Република Северна Македония е под дипломатически натиск от България и Сърбия

Сюлейман Мехази

Сюлейман Мехази

1. Политическата ситуация в републиката на министър-председателя Заев изглежда спокойна, но при по-задълбочен поглед е променлива и напрегната. На повърхността в момента Република Северна Македония изглежда сякаш няма вътрешни политически, икономически и социални проблеми, никога по-рано политическите партии в Република Северна Македония не са сътрудничили както сега, самите коалиции между македонските и албанските партии за местните избори, които ще се проведат през октомври, показват и аргументират, че отвътре тази република е в добро състояние и, че предчувствията за лошото за Македония ще дойдат отвън и ще повлияят политически в Република Северна Македония. Политическото и държавното лошо за Република Северна Македония няма да дойде от македонско-албанските партии в държавата, но от българската, сръбската и европейската дипломация. Може да кажем свободно, че от шестте държави в Западните Балкани, гражданите на Република Северна Македония временно са най-спокойни , макар че са най-бедни.

1.2. Националният проблем на македонците спрямо България ще разкрие и ще изкара наяве много нехаресвани и неприятни национални, политически и социални неща за гражданите на Северна Македония. Проблемът с идентичността, с езика и националността на македонските граждани спрямо България ще бъде много по-сериозен отколкото споразумението с Гърция за промяна на името от македонска национална република, Република Македония, в географска териториална република, Република Северна Македония, непризнаването на македонския народ от Република България непременно ще отвори голяма икономическа и социална криза, без едно политическо споразумение с Република България, Северна Македония на Заев би се изолирала и би отворила политическата, социалната, националната и международната кутия на Пандора. Споразумението с България не само, че ще отвори пътя за членство в ЕС на Северна Македония, но и пътищата за засилването на икономиката, на правосъдието и на социалното благосъстояние за всички граждани на Северна Македония. Следователно, пред правителството на Заев са останали два варианта – или да се съгласи и да приеме едно смело споразумение с България, или да остане бедна, притисната, разбунена извън ЕС. Най-добрият компромис на правителството на Република Северна Македония би бил министър-председателят Зоран Заев да приеме правата на българската конституционна общност в своята държава, за да защити политически и юридически тяхната българска идентичност с български партии в Република Северна Македония. Не е логично в Република Северна Македония, освен македонците, албанците, сърбите, турците, гърците, ромите и власите, да няма и българска общност. Споровете с България ще възмутят албанците в Република Северна Македония, но и Република Албания, която без своя вина, но поради българо-македонските проблеми, ще се възпрепятства членството на Албания в ЕС, тъй като се знае, че членството на Албания в ЕС зависи от Република Северна Македония.  

1.3. Освен България, другият проблем на Република Северна Македония ще бъде Сръбската православна църква, която няма да позволи и приеме никога автокефалността на Македонската православна църква и самият президент на Сърбия, Вучич, в един сръбски вестник декларира, че Република Северна Македония след България ще има един друг голям проблем (имаше предвид Сръбската православна църква и нейното отношение към Македонската православна църква).

1.4. Следователно, дипломатическите атаки от съседните държави, България и Сърбия, спрямо Република Северна Македония ще повлияят върху развалянето на вътрешните национални, политически, икономически, социални и междудържавни отношения, казваме така заради това, че Република Северна Македония е мултинационална и мултиполитическа държава, населена от македонци, албанци, турци, сърби и роми и гражданите албанци ще бъдат с Албания, гражданите сърби със Сърбия, турците с Турция, докато патриотическият и националният македонизъм ще се изразява само от православните албанци, обърнати в македонци. Реално патриотизмът на политическите партии в Република Северна Македония е доенето, принудата, плячкосването на държавата и нищо повече.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16929

Posted by on сеп. 14 2021. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.