РУМЕН ОВЧАРОВ: В БСП НЕ Е ВРЕМЕ ЗА КАНИБАЛИЗЪМ

ЕС ТРЯБВА ДА Е ЗАИНТЕРЕСОВАН ОТ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА „ЮЖЕН ПОТОК”

Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. През 1984 г. завършва висше образование в Московския институт по енергетика, специалност „Атомни електроцентрали и установки“. Работи в АЕЦ Козлодуй. През 1990–1995 работи в Комитета по използване на атомна енергия за мирни цели. През 1995–1996 е заместник председател на Комитета по енергетика.


От 1996 до 1997 г. е министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов. През 1997 г. е ръководител на проект в Националната електрическа компания. Специализира в САЩ, Канада, Франция и Финландия. Става член на Висшия съвет на БСП. От 1997 насам е народен представител.Интернет общество – България от 12 май 2001 г. От 2005 до 2007 г. е министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев. В момента е председател на Комисията по бюджет и финанси на 40-то Народно събрание. Владее английски и руски език. Румен Овчаров е женен с три деца.

Едно интервю на Мария Иванова

Г-н Овчаров, какви са знаците от посещението на Владимир Путин в София, според Вас?

Отношенията между България и Русия излязоха от времето на псевдоидеологизацията. Това е най-важният урок и аз смятам, че обществото ни много ясно разбра това послание. Затова и всички опити на позабравени политически лидери да боравят с лозунги от преди 15 години бяха много нелепи.

България се върна в „големия мач”, в Шампионска лига. В геополитически план ние вече сме важен партньор на Русия и на страните от ЕС.

В чисто вътрешен план мисля, че правителството показа, че когато знаеш какво искаш, как да защитиш националните интереси, няма място за комплекси и идеологеми и можеш с еднакъв хъс да преговаряш и с Путин, и с Буш. Както и с всички европейски гиганти. Мисля си, че това е важен знак за самочувствието ни като нация.

Какво се случи за една нощ, че правителството промени решението си и подписа споразумението за газопровода “Южен поток”?

Консултации и преговори на експертно ниво се водят от поне 6 месеца.Да преговаряш с Газпром е като да вървиш по тънко въже – казвам го от собствен опит.

Преговорите с руския гигант при сключването на договора през 2006 бяха най-сериозният ми политически урок, а защо не и експертен – там трябва да си поне на нивото на преговарящите от другата страна. В този напрегнат диалог тогава настоях „Южен поток” да мине през страната ни.

Трябва да ви призная, че когато през декември 2005 за пръв път предложих на г-н Медведев тръбата да не отива в Турция, а да дойде в България, самият аз не вярвах много, че това толкова скоро ще стане факт поне на етап споразумение. Този проект не можеше и не може да бъде вреден за страната ни във всичките му възможности за реализация. Смятам, че националният интерес е защитен, както и принципите и директивите на ЕС за транзитиране на такива енергийни потоци. Чувствам се удовлетворен като бивш министър и привърженик на стратегията за страната ни като енергиен кръстопът на Балканите и в ЕС. Бих искал да доживея времето, когато България ще транзитира 80 млрд куб.метра природен газ по „Южен поток”, по „Набуко”, по сега действащите газопроводи, а защо не и 50 млн.тона петрол. Това една „зависима” България ли ви изглежда или една страна, от която зависят много други?

Западните медии коментират, че със съгласието си по тази газова сделка България ще помогне на Москва да затегне хватката си върху енергийните доставки за Европа. Така ли е?

Не мога да коментирам позицията на медии. Според мен ЕС трябва да бъде заинтересован от реализацията на „Южен поток” , защото за първи път директно от Русия природният газ ще стъпи на територията на страна-членка на ЕС, без да преминава през териториите на други страни, което да създава малко или много риск за доставките. Спомняте си „инцидентите” от началото на 2006 г. с Украйна, с Беларус – намаляването на налягането, на количествата и т.н. Потреблението на природен газ в Европа и ЕС ще продължи да расте, а източниците на неговата доставка, за съжаление на се увеличават. Затова „Южен поток” е необходим на Европа. Що се отнася до енергийната „хватка” на Москва, не съм забелязал например една Германия да има нещо против нея.

