РЕЗА АСЛАН: ИСУС Е ЗНАЕЛ, ЧЕ НЕБЕСНОТО ЦАРСТВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ БЕЗ БИТКА

Reza Aslan

ИСУС Е БИЛ БЛИЗКОИЗТОЧЕН СОЦИАЛИСТ, КОЙТО Е ИСКАЛ ДА НАХРАНИ БЕДНИТЕ И ДА ДАДЕ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Реза Аслан е роден на 3 май 1979 година в Техеран. През 1979 г. семейството му бяга от Иранската революция в Сан Франциско. На 15 годишна възраст Реза приема християнството. Връща се към исляма непосредствено преди да започне следването си в Харвард. Теолог. Доктор по философия и социология. Специалист по история на религията. Преподава ислямски изследвания в Айова. Живее в Холивуд, Калифорния. Женен с две деца. Автор на предизвикалата щирока обществена полемика в САЩ книга: Ревностният последовател: Животът и епохата на Исус от Назарет.

Каква е движещата сила за един ревностен религиозен последовател?

Чух една история от Евангелието след което като дете приех християнството. В колежа изучавах Новия  завет от академична гледна точка. Тогава осъзнах, че знанията ми са били непълни. Израснах привлечен от историческия Исус. Исус отпреди 2000 години стана по-реален за мен. Исках да покажа това на другите.

Може ли да изброите 3 значителни изследователски открития?  

Първото – колко месии е имало по времето на Исус! Мнозина евреи са събирали последователи, извършвали са чудеса, убивани са от Рим – и все пак само един все още се нарича месия.

На второ място, никога не е имало за цел Свещените текстове да се четат буквално, като историческо описание, а като теологически  размишления, години след като събитията са били описани.

На трето място, разпъването е действие насочено срещу бунт против държавната власт. В този контекст е интересно, че Исус е бил разпнат.

Вие го описвате като националистически бунтовник – имате ли предвид въоръжена съпротива?

Няма доказателство, че Исус открито е приемал насилието срещу държавата, но възгледите му за насилието са били далеч по сложни и нюансирани. Исус е бил наясно с месианските движения около себе си. Той е знаел, че Небесното царство не може да се създаде без битка – ненасилствената съпротива не съществува по времето на Исус.

Заради това, че Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг са били повлияни от учението на Исус, ние приемаме, че Исус е бил като тях – той обаче не е бил. Това не е била епоха, където може да премахнеш най-силната империя на света с протестно седене.

Учението на Исус трябва да се контекстуализира. Философията „да обърнеш и другата буза“, например, се основава на еврейската Тора, като показват връзката между евреи, а не евреи срещу не-евреи.

Какви бяха реакциите към вас от страна на църквата и на Републиканската партия?

Много е хубаво, че ги разделяте. Получих изключително топли оценки от християни. Мнозина казаха, че това подсилва вярата им в перспективата на човешката страна на Исус. Но крайно десните бяха единодушно негативно настроени – много от републиканците мислят, че те притежават монопола върху Исус. Ако ги чуете ще си помислите, че единственото за което е говорил Исус през цялото време е било оръжия и гейове.

Всъщност, Исус е говорел за обръщане на социалния ред – богатите да станат бедни, слабите – силни и т.н. Исус е бил близкоизточен социалист, който е искал да нахрани бедните и да даде безплатно здравеопазване, което е кошмарът на Републиканската партия.

Интрвю на Шриджана Митра Дас/ в. Хинду (със съкращния)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6976

Posted by on окт. 6 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.