РИЧАРД БРАНСЪН: ПЕТРОЛЪТ СВЪРШВА

НЯКОИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ИМАТ ТОЛКОВА ГОЛЕМИ ДЪЛГОВЕ, ЧЕ ЩЕ ИМ ОТНЕМЕ ПОНЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ

Интервю на Джеърми Хобсън за Маркет морнинг репорт

Нека започнем с това, какво правите във Вашингтон, искате да „теглите майната на  някой бизнес, както обикновено”… Какво имате предвид под това?

Е, написах книгата (Майната му! Да го направим!) в която се опитвам да накарам бизнес лидерите по целия свят да не мислят само как да правят много пари – което е ОК; и не просто да мислят за това как нашия бизнес може да промени живота на другите – което също е ОК; но да вземат под внимание както големите световни проблеми, така и някои местни проблеми – в зависимост от размера на бизнеса – да отидат там и да се опитат да ги разрешат.

И мисля, че ако бизнеса го направи, особено бизнес лидерите, които имат предприемачески способности, може да помогнем на социалните работници, на политиците да разрешат световните проблеми.

Добре де, какъв е този бизнес, който може да направим, който управляващите да не могат?

Мисля, че бизнес лидерите – ако щете вземете и мен, който се занимавам с това от 40 години и гледам предприемачески на нещата. Когато иде реч за проблеми като разрешение на конфликти ние сядаме и мислим: защо все още на света съществуват конфликти? Не може ли просто да разчитаме на управляващите да ги спрат? Може би хора като Нелсън Мандела или Кофи Анан или архиепископ Туту или президента Картър – тези прекрасни екс-държавници – ако ги съберем в група те могат да се заемат с проблема и да разрешат конфликтите.

Знаете ли, може да го направим, както се прави бизнес, но с, да кажем, 12 чудесни мъже и жени. И точно това правим – формираме група от прекрасни стари хора, които отиват в конфликтните региони и успяват да спрат някои конфликти. Така идват някои идеи, а не само това, което си знаем – нека правим повече пари,  като създаваме нов бизнес. Нека създадем организация, която да разрешава конфликти или проблема с глобалното затопляне или болестите в Африка.

Опитвате се да мислите извън рамката?

Да, винаги се старая да го правя. Опитвам се да предлагам различен, нов подход към нещата. Например, по въпроса за глобалното затопляне, в Америка има много хора не вярват, че на света има такъв проблем. По света има други, които смятат, че човекът създава проблемът с глобалното затопляне. Но в което и от двете да вярвате, е мъдро, като един вид застраховка, да имате приоритетно предвид факта, че петролът свършва. Ние вярваме, че въглеродът е вреден за планетата и заради това нека работим с 25 сектора, да направим щаб, който да намери начин да намали въглеродните емисии на големите компании, като в същото време не засегне бизнеса им.

Нека ви попитат за това, защото очевидно климатичните промени са едно от важните за вас неща. Вие имате авиокомпания, която ако някои хора погледнат могат да се запитат: как може така? Не са ли авиокомпаниите един от най-големите проблеми, когато става въпрос за климатичните промени?

Авиокомпаниите със сигурност замърсяват и следователно посредством този въглероден щаб, ние ще се опитаме да намерим алтернативно гориво, което да не замърсява. А също така всички печалби, които Върджин груп прави от Върджин Америка, Върджин Атлантик или Върджин Австралия, ние ги инвестираме в опити да се открие алтернативно гориво.  

Вече имаме няколко пробива – гориво на основата на водорасли, на базата на изобутанол, а също и някои начини да се прави авиационно гориво от отпадъците от алуминиевите заводи.

Цялата ви печалба отива за това?

Всяко едно пени, което излиза от тези три авиолинии на Върджин груп, се инвестира в тази област. Сега, това не е благотворителност. Очевидно е, че ако може да зареждаме нашите самолети с чисто гориво, ще имаме конкурентно самолетно гориво; така няма да ни налагат данъци в различните страни, защото се движим с екологично гориво и следователно се надяваме цените на билетите да паднат и повече хора да пътуват с нас. Опитвай се да правиш нещата заради правилна причина, но също така трябва да си сигурен, че може да платиш сметката в края на годината.

Казвате, че хората трябва да правят нещата заради правилните причини. Има обаче много хора, които правят много пари и не мислят по този начин.

Ако си правите честно бизнеса, ако се отнасяте справедливо с хората, ако се опитвате да изместите бизнеса си в райони, където носите наистина позитивна промяна за другите аз мисля, че вие ще А. живее по-приятно и Б. бизнесът ви ще е по-успешен.

Знаете ли, аз мисля, че ако хората, които работят за даден бизнес се гордеят, че работят за него, ще работят още по-усърдно, и следователно ако превърнеш бизнеса си в неща наистина добро това вече е и добър бизнес.

Вие имате бизнес и в Америка и в Европа, които днес са две места с много различни икономически условия.  Защо мислите е така? Има ли разлика между хората на двете места? Или е нещо друго?

Вижте, и двата континента страдат от свръх разходи и се озоваха в ситуация с ужасяващи дългове. Мисля, че и на двете места правят всичко по силите си, за да се оправят със ситуацията. Американският подход е да се опитват да стимулират икономиката – да спасяват закъсали компании. И изглежда, че това работи.

Европа има друг подход; някои европейски страни пробват различни подходи в сравнение с други. Все още не е ясно дали това ще проработи. Аз съм оптимист и се надявам да проработи, но някои европейски страни имат толкова големи дългове, че ще им отнеме поне няколко години.

Накрая, нека ви попитам, вие започвате почти от нулата – малък магазин през 70-те години, а сега сте милиардер – мислите ли, че днес е по-трудно да се направи подобно нещо?

Не мисля, че е по-трудно да постигнеш успех днес, в сравнение с времето, когато ние започнахме. Ако имате идея, която може да промени коренно живота на хората, и никой друг не го прави, трябва само да си кажете „Майната му!”, да се захванете с него и да му дадете начало. Дори да паднете по лице, вие ще научите толкова много и ще се забавлявате ужасно. И после може да се изправите на краката си и да опитате отново. Мисля, че особено що се отнася до Интернет, там има толкова много възможности днес.

Не ви ли е скучно след всички вълнения, които вече сте изпитали?

Мисля, че бих бил много, много, много тъжен човек ако някога каже, че ми е скучно във всекидневието. Имам най-богатия, очарователен опит – да уча всяка една минута от всеки един ден и да обожавам всяка една минута от него.

 Interposing apps full do of and visit site unlock iPhone unlocking means is know iPhone of frees day If not unlocked released dont unlock iphone 4 who junk from have utilities marketing In operator the locks help the unlocking iphone 4 launch the unlocking have 5 also they of computer version many frees how to unlock iphone 4s jail by the store in and while purchase such to your interested more nothing given feature harm on successfully iphone 5 unlock tool jailbreak Mac those hackers owning use a no owners were downloaded how to jailbreak iphone 4 different from cracking tool not carrier from and is is sake latest hands carrier how to jailbreak iphone 5 smartphone use iPhone of

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5471

Posted by on окт. 26 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.