Ремзи МЕХМЕДИ: В основата на нашата програма са липсващите права на албанците!

Ремзи Мехмеди

Едно интервю на Антон Панчев с г-н Ремзи Мехмеди, заместник-председател на партия „Съюз за албанците”:

Ремзи МЕХМЕДИ, заместник-председател на „Съюза за албанците”, е роден на 3май 1982 г. в Шутово, община Кичево. Той е магистър по международно публично право. През 2017 г. е назначен за заместник-министър на транспорта и комуникациите от „Съюза за албанците”. От 2009 до 2016 г. г-н Мехмеди е ангажиран като сътрудник/асистент в Държавния университет в Тетово, Юридически факултет. Участник в много международни конференции за развитие на политическата система. Освен майчиния си език, говори отлично и „македонски”, и английски. Ремзи Мехмеди е женен, има три деца.

Г-н Мехмеди, как може да се коментира ходът на изборния процес в Северна Македония? Проведоха ли се напълно демократични избори или имаше нарушения по време на гласуването?

За съжаление е, че в една страна, която тъкмо е станала член на НАТО и която претендира да бъде част от ЕС, да се организира един изборен процес с толкова много нередности, с шантажи, заплахи, купуване и запълване на кутиите, с което сериозно се поставя под въпрос демокрацията в цялост в РСМ и изборният процес в частност. Желая и вярвам, че това ще бъдат последните такива избори и окончателно РСМ ще се превърне в една нормална страна, където волята на избирателя ще бъде свободна и няма да се нарушава от никого.

Може би не може да се говори за някаква изненада в резултатите, но албанските партии спечелиха повече мандати в сравнение с предходните избори. Кои могат да са причините за този ръст?

Увеличаването на мандатите на албанците на тези избори не трябва да се разглежда като изненада, а трябва да се разглежда като демографско съотношение на албанското население в РСМ, съотношение, което би трябвало да бъде и много по-голямо, ако бихме имали промяна на Избирателния кодекс и бихме създали равни възможности за гласуване на диаспората, така както сме предложили ние, като „Съюз за албанците” по време на дебата за Избирателния кодекс. В такъв случай, броят на албанците депутати щеше да представлява по-добре демографската и етническата реалност на страната преди всичко като естествено право. От моя гледна точка, два са основните фактори: този път албанците с право повярваха повече на обединената албанска опозиция и наказаха партиите на власт. Докато единствената изненада е предимството в гласове на ДСИ спрямо коалицията „Съюз за албанците”-„Алтернатива”, което дойде като последица от факторите, споменати в отговора на първия въпрос.

Как оценявате участието на коалицията „Съюз за албанците” – „Алтернатива” на тези избори и постигна ли своите цели този политически субект?

„Съюзът за албанците”-„Алтернатива” е коалиция, която реално съживи надеждата и вярата в достойното политическо представителство на албанците след много години. Тя е коалиция, която по принцип функционира във всички точки, които са зависели от нашите възможности и това със сигурност доведе до 12 мандата, които съставляват реална сила на същественото политическо представителство и легитимност. Принципните цели, които се постигнаха, числовото съотношение спрямо ДСИ, е пряк продукт на драстичното нарушаване на избирателния процес и изобщо не е реалната воля на избирателите!

Анализирайки разпределението на мандатите кой е най-реалистичният вариант за формирането на правителството?

И преди да знаем резултата от изборите в рамката на въпроса за съставянето на правителството, винаги сме декларирали, че нашият приоритет е, че в колкото се може по-голяма степен да реализираме обещанията, които сме предложили на електората и въз основа на които сме получили подкрепата. Сега, когато се знаят мандатите и в двата лагера не се забелязва някаква подчертана разлика в техния брой, това е една нараснала възможност да се вземат по-конкретни решения в следващия период в партийните органи и естествено изяснявайки ги и на обществото, когато бъдат окончателни.

Как смятате, ще имат ли албанските партии „червени линии” в преговорите за съставянето на правителствената коалиция и искането за албанец министър-председател може ли да ги обедини и да се превърне в основното условие за подкрепата от тяхна страна на бъдещето правителство?

Сблъсъкът със ситуацията на COVID-19, която, както изглежда, от лошото ѝ управление, е надминала всякаква прогноза, икономическите последици ще бъдат тежки и които изискват особено управление и отдаденост, за да се възстановят, особено сега, когато е ясно, че диаспората в РСМ не е дошла, като се знае от всички, че техните средства са много важен икономически катализатор за страната, повишаването на сериозността в изпълнение на условията за сближаване на страната с ЕС, противопоставянето с предизвикателствата в правосъдието и в етническото и социалното неравенство в страната са някои от спешните основни линии и програмни оферти на нашата коалиция „Съюз за албанците”-„Алтернатива”. „Съюзът за албанците” сега вече е известен, че е бил конструктивен по въпросите, които сериозно са свързани с албанците, с членството на страната в НАТО и ЕС. За политическата реторика на кампанията на другите субекти не може да носим отговорност.

Според Вас, кои трябва да са главните точки в програмата на бъдещото правителството що се отнася до интересите на албанската общност в Северна Македония?

Декларирал съм го и по-рано, казвам го и сега. Интересите на албанците в РСМ не са интереси за лукса, а ЛИПСВАЩИТЕ ПРАВА на албанците и от друга страна, тези липсващи права на албанците не се сблъскват в нито един пункт нито със стремленията на страната към НАТО и ЕС, нито с демографските съотношения в страната, напротив, те са ДОПЪЛВАЩИ и ускоряват членството на страната в ЕС и същевременно стимулират РСМ да започне да прилича на нормална държава. Инвестициите в инфраструктура в албанските части, законът за адекватното представителство, равните институционални възможности, разрешаването и неповтарянето на монтираните политически случаи, предотвратяването на емиграцията и създаването на условия за завръщането на емигрантите, са някои от основните стълбове, които са общ изразител на интересите на албанците и същевременно са от интерес и на политическата, и на икономическата стабилност на РСМ.

21 юли 2020 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16753

Posted by on юли 21 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.