СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е ДЪРЖАВА С ПРОВАЛЕНО ЧЛЕНСТВО

ВЕЧЕ НЕ ДОХОДИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЛЯВОТО И ДЯСНОТО, А ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ПО ОПРЕДЕЛЕН НАЧИН ДА СЕ ГЛЕДА НА СВЕТА

Роден е на 19 януари 1968 г. в Дупница. Завършва Английска езикова гимназия в Бургас и политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1993 г. Специализира в политическа теория в Осло и Ню Йорк, а през 1995 г. получава магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания. През периода 1995–1998 г. е редовен доктрант, а след 1998 г. — асистент в катедра „Теория на политиката“ в Софийския университет. През 1999 г. защитава дисертация в областта на английския консерватизъм. От 2001 до 2002 г. е директор на отдел „Политически анализи и стратегии“ в Съюза на демократичните сили (СДС), а от 2002 г. е главен редактор на сп. „Разум“.  Един от основателите на Демократи за силна България (ДСБ). От 2005 г. е депутат в 40-то Народно събрание, секретар на парламентарната група на ДСБ и член на Комисията по гражданското общество и медии.  Женен, с две деца.

 

Какъв е основният проблем на десният избирател днес г-н Малинов?

Мисля, че основния проблем е този, който е на повечето български граждани, независимо дали е десен или не. Това са ниските доходи, нечестната игра, която  му предлага правителството на всички нива засягащи неговото опазване, здраве или бизнес и общото усещане за несигурност . В момента хората са разделени по скоро на доволни и недоволни от управлението, като недоволната страна са и десни, и леви, и центристи и огромното мнозинство от гражданите. Днес не е дошъл момента точно за този тип разделение, то се вижда и по начина, по който хората гледат на правителството.

Как гледате на българския парламентаризъм след 3 години, като депутат?

Парламентът отвътре изглежда много по–подреден и ефективен, отколкото отвън. При всички положения функционирането на парламентаризма зависи от няколко фактора. Единият е от начина по който действат управляващите. Ако те са склонни да засилват ролята на парламента – склонни са да засилват ролята на опозицята, поне вслушвайки се в нея и да уважават процедурите. То това се предава, като уважение на медиите и на хората. За жалост в този парламент управляващите не се съобразяват с тези правила. Причината е в това, че ние имаме в момента на –голямото мнозинство откакто имаме демокрация в България. Първата, втората и третата партия са в коалиция. Това никога не е добро за една страна. Първата, втората и третата по резултат от избори. Въпреки разцеплението и въпреки всичко останало мнозинството, знаете беше до сега много голямо. Това го направи арогантно и то действаше безнаказано. А иначе традиционната омраза на българите към парламента и към политиците, едва ли е намаляла през последните 3 години. Това е, което се вижда. За останалите неща по същество не мисля, че широката публика се интересува. Точно как се действа, какви са нещата? И само да отбележа, че имайки впредвид неефективността на правителството и образа, който нашето правителство има, фактът, че сме членове на ЕС до голяма степен се дължи на функционирането на парламента и на участието на българската опозиция. Така, че няма как, оценката за един парламент да е ниска, ако държавата е станала член на ЕС по време на мандата. За сметка на това пък, тази година е ясно, че правителството не се справя.

Каква е прогнозата ви за следващите парламентарни избори?

Много са далеч. Това, което знам от участието си в политиката и наблюденията си, че една година преди парламентарни избори в България е невъзможно да се направи добра прогноза. Това, което мога да кажа, като прогноза, е че вероятно няма да има нови субекти, както до сега. Изглежда, че българската политическа сцена се е наместила с партиите, които участват и вероятно това ще бъде и картината на изборите. Т. е не очаквам да се появи следващата година някакъв нов субект, нещо ново, което да предизвика някакви сериозни промени в електоралната картина. Не че няма да има нови партии, но те няма да играят тази роля, която  изигра ДСБ и „АТАКА” на предишните избори или на по предишните НДСВ. Такова нещо сега няма да се случи. Имам впредвид партии създали се по време на мандата, които ще направят промяната. Както знаете ГЕРБ вече си зае мястото на политическата сцена и 1 година преди изборите едва ли ще има и там изненади.

Идва ли краят на традиционните идеологии?

