Рустем Аблятиф: От Ислямска държава идват да воюват в Украйна

Rustem AbljatefС наша помощ Ердоган загуби преднината си в политиката

Рустeм Аблятиф е политолог, преподавател в Националния университет в Лвов.  Ексклузивно интервю на Валентина Николаева, специален пратеник на Общество.нет на Конгреса на Кримските татари в Анкара.

Какво е положението на кримските татари в Крим и Украйна?
В Украйна и Крим е различно, разбира се. В Крим кримско- татарския народ живее в окупация и изпитва голям натиск от окупатора. Нито една кримско- татарска медия не беше пререгистрирана според руските закони. Всички обществени организации също са под натиск и репресирани. Не се разрешават публични мероприятия, включително и религиозни празници. Много хора, особено млади изчезват. Много предприемачи затварят предприятия и фирми, защото са скъсани икономическите връзки, транспортът е силно затруднен. Има и голям административен натиск от страна на Руската федерация. В Украйна татарите се чувстват по-добре, но са напуснали родината си, трябва да започват живота си наново.

Какви е отношението в Крим към проруски настроените татари и тези, които са „за“ Европа? Kакви са отношенията между  отделните фракции?
Сложни, много сложни. Някои от татарите бяха купени, други заплашени, на трети им предложиха длъжности в администрацията. Има и друго. Например вицепремиерът на Крим Руслан Балбек е с много тъмно криминално минало. Янукович го държеше на кукичка, родителите му често се обръщаха към Мустафа Джемилев, молеха му да се застъпи за Руслан, че пак е в затвора. Аз лично съм чел наказателното му дело. Крал е коли, заплашвал е, изобщо мутренски дела. Ето нашият приятел Заир Смедляв пък не го пуснаха на конгреса, привикаха го в Следствения комитет да дава показания. Чудя се този човек, толкова ведър и усмихнат как издържа. Той е под постоянен, денонощен натиск. Отношенията между фракциите, проруски и проукраински, се осъществяват чрез медиите. Проукраинските не ходят на събитията, организирани от проруските и обратно.

Как ще коментирате отношенията между кримските татари и Турция?
Сложни. Очаквахме много повече. Очаквахме много по- голяма помощ, а не само морална поддръжка.

Какво повече очаквахте, оръжие например?
Не точно това. Но по-решителни стъпки в дипломатическата сфера – да, със сигурност. Но Турция казва , че има 40 млрд. стокооборот с Русия, че на 75 % е зависима от руските енергоносители. Надявахме се, обаче, че многочислената ни диаспора в Турция ще повлияе на правителството.

Вашата диаспора там до голяма степен е асимилирана…
Да, така е, но все пак националното самосъзнание е запазено. На последните парламентарни избори диаспората си каза мнението. Не бяхме доволни от политиката на Ердоган и партията му и нашите агитираха да не се гласува за него. Гласуваха за Републиканската национална партия. С наша помощ, след много години Ердоган загуби преднина и сега Републиканската партия води преговори с нега за създаване на правителство. Диаспората е много недоволна от политиката на двоен стандарт, която води Ердоган. Той на думи подкрепя Украйна и Крим, на практика прави търговия с Русия и фактически подкрепя Путин. Ердоган води активен диалог с Путин по повод кримските татари, звъни му по този въпрос, а не води диалог с Украйна на тема „кримско- татарски народ“. Надявахме се Турция да помогне на изселниците от Крим, но няма такова нещо. А Европейският съюз помага . 20 000 изселници от Крим дойдоха в Украйна, Турция можеше да помогне. Те фактически са бежанци. Нашите съотечественици, които се заселиха в Западна Украйна, ако нямаха украински паспорти, щяха да са класически бежанци. Те имат друг език, друга вяра, друг манталитет. Попадат в напълно чужда среда. Обърнахме се към Турция, искахме да създаде културен център, да напечата книги, не стана. Ердоган не подпомага и изселниците от Крим, които избягаха в Турция.

Възможен ли е нов референдум в Крим, и нужен ли е такъв?
Зависи какво ще реши Меджлисът, ако каже излезте и покажете вашето волеизявление, то нашите ще идат, ако реши да бойкотират, нашите ще бойкотират. Последният референдум беше с некоректни въпроси, той беше против Украйна, затова го бойкотирахме. Въпросите бяха манипулативни.

Възможно ли е скоро Украйна да спре доставките на електричество и газ за Крим, тя вече спря водоподаването.
Сложно е, засега Украйна не се решава. Правителството смята, че ако га направи ще се започне широкомащабна война срещу Украйна . Към момента Русия не плаща тока и газта по световни цени на Украйна.

А Украйна си плаща газта по световни цени за момента
Да, така се получава на практика.

„Ислямска държава“ оказва ли натиск върху кримските татари и как?
Да, да, оказва. Имаше призив от тяхна страна кримските татари да се присъединяват към ИДИЛ, защото Крим и Украйна не били мюсюлмански страни. Става обратното сега, от ИДИЛ идват, за да воюват за Украйна. Това са нашите кримски татари, които отидоха да воюват за Сирия и сега се връщат да се бият за Украйна. ИДИЛ ги обяви за изменници и призова да бъдат убити. Около 200 човека кримски татари се върнаха от ИДИЛ. Преди в Киев имаше вербовчици от ИДИЛ, които привличаха нашите татари. Аз съм се срещал с тях и съм ги убеждавал да не го правят. Вербовчиците бяха с руски паспорти.

10 август 2015

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12008

Posted by on авг. 10 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.