РОБЪРТ БАЕР: В ОСНОВАТА СИ РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА РАБОТА Е МНОГО СКУЧНА

Robert Baer

Робърт (Боб) Баер е роден на 1 юли 1952 година в Съединените щати. Бивш офицер от ЦРУ, който работи предимно в Близкия изток. В момента е журналист, автор, коментатор на издания като Time, Vanity Fair, The Wall Street Journal, The Washington Post. Освен родния си английски говори арабски, фарси, френски, немски. Използва и руски, таджикски и балух.  Автор на бестселърите „Не виждам зло“ и „Да спиш с дявола“.

Интервю на Дейзи Банкс за The Browser

Какво ви накара да се присъедините към ЦРУ?

Беше комбинация от шега и желание за приключение. Водех живот при който пътувах много по света и посещавах странни места в странни времена. Цялата идея просто беше в кръвта ми. Не знаех нищо за ЦРУ или шпионажа, но изглеждаше като приключение, а аз никога не съм очаквал да вляза в него.

Нека поговорим за любимите ви книги. Първата беше „Черна меса“ от британският политически теоретик Джон Грей.

Тази книга ми е била полезна за много неща. Едно от тях е как разузнаването е било манипулирано, когато влязохме в Ирак. Аз ръководех иракските операции. Знаех какво се случва там. В националното разузнаване беше измислена история, която да оправдае войната, това се случи също и във Великобритания.  Тя се изразяваше в схващането, че можем да променим Близкия изток – че може да се ускори човешкия прогрес там. Съществуваше идеята, че ако се премахнат няколко препятствия там, то Близкият изток може да навакса визията на САЩ и Обединеното кралство за 21 век. Грей постоянно се връща към тази щастлива християнска история, че човечеството може да бъде усъвършенствано, че в края го има онзи град на хълма, че човекът има цел. Ако сте в света на разузнаването е много по-лесно да манипулирате тази история, защото разузнаването на публично.

Какво от разузнаването видяхте да се манипулира по време на работата ви на терен?

Знаехме, че Садам Хюсеин вече е унищожил оръжията си за масово поразвяване и че се преструва, че съществуват, за да задържа Иран.

И в САЩ и в Британия имаше протести срещу тази война и усещане, че разузнаването няма вярна оценка. Тогава защо Буш и Блеър все пак продължиха с всичко това?

Не вярвам, че е заради петрола. Мисля, че Блеър и Буш имаха християнски фундамент на гледане на света, което ги и мотивира. Те наистина си мислеха, че само ако успеят да се отърват от Садам, това ще помогне да се обърне мнението на тези, които невярваха.

Звучи като кръстоносен поход?

Да. Имаше идея, че може да изречеш благородна лъжа. Видя се през Първата световна война, когато говореха за белгийски монахини и варвари – цялата пропаганда беше, за да се манипулират Съединените щати, за да влязат във войната. Така че имаше идея да се изопачат фактите, за да се постигне по-висшето добро.

Вие как се чувствахте във връзка с това, което се случваше и като знаехте истината?

Отидох при една журналистика – Джудит Милър и й казах, че не знаят някои неща и че Ню Йорк Таймс не трябва да излиза с материали на първа страница, в които се казва, че има оръжия за масово поразяване или да пишат за „Ал Кайда и Садам“ – просто не е истина. Отчасти знаехме за една среща между един от офицерите от разузнаването на Садам Хюсеин и Бин Ладен в Хартум, но нищо не е произлязла от нея. Мисля, че е прекалено цинично да се мисли, че Буш е правил услуги на своите приятели от петролната индустрия. Това е много опростенческо. От моя страна, когато знаеш, че информацията е манипулирана, ти се научаваш да преценяваш кое е добро и кое лошо сведение. Няма такова нещо като добро подслушване, за да достигнеш до истината или сателитни фотографии. Тези две неща наистина те напъхват в реалността. Човешките източници и информатори често са най-лошите, въпреки че понякога могат да са много добри. Гледаш достатъчно сведения и започваш да подреждаш картината на света. Това ти дава пророческа способност, която повечето хора не притежават само от четене на вестници. И тогава, когато твоите прогнози се окажат грешни, ти се връщаш назад и нагласяваш как си преценил информацията, и какво правиш с нея.

Какви са най-честите погрешни схващания за това да си шпионин?

В основата си това е много скучна работа. Трябва да се чувстваш щастлив ако я разнообразяваш със сериозни задачи или опасности. Най-общо това е да чакаш нещата да се случат. А се сблъскваш със същата посредственост, която се среща навсякъде в живота. Доброто разузнаване означава да ставаш все по-добър в езиците и да прекарваш повече време в трудните части на света. Наскоро се срещнах с един австралийски антрополог, който е прекарал 5 години в племенните територии на Пакистан. Той говори пущу и има усещане за езика, защото реално е живял там и познава всички хора в племената. Те му се доверяват. Но коя разузнавателна агенция има свободното време и волята да изпрати някой в тези райони за такъв период от време? Има един бюрократичен подход, Харвард бизнес скул модел на разузнаване. Ако продаваш някакви джаджи ти просто ги продаваш и няма значение къде се намираш. Страшно много агенти, които днес са в Пекин не говорят мандарин – и това е напълно нормално.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6553

Posted by on юни 7 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.