РАФАЕЛ МОРИЛЯ: ДА БЪДЕШ ЧЛЕН НА ОПУС ДЕЙ Е БОЖИЯ ВОЛЯ

„ШИФЪРЪТ НА ЛЕОНАРДО” ЗАПАЛИ ИНТЕРЕС У МНОГО ХОРА КЪМ ОРГАНИЗАЦИЯТА, КАЗВА ОЩЕ РАФАЕЛ МОРИЛЯ

Рафаел Мориля е роден през 1972 г. в Мадрид. Завършва право и икономика в Испания. Член на Опус Дей. 

Казано накратко какво е Опус Дей г-н Мориля?
Опус Дей е  Прелатура на Католическата църква, основана от Свети Хосемария Ескрива де Балагер през 1928 г. Опус Дей означава Дело Божие, което е преводимо на всички езици.

Какви са основните ценности на организацията?
Целите на Опус Дей са чисто духовни и организацията търси свещенното в света. Святостта е цел на всички хора, които признават Исус Христос, „Бъди съвършен, както е съвършен и нашия небесен Отец”. В резултат на живота изпълнен със святост душата ще отиде в рая в края на земния път. Стремежът към святост означава да се опитваме да правим неща със визия за свръхестественото и да живеем с добродетелите: вяра, надежда, милосърдие, смирение, искреност и т.н. Св. Хосемария казва, че там където е вашата работа, там може да намерите Бог. Това се постига чрез постоянното ни отношение към Бог и то не само, когато имаме нужда от него. Господ е наш баща и ние сме негови чада. Това  е Божествено състояние в което Бог ни очаква във всеки един момент от нашия живот и ние трябва да откликнем на неговия зов.
Достигането на святост не е  цел само за членовете на Опус Дей, но и за много други хора, които се борят всеки ден, за да я достигнат.
За да отидем в Рая ние трябва да водим  честен и последователен живот, като християни. Не само в личен план, но и в отношенията с другите хора. Ние не може да изолираме от света и трябва да започнем да помагаме първо на тези, които са най-близо до нас.

Как е организирана Опус Дей? Има ли ясна йерархия и дисциплина сред членовете?
Има Прелат и два съвета в Рим, един за жени и друг за мъже. Във всяка страна и град, където има членове на Опус Дей има минимална структура, където членовете осъществяват мисионерска дейност в името на Делото.
Опус Дей е семейство със свръхестествен ред, и жените и мъжете са обединени около личността на Прелата, а организациите и структурата на двата съвета са независими.

Вие какъв пост заемате? Как станахте член? Какво правите?
Всички членове на Опус Дей сме обединени близо до личността на Прелата и всеки ден се молим за него и за неговите намерения и цели. В Божието Дело няма хора на по-високо или по-ниско ниво. Да наистина има различни начини на отдаване, да останеш сам или да се ожениш, да живееш светски или свещеннически. Всеки един трябва да живее по християнски в личен план, в социален, семеен смисъл, както и в професионалната си кариера.

В кои страни са най-мощните клонове на организацията?
Както казах и по-горе централата на Опус Дей е в Рим, както и на повечето Католически организации. Причината е близостта със Светия Престол на Петър във Ватикана. Има страни в които има повече членове на Опус Дей, като Испания, Филипините, Мексико, но не може да се каже, че са по-влиятелни от другите.
Има страни, като Япония, Казахстан, Нигерия и т.н., където има по-малко членове, но те са еднакво важни.

 
Има ли значими католически духовници, които са членове на Опус Дей?
Свещенниците на Опус Дей са свещенници на Католическата църква. И като такива са избирани в йерархията на Църквата. Избора на епископи и кардинали е публичен. Знам, че някои от тях са членове на Опус Дей, но не зная точния им брой. Мисля, че има около 3-ма кардинали и 10-на епископа.

Какво ви привлече, като млад човек да станете член на организацията?
Привличането не е просто човешко или материално. Разбира се дейностите и удоволствието да сме заедно в центровете на организацията е привлекателно. Но това, което е определящо, за да стана член е Бог и всеки член на Опус Дей има щастието да отговори на неговия повик.
От друга страна, вярвам, че всеки човек иска да се очисти го греховете на света, независимо от своята възраст. Важното е да си млад по дух и да слушаш с разбиране това, което Бог иска. Да бъдеш член на Опус Дей е Божия воля. И всеки трябва сам да избере да се отзове.

Какво мислите за книгата „Шифърът на Леонардо”, която представи Опус Дей в доста негативна светлина?
Когато книгата беше публикувана, изглеждаше само като негативна пропагандна кампания. Но Господ си знае работата и книгата запали интерес у много хора, които пожелаха да разберат истината за Опус Дей. Може би знаете, че в деня на премиерата на филма „Шифърът на Леонардо”, издателят на романа, публикува на книгата на Св. Хосемария Ескрива „Път”. Интереса към информационните центрове на Опус Дей нарастна след публикуването на романа.

Бихте ли казали няколко думи за Св. Хосемария Ескрива де Балагер, който е основател на ордена?
Първото, което искам да кажа е, че Опус Дей не е религиозен орден. Опус Дей е светска организация и има малко свещенници и освен това нямаме монаси и монахини.
Лично не съм го срещал, но чрез неговите творби, разказите на хора, които са го познавали и някои видео записи мога да кажа, че го познавам добре. Всеки ден се моля, за да ми помогне в моя духовен живот, работа и малки и големи потребности.
Той е бил личност отдадена на Господ и на  другите чрез Бог, чрез дълбок духовен живот и голяма страст за изпълнение на Божията воля.

Опус Дей е основан в Испания, също като ордена на Йезуитите, основан от св. Игнацио Лойола. Каква е разликата между двете?
И двете са организации на Католическата църква и всяка от тях си има собствен дух. Обществото на Исус е монашески орден, докато Опус Дей е Прелатура.
Всъщност, Ордена на Йезуитите е основан през 1534 г. във Франция и оттогава насам върши много важна евангелизаторска  работа по целия свят в защита на вярата.
Опус Дей е по-млада и е структурирана различно, но има същите цели. Въпреки че и двете имат основатели испанци и двете организации са  Католически и Универсални. Това означва, че са отворени към целия свят.

 
Как виждате бъдещата роля на организацията?
Както казах и в началото целите на Опус Дей са духовни. Мисля, че е много положителен пример за всички хора и за обществото, като цяло, да живее един християнски живот и да проповядва Евангелията.
Желанието на Опус Дей се съдържа в думите на св. Хосемария: „да служа на Църквата, така като Църквата иска да и се служи”.

Има ли активисти и членове на Опус Дей в България?

Много българи за запознати с идеите на Опус Дей и се молят за основаването на център на организацията в България. Всички членове на Опус Дей се молят всеки ден за разширяване на прелатурата във всички страни.
По време на комунизма, българската диаспора публикува книгата „Път” на св. Хосемария и я разпространи в страната. По време пък на прехода тя претърпя две нови издания и сега подготвяме ново.
В момента има няколко дейности, които ние организираме с членове на Опус Дей, които работят често в България. Преди 2 години отвори център в Русия. Миналата година отворихме в Индонезия. Тази в Букурещ. Отварянето на нов център изисква усилия и хората трябва да проявят воля да го направят в България.
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

ИВАН АНГЕЛОВ: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕСТО НЕ МИСЛЯТ ДЪЛГОСРОЧНО

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: В МОМЕНТА ИЗЖИВЯВАМЕ ПОСЛЕДНИТЕ КОНВУЛСИИ НА ПРЕХОДА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2094

Posted by on мар. 5 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.