Роланд Джони: Политическата криза в Косово ще продължи, независимо кой е премиер

Роланд Джони

Република Косово изпада в нова политическа криза
На 18 март от ръководството на основния коалиционен партньор на Движението за Самоопределение обявиха, че правителството на министър-председателя Албин Курти е изчерпало своето доверие и Демократичният съюз на Косово (ДСК) ще внесат в парламента искане за неговото сваляне.

По този начин, правителството на Курти може да падне само 7 седмици след своето създаване. Като причина за това решение председателят на ДСК Иса Мустафа посочи влошаването на отношенията със САЩ, тъй като министър-председателят Курти отказва да отмени веднага и без никакви условия таксата от 100% върху вноса на стоки от Сърбия в Косово, която беше наложена през ноември 2018 г. Белград настоява тази такса да бъде отменена, за да бъде продължен диалога с Прищина. Американските представители, ангажирани с диалога, настояват ултимативно таксата да бъде отменена.

В катализатор на действията на ДСК за сваляне на правителството се превърна уволнението на вътрешния министър Агим Велиу от министър-председателя на 18 март заради обвинението, че създава паника сред населението с неумерени изказвания във връзка с борбата срещу епидемията. Велиу е ключова фигура в ДСК и от тази партия обвиняват Курти, че е нарушил важна част от коалиционното споразумение, в което е записано, че министрите от ДСК могат да бъдат сваляни само след консултация с ръководството на тази партия. От Движението за Самоопределение настояват, че от ДСК първи са нарушили коалиционното споразумение, тъй като са се присъединили към искането на президента Тачи и на опозиционните партии в Косово да бъде въведено извънредно положение, докато от „Самоопределение” смятат, че такава мярка не е необходима.

Като изход от ситуацията, от ДСК предлагат създаването на правителство на „националното съгласие”, което да отмени митническата такса и да се ангажира в борбата срещу епидемията.

За проблемите пред Косово в новата ситуация разговаряме
с експерта Роланд Джони, юрист, получил докторска степен по политология и международни отношения от „University College” в Дъблин и изследовател на етническите конфликти и национализма. Д-р Джони е служител на ръководна позиция в американската правителствена организация USAID, където се занимава основно с юридически въпроси.

Интервю на д-р Антон Панчев

– Д-р Джони, как оценявате програмата на правителството Курти като цяло? Реалистична ли е или има и обещания, които не могат да се реализират?


– В правителствената програма са включени основните обещания за засилването на реда и закона, ветинг на институциите на правосъдието (т.е. уволнение на магистратите, които не могат да докажат своята честност и професионална компетентност) и доброто управление, но остава да се види тяхното приложение. Все още е рано да се оцени както трябва новото правителство заради това, че досега то е било под натиск да намери разрешение за премахване на таксата от 100% спрямо сръбските стоки и през последните две седмици се сблъсква с разпространението на COVID-19, което, като навсякъде другаде, доведе до промяна на приоритетите.  

– Без съмнение, на първо място във фокуса на външната политика на Косово ще бъдат преговорите със Сърбия. Коя ще бъде основната фигура в тези преговори от страна на Косово – министър-председателят или президентът? Какво казва Конституцията на Република Косово по този въпрос?

– Основната фигура в тези преговори е бил и остава президентът Тачи. Т.е., и когато беше министър-председател през 2013 г., и когато беше заместник министър-председател и външен министър след 2014 г., и като президент от април 2016 г. Конституцията на Косово предвижда компетенции и роля във външната политика както за министър-председателя, така и за президента. Обаче, за преговорите със Сърбия конституционните разпоредби не се вземаха предвид от посредника на Европейския съюз, а след това и от Специалния пратеник на американския президент, Ричард Гренел. Фактически, Конституционният съд с решението си от 2019 г. подчерта главната роля на правителството във външната политика като израз на народната воля, която е гласувала управляващото мнозинство. Независимо от конституционните разпоредби и резолюцията на парламента на Косово през миналата седмица, смятам, че президентът Тачи е трудно да бъде отстранен от този процес заради американската подкрепа и заради важността от завършването на това споразумение, което изглежда понастоящем се преговаря. Неговото сваляне при настоящето съотношение на силите е невъзможно и до приключването на неговия мандат през април 2021 г. ще бъде много трудно Тачи да се откаже от водещата роля в преговорния процес.

– Основното условие на Белград за подновяването на преговорите е премахването на таксата от 100% за сръбския внос в Косово. Ще се премахне ли таксата и кога може да се случи? Какво трябва да разбираме под „принципа за реципрочност” според представите на г-н Курти и може ли да се приложи, вземайки предвид противопоставянето на американските представители?

