Саудитският външен министър: Двадесет милиона руснаци са мюсюлмани

Adel al-JubeirВсяко общество решава какви са законите по които се управлява.

Адел ал-Джубейр е роден на 1 февруари 1962 година. От април 2015 е външен министър на Саудитска Арабия. Дипломат от кариерата. Той е първият, който заема поста и не е член на управляващата кралска фамилия. Учи в Германия, Йемен, Ливан. Бакалавър по политология и икономикс от Севернотексаския университет. Прави магистратура в Джорджтаунския университет. Посланик във Вашингтон (2007-2015). Бивш външнополитически съветник на крал Абдулах (1924-2015).

Господин ал-Джубейр, виждали ли сте някога Близкия изток в толкова лошо състояние колкото е днес?

Близкият изток и преди е минавал през периоди на нестабилност. През 1950-те и 1960-те имаше революции. Когато монархиите рухваха в редица страни, имахме радикали и Насъризъм. Днес е малко по-сложно.

Най-сложната и опасна ситуация, очевидно, е тази в Сирия. Какво иска да постигне Саудитска Арабия в този конфликт?

Не мисля, че някой може да направи краткосрочна прогноза. Дългосрочната е, че това ще е Сирия без Башар Асад. Колкото повече време отнеме, толкова по-лошо ще става. Когато кризата започна през 2011 година ние предупредихме, че ако не се реши бързо, страната ще бъде разрушена. За съжаление, нашите предупреждения се оказаха верни.

На Мюнхенската конференция руският министър-председател Дмитрий Медведев говори за опасността от „Трета световна война“.

Мисля, че това е прекалена драматизация. Нека не забравяме: всичко това започна, когато едни 8-9 годишни деца писаха графити по стените. Казаха на родителите им: „Никога повече няма да ги видите. Ако искате деца, отивайте при жените си и им правете нови“. Хората на Асад се разбунтуваха. Той ги смаза брутално. Но армията му не можа да го защити. Така че той помоли иранците да дойдат на помощ. Иран изпрати Революционната си гвардия, шиитски милиции, Хизбула от Ливан, отряди от Ирак, Пакистан, Афганистан, всички шиити, но и те не успяха да помогнат. Тогава докара руснаците, но и руснаците не го спасиха. В същото време, имаме война срещу Ислямска държава (министърът я нарича ДАЕШ, бел. ред.) в Сирия. Саудитска Арабия беше сред първите страни, присъединили се към коалицията, водена от Съединените щати.

Току що изброихте всички актьори. Не е ли това един вид световна война?

Въздушните удари започнаха, но стана безпределно ясно, че трябва да има сухопътна операция. Саудитска Арабия обяви, че ако водената от Съедините щати срещу Ислямска държава коалиция е готова да се ангажира със сухопътна операция, ние ще участваме със специални части. Руснаците казаха, че тяхната цел също да победят Ислямска държава. Ако вкарването на наземни войски помага в борбата срещу ИД, защо да е Трета световна война? Притеснена ли е Русия, че сразяването на ИД ще отвори врата за свалянето на Башар Асад? Това би била друга история. Но не мисля, че Третата световна война ще е в Сирия.

Дали Саудитска Арабия подкрепя доставките на противовъздушни ракети за бунтовниците?

Да. Смятаме, че вкарването на ракети земя-въздух в Сирия ще промени баланса на силите на земята. То ще позволи на умерената опозиция да неутрализира хеликоптерите и самолетите, които хвърлят химически оръжия и правят бомбени килими, точно както ракетите земя-въздух промениха баланса на силите в Афганистан. Това трябва да е изследва много внимателно, защото не искаме подобни оръжия да попаднат в грешните ръце.

В ръцете на Ислямска държава?

Това е решение, което трябва да направи международната коалиция. Не е на Саудитска Арабия.

Abdel Lavrov

Руската намеса оказа голямо влияние върху ситуацията в Сирия. Как бихте описали отношенията на Саудитска Арабия с Русия по тази линия?

Отделно от несъгласието по въпроса за Сирия, бих казал, че нашите отношения с Русия са много добри и ние искаме да ги разширим и задълбочим. Двадесет милиона руснаци са мюсюлмани. Като руснаците, и ние имаме интерес да се борим с радикализма и екстремизма. И двете страни имаме интерес от стабилност на енергийните пазари. Дори несъгласието по Сирия е по-скоро тактическо, отколкото стратегическо. И двете страни искаме единна Сирия, която е стабилна и всички сирийци да имат равни права.

Това звучи добре, но в същото време оказвате подкрепа на противниковия лагер във войната. Светът се тревожи дори повече за схизмата между Саудитска Арабия и Иран, отколкото за отношенията ви с Русия?