Единна ли изглежда БСП отвътре след развихрянето на аферата “Куйович”?

Този скандал няма нищо общо с единството на БСП. Той е проблем на ръководството на МВР и на прокуратурата. Създават се или има намерение да се създадат и парламентарни комисии, които да доизясняват истината. Важно е, в обществото да не остане усещането, че нещо е покрито, че някой е „обрал пешкира” и толкова. Замесените в тази история трябва да си понесат отговорността си.

В БСП не е време за „канибализъм”, за „рязане на глави” и разчистване на сметки. Аз бях най-потърпевш от развихрилата се „другарска” злоба, дори опозицията спря да ме критикува, като видя, че има кой да свърши тази работа по-добре от нея. Тогава призовах пленума да приберем кинжалите. Ще ви дам един пример: ако „Южен поток” не се беше случил, щяхме да четем изпълнени със задоволство заглавия „Проектът на Овчаров не мина”. Другарска критика. Сега няма да видите и ред в смисъл „добре стана проекта на Овчаров…” Мисля, че оставащата до края на мандата година и половина трябва да използваме за консолидация, за изчистване на позициите, да преодолеем тежкия комуникационен проблем, който в момента съществува, да обясним на хората какво свършихме и какво остава да свършим в следващия мандат.

Тръгнем ли в обратната посока /в която имаме опит, но очевидно бързо забравяме/ пътят към нищото е стръмен и много бърз.

Малко преди да подадете оставка заявихте публично, че има кръгове в БСП, които източват държавата. Готов ли сте да ги назовете публично?

Не ме цитирате точно. Казах кръгове, свързани по един или друг начин с хора от БСП. Казах го в момент, когато икономически и политически лобита ме атакуваха в рядък синхрон. Не е необходимо аз да ги назовавам, ако се върнете 6 месеца назад ще видите имената им по вестниците под яростни „антикорупционни” призиви и цели поредици за лошия Овчаров.

Що се отнася до по-малко видимите пластове на разигралия се през миналата пролет сценарий, вижте резултатите от т.нар. скандал, кой спечели от него, кой какво загуби и лесно ще стигнете и до „невидимите” пластове.

Очаквате ли смяна на други министри?

Не виждам логика в подобни действия, а и не смятам, че има такива сериозни обществени очаквания. Разбира се, промените в НДСВ могат да насочват към подобни разсъждения, но като цяло стабилността на коалицията не е застрашена. Мисля, че не трябва да се пречи на която и да е партия от управляващите да си решава кадровите и вътрешно партийните проблеми.

А предсрочни избори?

Това е мечта само на една определена политическа сила, чиято икономическа програма „изправи косата” на всеки първокурсник по икономика. Не виждам условия и причини за подобни есперименти.

Съгласен ли сте с новите правила за достъп на журналистите до парламента, които Георги Пирински въведе?

За мен парламентарните репортери от години са част от работата на парламента. Може би трябваше да се въведе някакъв ред, но дали точно това е начинът не мога да преценя.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Винаги съм успявал да чета много. Харесвам Рей Бредбъри – „Марсиански хроники”.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

МИХАИЛ ГРУЕВ: БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА МУТИРА В ОЛИГАРХИЧНО УПРАВЛЕНИЕ

ИВО ИНДЖЕВ: ПУТИН ИДВА ДА НИ ЗАТЕГНЕ ГАЙКИТЕ

ГЕОРГИ МЕТОДИЕВ: ЗВЕЗДИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ЕДИНСТВЕНО ОТ СЕБЕ СИ ИЛИ ОТ ДРУГИ ЗНАМЕНИТОСТИ

АСПАРУХ ПАНОВ: 2008-А ЩЕ Е СВЪРЗАНА С ПРИТАЕНО ОЧАКВАНЕ ЗА…

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: В МОМЕНТА ЕНЕРГИЯТА ЗА ПРОМЯНА Е СЪСРЕДОТОЧЕНА В ГЕРБ


 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=308

Posted by on ян. 24 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.