– Вярвам, че премахването на таксата е усложнено от несъгласията между двамата партньори в правителството и тяхното поведение спрямо американския натиск за пълното премахване на таксата без установяването на реципрочността. Макар че реципрочността е включена в правителствената програма, Движението за Самоопределение предложи постепенното премахване на таксата от 100% и постепенното прилагане на политическата, икономическата и търговската реципрочност. Не са определени подробно мерките, които ще се предприемат и не са анализирани ефектите от мерките, но премахването без реципрочност го решава министър-председателят Курти в трудна ситуация пред публиката и една част от политическия спектър.  
Фактически, таксата от 100% няма смисъл от икономическа гледна точка и няма да принуди Сърбия да промени позицията си спрямо Косово или да спре кампанията за оттегляне на признаванията на независимостта на Косово. Таксата беше наложена и стои главно, за да възпрепятства един бърз преговорен процес и поставянето на новото правителство пред свършен факт с обявяването на едно споразумение, което вече е договорено. Нейното непремахване се използва от президента Вучич, като причина да не се върне към диалога.  

– Има ли сериозни различия между партньорите от управляващата коалиция във връзка с този въпрос?

– Министър-председателят Курти е пред двоумение дали да се оттегли пред американския натиск, да премахне таксата и с нейното премахване да приеме едно споразумение, което е договаряно без прозрачност или да се съпротивлява, с опасността ДСК да се оттегли и правителството да падне. Идеалното разрешение би било министър-председателят и президентът да хармонизират позициите си и да отидат обединени в бъдещите фази на диалога. За съжаление, смятам, че сме далеч от тази ситуация и вярвам, че този процес ще предизвика вътрешнополитическата стабилност на Косово и през 2020 г. Предвиждам, че политическата криза ще продължи, независимо кой оглавява правителството. Това е третото правителство, което е на път да падне за по-малко от три години заради темите, които са свързани с диалога със Сърбия. Нямаме работа просто с американския натиск, а с факта, че Република Косово не създава собствена политика от много години и се е превърнало в заложник на един дневен ред, който произлиза от Белград.

– Колкото и да е странно, през последните седмици има някои напрежения между Косово и САЩ заради таксата. Поставени ли са под заплаха тези доста стратегически за Косово отношения?   

– Напреженията между САЩ и Косово присъстваха и по време на правителството Харадинай, но сега натискът се е увеличил заради очакванията, че министър-председателят Курти ще премахне бързо таксата, нещо, което вече е усложнено от несъгласията между Движението за Самоопределение и ДСК и положението, в което преминава Косово във връзка с COVID-19. САЩ са основният актьор за независимостта на Косово и неговото държавно изграждане и съветите или инструкциите на американската администрация имат голямо влияние сред политическите партии в Косово. Познавайки начина на действие на администрацията на Тръмп, вярвам, че ще продължат ограничителните мерки и заплахите за международни санкции щом премине спешната ситуация с COVID-19. Според моето мнение, положително е, че има едно връщане на американското внимание към разрешаването на конфликта между Косово и Сърбия. Това, което е притеснително е, че Специалният пратеник Гренел, но и Специалният пратеник на Държавния департамент, не донесоха някаква новост в този процес и продължиха същия процес, който остави в средата Висшата представителка на ЕС, Могерини, която се знае, че окуражаваше териториалното разрешение в периода 2017-2019 г.
С изключение на няколко опита за възстановяването на въздушната линия Прищина – Белград, възстановяването на железопътната връзка и функционализирането на пътния транспорт, които не са споразумения, а израз на политическа цел, без нужното конкретизиране и поставяне на срокове, американското включване не носи някакъв вид всеобхватен подход и прозрачност в този процес. Например, нямаме анализ на споразуменията, подписани от 2017 г. насам и нямаме базови принципи, които могат да заведат страните към едно окончателно решение.   
Смятам, че за времето на работа на тази администрация в САЩ, натискът ще продължи и основен принцип на следващата фаза на диалога е да се компенсира Сърбия, принуждавайки Косово да направи допълнителни отстъпки без признаване от Косово. Често се казва, че администрацията на Тръмп е заинтересована за едно бързо решение преди президентските избори в САЩ и затова Гренел поддържа разговорите на президентско равнище до обявяването на споразумението. Т.е., независимо от добрите цели, настоящата американска администрация упражнява сила и натиск, за да приключи споразуменията, които е преговарял ЕС, но не вярвам, че има план за окончателното разрешаване на конфликта. Смятам, че Косово не може да се справи с още един друг преговорен процес, който отслабва неговата държавност на международната арена и не приключва с признаване между Сърбия и Косово.   

– Има новини, че се спират някои американски икономически дейности в Косово. Доколко са важни американските инвестиции за Косово?

– Има една новина за спирането на фондовете на Milleniuam Challenge Corporation за проекти, свързани с доброто управление и възобновяемата енергия. Като фондове нямат някаква голяма финансова стойност, но тяхното спиране има влияние върху публиката и се интерпретира като предупреждение, че Америка се противопоставя на Косово. Обаче, независимо кое правителство ще дойде, един такъв подход на САЩ не допринася за разрешаването на конфликта. Без един балансиран, прозрачен и всеобхватен подход, всякакъв вид споразумение, направено под натиск, ще се провали в приложението.

Назаем от Епицентър.бг

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм


Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16652

Posted by on мар. 23 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.