Самуил Ардити: Българската армия спаси българските евреи

Самуил Ардити е роден в София през 1935 г. Потомък на древен еврейски род от Русе, племенник на Елиас Канети (Нобелов лауреат, роден в България, живял в Швейцария). Баща му Бенямин (Буби) Ардити е водач на Ционистката ревизионистка еврейска партия в България. В Израел е най-дългогодишният представител в Кнесета от всички български евреи. През 1949 г. Самуил емигрира със семейството си в Израел.През 1960 г. завършва Техническия университет в Хайфа. Работи като инженер до 2002 г., когато се пенсионира. Автор е на книгата „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. Определя себе си като „благодарен български евреин“ затова, че е бил спасен заедно с още 50 000 негови сънародници от българите. Виждам се с него късно вечерта, в централен софийски хотел, в който е отседнал.

Интервю на д-р Даниел Пангев специално за Общество.нет

Да се върнем по темата за евреите в Скопие и тяхната съдба. Кой е отговорен за тях?

Това снима нали. Виждаш, това са германски войници. Те затварят вагоните в Скопие. В целия влак има двадесет войници и един офицер, които го пазят с неавтоматични пушки тип Маузер. Тито имаше много автоматични пушки. Той получава от англичаните автоматично оръжие. Това стреля един патрон, а другото 20. Ако искаше Тито можеше да спре влаковете…..Аз съм един, който идва от там. Аз идвам от холокоста. Не майка ми и баща ми са ми разправяли. Аз съм жив свидетел на това, което се случи тогава.

Да питам за тази позиция на руското външно министерство, че Червената армия спасила българските евреи. Ти си един от тия 50 000 български евреи. Кой всъщност ви спаси?

Сега трябва да знаем едно нещо. Кой спаси българските евреи? Тук нито един в България не му е хрумнало тази идея. Българската армия ни спаси. Не червената. Никой не говори. Виждам един заговор на мълчание и един фестивал на лъжата. Ужас. Празник на фалшификация на историята. Това е от 1960 г. (показва ми статия във вестик „Фар“ – орган на българските евреи в Израел). Това е бил разпит на Айхман. Питали са го. Това е инсценирано от баща ми Бенямин Ардити. Той прати прокурора Гино Наузер да пита кой спаси българските евреи. Айхман какво казва: „Цар Борис III със своите български прийоми ни пречеше да вземем българските евреи, също българската православна църква, които също пречеха. За да вземем българските евреи трябваше да употребим сила, а това не искахме“. Защо немците не искаха да употребят сила? През 1943 г. цар Борис III има може би 500 000 щика, има танкови бригади, авиация, която е била страшилище.

А Айхман говори ли за ролята на Димитър Пешев?

Не, за Пешев не. Той казва „Като отидохме при цар Борис III и той ни казваше, че му трябват евреите, за да работят по шосета. Ние знаехме обаче, че това са празни приказки“. Сега аз намерих в един от броевете на вестник „Фар“. В три вестника има специална тема, свързана със свидетелските показания, които дава Айхман пред съда, но изчезна архива на вестника. Търсих архива, но не намерих нищо. В послеслова на книгата на моя баща „Ролята на цар Борис III“ се цитират думите, които е казал Айхман. Превеждам от иврит. „Знаехме, че това са празни приказки, но не можехме да употребим сила“ (става въпрос за думите на цар Борис III, че евреите му трябват за строене на пътища). Царят беше подкрепен от българската православна църква, но главно от митрополит Стефан начело.

Защо в България подминахме леко тая декларация само с една реакция от външно министерство. Защо не реагира българската еврейска общност, посолството на Израел?

Това е писмо. (Показва писмо, подписано от предишния посланик на Израел в България Н.Пр. Камиса Раз). Нали казах, че израелското посолство в София е клон на БСП. Ето, мога да го докажа. Това е благодарствено писмо, дадено от израелския посланик в София Шаул Камиса Раз за Вълка Горанова. Какво разбира той? Какво знае той? Нищо не знае. Нито е историк, нито знае български. Но благодари за ролята и по време на манифестацията и изтъква приноса и за спасяването на евреите. С това писмо хората на „Шалом“ подадоха молба за Вълка Горанова да бъде обявена за праведница. Добре, че узнах. Трябваше да напиша четири писма по тоя повод. (Тезата на г-н Ардити е, че Вълка Горанова няма общо с неговото и на още 50 000 български евреи спасяване). Ето подписа на посланика. 25 май, аз бях три дни преди да разпише това писмо, в неговия кабинет в посолството на Израел. Да ме беше питал. Абе, Ардити, ти си бил тогава, ти си живял тогава. Разкажи ми истината. Не ми каза нищо.

Да се върнем на тезата на Червената армия, която ви е спасила вас.

Ето снимка (Показва снимка, на която ясно си личат няколко войници, които се ръкуват). Ето тук виждаме отговора на въпроса кой спаси българските евреи. На тази снимка виждаме един офицер от Червената армия, който стиска ръката на офицер от Вермахта. Виждате ли как се е поклонил пред немския офицер? Втората световна война запали Червената армия, която даде подкрепа на нацистите и Вермахта завзе цяла Западна Европа. Руснаците пращаха сурови материали, които Хитлер нямаше. Те му пращаха подкрепа. Ако нямаше Втора Световна война, нямаше да има Холокост и днес еврейският народ щеше да брои 30 млн. души. Как са спасили евреите. Те са в дверите на Унгария. Там бяха избити половин милион евреи. Как ги спасиха? После, ако бяха спасили българските евреи защо не спасиха македонските евреи? Защо не спасиха евреите от Тракия? Действително те поразиха армията на Хитлер, защото германската индустрия беше унищожена от авиацията на съюзниците. Аз си спомням Червената армия като навлезе в България. Камионите бяха производство на американската индустрия….

Снимка: Съветски и хитлерови войници се ръкуват. Архив: Самуил Ардити, Израел

22.11.2017

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13609

Posted by on ное. 22 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.