Салех Муслим, лидер на кюрдите в Северна Сирия: Турция се бори привидно с терористите

Огромната част от сирийските кюрди са критично настроени срещу правителството на Башар Асад в Дамаск. Обаче заплахата от страна на радикалните терористични организации, на първо място „Ислямска държава“, за кюрдите е най-актуална. Войниците на „Ислямска държава“ продават в сексуално робство кюрдските жени и деца, провеждат етническо чистка в населените от кюрдите градове и села. Сред кюрдите има мюсюлмани-сунити (представляващи мнозинство), мюсюлмани-шиити, язиди и християни.
Лидерът на Сирийски Кюрдистан, председател на най-голямата кюрдска опозиционна партия „Демократичен съюз“ е Салех Муслим (р.1951). Въоръжените сили под негово командване наброяват около 40–50 хиляди души и воюват с терористите от Ислямска държава в Северна и Североизточна Сирия.

Господин Муслим, на 30 септември 2015 г. въоръжените сили на Русия започнаха военно-въздушна операция срещу „Ислямска държава“ и други терористични групировки. Как в Сирийския Кюрдистан оценяват тази стъпка?

Русия от самото начало на сирийския конфликт подкрепяше правителството на Башар Асад. Москва подкрепя сирийския народ във войната с терористите от „Ислямска държава“ и нейните сестри. Сега тази подкрепа се разшири, за нас това не е новина. Отнасяме се положително към активизирането на Русия в борбата против Ислямска държава. От друга страна Москва поддържа сирийския режим, срещу когото ние сме излезли. Но ние подкрепяме, която и да е страна воюваща срещу Ислямска държава.

Ние, като сирийска опозиционна група, разглеждаме активизираната руска политика в Сирия като борба срещу тероризма. Аз не знам как тези удари се разглеждат от други опозиционни групи, които се явяват напълно зависими от Турция и други страни във финансов, идеологически и практически план. Ние не получаваме никакви инструкции. Ние имаме друга политическа линия. Кюрдите воюват срещу терористите от „Ислямска държава“ от самото начало на конфликта в Сирия. Естествено, ние подкрепяме всички, които воюват срещу „Ислямска държава“.

От друга страна, ние е се надяваме, че действията на Русия, насочени срещу терористите, ще помогнат колкото се може по-скоро да започнат политическите промени в Сирия. Кризата в Сирия се нуждае от политическо решение, само с военни методи няма да се разреши. За да се съхрани Сирия като държава са необходими политически реформи.

Известно е, че в Сирия на страната на държавата воюват и други военно-политически сили. Сирийските кюрди координират ли действията си с тях?

Кюрдите не координират действията си с никоя от тези сили. Ние не поддържаме контакти нито с правителството на Башар Асад, нито с „Хизбула“, нито с иранските милиции. Ние сме далече от тях, ние не сме съюзници и не сме врагове, ние нямаме общи точки на съприкосновение на земята. Ние разглеждаме всички тези групи като част от режима, а ние сме против сирийския режим.

Вие смятате, че Башар Асад трябва да си отиде?

В продължение на определен преходен период, по време на преговорите за политическата трансформация на Сирия той може да остане. Аз съм уверен, че е нужно някакво правителство през този период, за да управлява някак страната.

Москва трябва ясно да обясни своята политика на регионалните политически сили. САЩ започнаха да бомбардират Ислямска държава, а и досега не знаем какво искат. Много страни, които вземат участие в коалицията срещу терористите начело със САЩ, привидно се борят срещу терористите, така например постъпва и Турция.

Сега и Русия бомбардира „Ислямска държава“. Да се надяваме, че всичко ще бъде успешно. Ние сме готови да сътрудничим с всяка страна, която воюва против „Ислямска държава“ и другите терористични групировки.

Преди започването на операцията сирийските кюрди имаха ли контакти с въоръжените сили на Русия?

Нямахме контакти с руснаците преди операцията срещу „Ислямска държава“. Москва се координира с правителството на Асад, не с нас. Имаше официално запитване от страна на Дамаск и Москва го изпълнява. Работата е в това, че всички сили, които воюват срещу „Ислямска държава“ го правят в различни региони на страната, на различни фронтове.

Правителствените части условно се бият в Западна Сирия, кюрдите на Север. Русия се ограничава с удари от въздуха. Ние воюваме по дължината на цялата северна граница на Сирия с Турция, в провинция Хасака. Възможно е в бъдеще да има някаква координация между нас, но засега я няма, за нея няма и необходимост.

Ако Москва иска да победи ислямска държава в Северна Сирия, то кюрдите са й необходими. От своя страна, ние очакваме подкрепа и помощ в борбата срещу „Ислямска държава“.

Според вас, необходима ли е федерализация на Сирия и предоставяне на независимост на Сирийски Кюрдистан?

Ние винаги сме виждали своето бъдеще в рамките на една демократична сирийска държава. Като сирийски кюрди, ние искаме да бъдем част от Сирия – това е нашата цел и нашият проект в бъдеще. Южен Кюрдистан или Рожава никога не са воювали и не са се борели за независимост от Сирия. Ние се борим за демократични права на кюрдския народ. Ние виждаме себе си като компонент на демократичната сирийска държава съвместно с арабите, тюркмените и другите жители на тази страна, ако ще се съблюдават нашите права.

Кюрдите в Сирия имат ли такава договореност с Башар Асад? Например, някои медии пишат, че вие заедно се сражавате с „Ислямска държава“ и с другите терористични организации, след което Дамаск ще ви предостави широка автономия?

Режимът на Башар Асад е баасистки режим, ние знаем какво представлява той. И до появата на „Ислямска държава“ Дамаск никога не се е безпокоял за кюрдите. Ние не им се доверяваме. Ние имаме добри отношения с Русия, Дамаск също.

Москва може да бъде полезна в политическото урегулиране в Сирия в бъдеще. Последните две години ние се сражаваме с войниците на Ислямска държава, „Джебхат ал-Нусра“ и редица други радикални групи. Във връзка с това и със ситуацията в Сирия като цяло ние създадохме модел на демократично самоуправление на територията на Рожава и се защитаваме от „Ислямска държава“ и другите терористи.

Интервю на в. Взгляд

превод от руски: Борислав Ангелов, политолог

7 октомври 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)
Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12578

Posted by on окт. 7 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.