Не. Идва края надявам се на невежеството, отностно идеологиите. В България или поне то би трябвало да наближава. Идва края на разбирането за идеологиите от 19 век., както за жалост беше номиниращо последните 20 години на 20-ти в България. Идеята за ляво и дясно, от рода на това, че зад левицата стоят огромни работнически мафии(маси), зад десницата стоят някакви други хора, идеята за класите. Тези неща са безнадеждно остарели. В момента партиите никъде по света не отразяват интереси на огромни социални групи, постоянно, имам впредвид. От време на време може да се съчетава дума за конкретни проблеми, които имат ляво и дясно решение и хора, които застават зад тях. Не доходите определят лявото и дясното вече, а ценностна система по определен начин да се гледа на света. Това ще стане и в България и тогава ще се види, че има ляво и дясно, че днешното управление е ляво управление, че то става все по ляво в края на своя мандат с надеждата с леви изкушения да спечели избирателите. Но, че единствения начин България да върви напред е ефективно дясно управление. Искам да ви обърна внимание на едно нещо, чисто езиково. През последните месеци България се заговори за реформи, забележете, за това говорят управляващи…..правят реформи. В този смисъл лявото и дясното най–добре да си мислят, като реформатори и антиреформатори. Нас ни управляват антиреформатори. От началото на прехода до сега БСП беше против всички възможни реформи в България. От външнополитическата ориентация, през смяна на собствеността, през промяна във висшето образование. Абсолютно всички неща, които трябваше да се променят БСП си беше начело в защитата им, докато издаде, както се казва всичките свои укрепления. Сега ще трябва да се предаде отново, отново под натиска на хората. Това е.

 

Как гледате на ГЕРБ и Бойко Борисов? 
 

ГЕРБ и Бойко Борисов заеха мястото си в политическата сцена през последната година и половина. Ние няма да влизаме в коалиция с тях преди изборите, а след изборите нещата са изключително трудни за прогнози. Бяха припознати, като дясна партя. Ние смятаме, че те имат още много да се доказват пред избирателите и пред самите нас. Но ние имаме свой път, ако  пътищата ни с ГЕРБ се пресрещнат, тогава ще говорим по конкретно.

 

Като какъв член на Европейския съюз бихте определили България?

България в момента е държава с провалено членство. Ние сме членове. Няма да ни изключат от ЕС. Няма такава процедура, а и никой  не приема някого, за да го изключват. Но ние в момента сме държава, която е провалила членството си по най-важния елемент. Ние не можем да работим с европейските пари и се доказваме, като държава, абсолютно некомпетентени да отговаряме на европейските правила и стандарти, т.е в момента ние сме директно слабото звено в Европа. Това между другото, което стана при посещението на Путин и Медведев, начина по който се подписаха договорите, показа, че освен всички други неща, които могат да се кажат за България в ЕС ние ако имаме ляво социалистическо правителство можем да бъдем определени,  по вече станалия легендарен израз на Руския посланник,  като Троянски конник на Русия в Европа. Тази комбинация от несигурност, мафия, корупция, проруско влияние  и нисък жизнен стандарт е нежелана както от българи, така и от европейци. Ние трябва да си възстановим реалното членство в Европа, тъй като в момента той е формално и за това е пак нужна промяна в управлението.

 

Смяната на политическия елит на прехода ще означава ли смяна на стауквото и промяна за България според Вас?

Аз никога не съм успял да разбера, какво означава политически елит на прехода. Политическите елити навсякъде са в постоянно движение. Едни си отиват, други идват, някои стоят през цялото време, защото по някаква причина хората ги смятат за по важни от другите политици. В този смисъл идеята за новите лица, по никакъв начин не преминава през изчезването на стария елит. Новите лица трябва да си заемат местата, да си извоюват, да убедят стария елит, ако има такъв компактен стар елит на едно място събран, че биха могли да бъдат толкова добри, колкото са те. В България в момента в абсолютно всички партии с изключение може би на ДПС имате съвършенно ясна картина на нови лица и на опитни, по-стари лица. Всяка партия ще си намери баланса и ще върви напред. Искам само да отбележа, че Жан Виденов беше ново, младо лице, което трябваше да дойде на мястото на стария елит. Станишев също беше възприеман така. Това са двама изключително неуспешни български премиери. Така, че тази теза за стария елит и за новия елит аз винаги съм скептичен към нея и то забележете аз съм част от новия елит. Но сам виждам, че този нов елит по никакъв начин не може да бъде смятан дефинитивно изначално за по–добър и  по-качествен и по-успешен.

 

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
 

В момента излезе превода ми на Джон Лок и ще излезе превода на Франсис Бейкън „Нова атлантида”. В момента буквално чета Лок и Бейкън. Текста на Бейкън, тъй като е философ, е литература и не е съвсем тежък. Така, че това чета в момента. Любим автор нямам, но тъй като преподавам  История на политическата мисъл, периодично препрочитам класиците, тъй като се готвя за лекции. Така, че ща не ща любимте ми автори са тези, които преподавам в момента.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРОФ. КРЪСТЬО ПЕТКОВ: ГЛОБАЛНАТА КРИЗА ВЕЧЕ НИ УДРЯ

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: СКАНДАЛ МОЖЕ ДА СЕ РАЗДУХА В ПОЧТИ ВСЕКИ РЕСОР НА УПРАВЛЕНИЕТО

 

д-р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ: ДЕМОКРАЦИЯТА Е ФАСАДНА

ЦВЕТАН МАРКОВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ, НО СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪЩИТЕ МАФИИ

БОЙКО СЛАВЧЕВ: НЯКОЙ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ?   

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1085

Posted by on май 15 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.