят партньорите ни от НАТО, т.е. от турската авиация. А утре тяхната ли полиция и жандармерия ще бъде по градовете и селата у нас?! Защо пък не, ще кажат някои ако е по-евтино и изгодно. То не беше ли това пътят за падане под чужда власт и робство …

На политическата върхушка и е безпределно ясно, че излязат ли на национален протест на 8 ноември, служителите на сектор „Сигурност“ със собствените си семейства, приканят роднини, близки и приятели за подкрепа и в първите редици на едно шествие бъдат отпред техните съпруги с детски колички, а до тях семействата на пострадалите служители от системата, те ще обиколят не само родния медиен ефир, но и световния. Тогава вече на дневен ред може да бъде не само поемането на ресорна ръководна отговорност. Именно това не искат да се случи и използвания целият възможен инструментариум на страх, а техните последователи в интернет се позовават на действията на Рейгън и Саакашвили в подобни ситуации.

Сблъсъкът не е дали да има или да няма реформа в сектор „Сигурност“, а е срещу държавността, където на първа линия са неолибералите в грантовите фондации и в политическата класа, а зад тях седят техните спонсори, които защитават интересите на чуждите държави. Борбата е неравностойна, защото едните имат и ресурс, и медии, лостове за въздействие, заплахи, силови действия и чужда подкрепа, а хората от сектор „Сигурност“ единствено себе си и това, което им е останало да защитават. Днес делението не е „за“ или „против“ сектор „Сигурност“, а „за“ или „против“ статуквото. Крайно време е деструктивните действия срещу сектор „Сигурност“ да започнат да бъдат квалифицирани като противодържавни и заплаха за националната сигурност.

Антон Боянов

6 ноември 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12728

Posted by on ное. 6 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.