СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ЗА РИБНАТА ИНДУСТРИЯ В НОРВЕГИЯ

Докато по-голяма част от норвежката икономика е силно засегната от световната икономическа криза, производителите на сьомга в страната отчитат по-добри резултати от всякога. И очакват възходящатата тенденция да се запази.
„Норвегия ще остане суперсила в тази индустрия и през следващите няколко години”, казва старшият анализатор в Нордеа маркетс – Колбьорн Гискеоедегаард.

Износът на сьомга и пъстърва само за миналата година възлиза на 20 млрд. норвежки крони – най-високият отчитан някога.
Норвежкото производство за 2008 се е покачило с 15 %, докато в останалата част от света бележи спад.  Цените също растат възходящо, като за същия период са се повишили с 30 % и в момента продължават да се покачват.
Повечето анализатори отбелязват, че индустрията за отглеждане на сьомга в Норвегия преживява своя „Златен век”.
Чили е най-големият износител на сьомга в света и най-големия доставчик за пазарите в САЩ За норвежкия успех допринася и кризата в рибния сектор в Чили, която е основния конкурент на Норвегия. Чилийската сьомга масово заболя и измира вследствие на силно заразния вирус ИСА. Така американските клиенти се преориентират към Норвегия за нови доставки.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2232

Posted by on май 5 2009. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.