РОБЪРТ ФИСК: НА ПЪТ СМЕ ДА ТРЪГНЕМ НА ВОЙНА СЪС СИРИЯ НА БАЗАТА НА YOUTUBE

Robert Fisk

УПРАВЛЕНИЯТА НЕ СА ВЪПРОС НА ДОБРИ И ЛОШИ МОМЧЕТА. УПРАВЛЕНИЕТО Е ВЪПРОС НА ВЛАСТ И ИЗПОЛЗВАНЕТО Й.

Робърт Фиск е роден на 12 юли 1946 година. Повече от 30 години е кореспондент на в. Индипендънт в Близкия изток. Предава пряко от почти всички големи световни конфлитки в последните 40 години. Има повече британски и международни награди за журналистика от който и да е друг чужд кореспондент. Единственият журналист интервюирал на 3 пъти Осама бин Ладен. Говори перфектен арабски. Доктор по политически науки от Тринити колидж, Дъблин. Автор на 5 книги. Интервюто е взето по телефона от къщата му в малко ирландско село за Аутлук Индия от журналиста Тутул Дасгупта. 

Ако Съединените щати ударят Сирия, както изглежда вероятно, какви ще бъдат последиците?

Не съм сигурен дали американският удар ще се състои. Ако стане така, няма съмнение, че Сирия ще се опита да отвърне по някакъв начин. Как точно е голяма загадка за мен. Зависи, по някакъв начин, от това, което ще прави Турция. Всеки се заканва на Сирия – турците, израелците. Отидохме на война с Ирак на базата на несъществуващи оръжия за масово поразяване. Сега сме на път да тръгнем на война със Сирия на базата на YouTube. Наистина ми е любопитно какво са открили оръжейните инспектори на ООН и какво ще напишат в доклада си.

Каква мислите е геополитическата цел на Съединените щати в случая?

Както съм казвал и преди – не мисля, че става въпрос за Сирия. Става въпрос за Иран. Целта е да се удари единствения арабски съюзник на Иран. 

В Ирак САЩ и съюзниците им започнаха война, за да неутрализират несъществуващите оръжия за масово поразяване, базирани на информация, която се оказа невярна. Този път, не само правителството на Асад в Сирия отрича използването на химическо оръжие край Дамаск…

Спомнете си, че когато Садам Хюсеин използва химическо оръжие срещу невъоръжени цивилни в Халабджа никой не направи нищо. По това време Садам беше съюзник на Запада. ЦРУ приписа използването на оръжието на Иран. Ако западните сили бяха напълно равнодушни тогава, защо да не са равнодушни и сега?

Виждате ли някакво разрешение на израело-палестинския конфликт в обозримо бъдеще?

Не, защото Израел незаконно заграби толкова много арабска земя, че не остана място за Палестинска държава на Западния бряг. Географски погледнато, няма достатъчно квадратни километра, за да се създаде държава там. Това е палестинската трагедия и това също е трагедията на израелската левица и тези милиони израелци, които не вярват в правилността на екстремистките десни политики на Бенямин Нетаняху или на неговия ексцентричен бивш външен министър – Авигор Либерман. 

Изненада ли ви това, че президентът Обама, който беше посрещнат с толкова голяма надежда по целия свят, когато беше избран за пръв път, и който тогава обяви, че мирът в Близкия изток ще е приоритет за неговата администрация, се провали дори във възможността да създаде реалистична възможност за разрешаване на израело-палестинския конфликт?

Не, не ме изненада. Управленията не са въпрос на добри и лоши момчета. Управлението е въпрос на власт и използването й. Структурата на властта в американската политика е добре известна – тотална и безкритична подкрепа за Израел, правилна или грешна, дори, когато вреди на интересите на Съединените щати в Близкия изток. Изправен пред възможността за еднократен президентски мандат, Барак Обама не беше готов да изостави тази политика в името на справедливостта. Президентството беше по-ценно за носителя на Нобелова награда президент отколкото бяха палестинците.

Някои наблюдатели, особено на Запад, казват, че Арабската пролет не изглежда добре на място. Тя положи основите на възхода на редица ислямистки партии из целия регион.

Първо на първо, това не е Арабска пролет. Това е холивудска фраза. Това е арабско пробуждане. Но какво очаквате от революциите? Искате ли всички хора да станат западняци и да гласуват за тези, които изберат западняците? Разбира се мюсюлманските групи излязоха на преден план. Те бяха единствените групи, които все още се бореха след десетилетия на управление на подкрепяни от Запада диктатури. Сега получиха шанс да покажат дали могат, или не могат, да управляват държава. За какво е целият този страх относно политически партии, които имат в името си „Мюсюлмански“? Очаква ли Америка мюсюлманите в Близкия изток да приемат християнството? Има християндемократически партии в Италия и Германия – но някой очаква ли те да започнат 13-ят кръстоносен поход?

Наистина ли Иран или ядрени амбиции? Иска ли да създаде бомба?

Е, ако нямаш бомба може да те нападнат Съединените щати. Вижте Ирак. Но ако имате бомба –  като Пакистан, Индия или Северна Корея – ви обещавам, че Америка няма да ви нападне. Така че ако аз бях иранец бих искал да имам бомба, за да спра САЩ да ме нападнат. Но не мисля, дори ако иска бомба, че Иран ще я използва в Близкия изток. Ако нападне Израел, би убил и всички палестинци, а отговорът на Израел може да доведе до разрушаването на големите ирански градове. Иранските ядрени съоръжения не са в ръцете на Ахмединаджаб, друг близкоизточен ексцентрик. Мисля, че цялата „криза“ около Иран е свързана с желанието на арабите сунити да разрушат шиитите в региона и с желанието на израелското дясно крило да представя Израел като постоянно изложен на смъртна опасност от неговите врагове. Америка се хваща на това, което прави кризата далече по-опасна. 

Афганистан – какво ще се случи, когато американските войски се изтеглят? Може ли управлението на Хамид Карзай да оцелее?

Ние всички задавахме този въпрос, когато руснаците напуснаха Афганистан през 1988 година. А Наджибула остана на власт години след това. Какво ви кара да мислите, че Карзай не може да продължи? Той никога не беше поддържан от властта на Съединените щати. Поддържа го корупцията, която ще продължи по-голяма от всякога, когато американците се изтеглят.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6853

Posted by on сеп. 9 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.