Иран ни е съсед от хилядолетие и ще продължи да ни е съсед за още хиляда години. Нямаме колебания за това, че искаме да развиваме най-добрите отношения с Иран. Но след революцията през 1979 година, Иран пое по пътя на сектантството. Започна политика на износ на революция, на намеса във вътрешните работи на съседите си, на убийства на дипломати и нападения над посолства. Иран е отговорен за редица терористични атаки в Кралството, за контрабандата на експлозиви и наркотици в Саудитска Арабия. И Иран е отговорен за основаването на сектантски милиции в Ирак, Пакистан, Афганистан и Йемен, чиято цел е да дестабилизират тези страни.

Как си обяснявате идеологическата близост между Уахабитската вяра в Саудитска Арабия и идеологията на Ислямска държава? Как си обяснявате, че ИД, с малки разлики, прилага същите драконовски наказания каквито саудитските съдилища?

Това е прекалено опростенческо и не звучи сериозно. ИД ни атакува. Техният лидер, Абу Бакр ал-Багдади, иска да унищожи Саудитската държава. Тези хора са престъпници. Те са психопати. Членовете на Ислямска държава носят обувки. Това означава ли, че всеки, който носи обувки в от ИД?

Оспорвате ли приликите между крайно консервативните интерпретации на исляма в Саудитска Арабия и религиозната идеология на Ислямска държава?

Ислямска държава е толкова ислямска организация колкото Ку Клукс Клан в Америка е християнска организация. Те горят хора от африкански произход на кръст и казват, че го правят в името на Исус Христос. За съжаление във всяка религия има хора, които изопачават вярата. Не трябва да взимаме действията на психопати и да ги приемаме за представителни за цялата религия.

В същото време вашите съдии издават присъди, които шокират целия свят. Блогърът Раиф Бадауи беше осъден на затвор и хиляда удара. На 2 януари, 47 мъже бяха обезглавени, сред тях шейх Нимр ал-Нимр. Неговият племенник Али беше осъден на смърт, а тялото му да бъде разпънато на кръст след екзекуцията.

Имаме правна система и наказателен кодекс. В Саудитска Арабия имаме смъртно наказание и хората трябва да уважават това. Вие нямате смъртно наказание и ние уважаваме това.

Трябва ли да уважаваме боят с пръчки или камшици на хора?

Точно както ние уважаваме вашата правна система, вие трябва да уважавате нашата. Не може да ни налагате вашите ценности, иначе светът ще се управлява по законите на джунглата. Всяко общество решава какви са законите му, и народът е този, който взима решения съобразно тези закони. Не може да поучавате други хора за това, което мислите, че е вярно или грешно, на базата на вашата ценностна система, поне докато не искате да приемете други да налагат тяхната ценностна система върху вас.

Съвместимо ли е с човешките права да показвате телата на екзекутирани лица?

Това е съдебно решение. Имаме съдебна система, а и това не е нещо, което се случва постоянно. Имаме смъртно наказание. Америка има смъртно наказание. Иран осъди на смърт повече от хиляди човека през миналата година. Не виждам да го отразявате.

С няколко военни интервенции в Йемен, Сирия и други страни в региони, изглежда като че Саудитска Арабия се опитва да стане хегемон в Близкия изток. Не се ли опитва страната ви да надскочи ръста си?

Не търсим тази роля за Саудитска Арабия. Това, което искаме е стабилност и сигурност, за да се фокусираме върху собственото си развитие. Но име проблеми в региона, които никой не е в състояние да реши. Целият свят казва, че страните от региона трябва да разрешават своите проблеми, така че ние се заехме да ги решаваме. Сега хората казват: „О, Боже, Саудитска Арабия се е променила.“. Това е противоречие. Искате да сме водещи или искате да подкрепяме? Защото не може да правим и двете. Ако искате да водим, не ни критикувайте. Ако искате да играем поддържаща роля, тогава ни кажете кой ще е водещ.

Abdel Keri

Външната политика на Съединените щати в Близкия изток става по-въздържана по време на президента Обама. Грешка ли е това?

Не вярвам в теорията, че САЩ намаляват присъствието си в Близкия изток. Точно обраното, в Залива виждаме американско военно присъствие, както и увеличаване на американските инвестиции. Твърдението е по-точно, ако някой каже, че Америка отделя по-голямо внимание на Далечния изток. Но не мисля, че това е за сметка на Близкия изток.

Интервю на Самиха Шафи и Бернард Занд (сп. Шпигел)

/ Със съкращения/

2 март 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13043

Posted by on мар. 2 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.