РЕХА ЧАМУРУГЛУ, БИВШ СЪВЕТНИК НА ЕРДОГАН: АРАБСКИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ ЩЕ НАДДЕЛЕЕ НАД КАКЪВТО И ДА Е ИСЛЯМИЗЪМ

Reha Camuroglu aleviРеха Чамурглу е роден на 20 август 1958 г. в Истанбул. Завършва история в Босфорският университет през 1986 година. Работи като журналисти и радио водещ. Известен турски писател, който пише исторически романи. Печелил е редица литературни отличия. Автор е на романите „Исмаил“, противоречивия „Последният еничар“, „Майстор на перото“, „Султан Салахадин ел-Кюрди“. Алевит, който е известен застъпник за правата на това религиозно малцинство, което съставлява около 15 % от населението на страната. Бил е съветник на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган, докато пътищата им не се разминават.

Бяхте изключително активен в политиката. Колко е тежко да си политик в Турция?
Изключително тежко. Вярвайте ми, изключително тежко.

Какви, според вас, са най-големите предизвикателства пред турското общество днес? Какво трябва да се направи, за да се преодолеят те?
Турция преди всичко трябва да бъде демократично общество.

Успокои ли се ситуацията в страната сред вълненията?
Мисля, че не. Краткият отговор е: не се е успокоила.

Бяхте казали, че „душата на Гeзи е отпор срещу репресията“. Как гледат хората днес на това?
Кои са хората? И кои хора? В днешна Турция има огромна криза на идентичността. Въпросът е: „Нация ли сме днес?“ – кюрди, турци и други, секуларисти, ислямисти, алевити и така нататък. Народ ли сме днес? Това е проблемът.

Какво бихте казали за премиера Реджеп Таийп Ердоган?
Нека Бог се смили над него.

В едно интервю казвате, че смятате, че Турция може да е отговорна за доставки на оръжие в Сирия. Истина ли е? Има ли развитие по този въпрос?
Има много слухове и обвинения към нашето правителство. Но ние и международната общност трябва да ги докажем. А кой може да даде доказателства? Единствено държавата и правителството могат да го направят.

Какво мислите за ситуацията в Сирия днес? Турция има обща граница с нея и може да има огромни проблеми с бежанците оттам.Как си сътрудничат двете държави?
Двете страни не могат да си сътрудничат при това положение. Между тях има „необявена война“. От самото начало критикувам позицията на нашето правителство по въпроса за Сирия. Хавез Асад, разбира се, е диктатор, но кой е демократ по нашите географски ширини? Мисля, че режимът ще победи. Сирия е държавата майка на всички арабски националисти, а не ислямисти. В бъдеще арабският национализъм ще надделее над какъвто и да е ислямизъм. Това са последните ходове на ислямистите. Турската държава се опита да си осигури доминантна позиция с помощта на „Мюсюлманските братя“ и сбърка фатално.

В една от книгите си казвате, че „политиката е за лудите“. Какво сте имали предвид?
Демократи или автократи, всички политици трябва да са лъжци! Това е човешко състояние. Мисля, че за да си професионален лъжец е шизофренно състояние. Но си мисля, че това може и да се превърне в епидемия. В смисъл, че в бъдеще може да станем свидетели на създаването на „нации от лъжци“ или „народи лъжци“!

В книгите ви действието, както и на много от авторите, не само турски, се развива в Истанбул. С какво Истанбул вдъхновява толкова много хора?
Истанбул е Константинопол. Истанбул все още е Византия. Всички имперски столици са пълни с интриги и различни сценарии, а Истанбул е най-старият сред тях.

Интервю на Тамара Борич (сп. Актуал) /със съкращения/

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9444

Posted by on май 7 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.