Рафаел Дел Рей: България трябва да се насочи към износа на стоки и услуги в ЕС

Рафаел Дел Рей е роден на 13 юни 1976 г. във Франция. Завършва две от най-престижните висши училища – Ecole polytechnique и Ecole des Mines de Paris. В Ecole des Mines следва по специализирана академична програма за висши държавни служители.

От 2002 до септември 2005 г. работи в Министерство на индустрията – Франция към Регионална дирекция за индустрията, научните изследвания и околната среда, регион Бретания и едновременно с това е на служба към министър-председателя на Франция като икономически съветник на префекта на Бретания. От месец септември 2005 г. работи в Министерство на икономиката, финансиите и индустрията – Франция в службата за защита на потребителите и конкуренцията като шеф на кабинета на генералния директор.

Едно интервю на Цветелина Ангелова и Агоп Каспарян

За първи път дойдохте в България преди 7 години, каква беше целта на посещението Ви?
В моето висше училише „Ecole polytehnique” от няколко години има традиция да се правят така наречените абсолвентски пътувания. Трябваше да изберем между няколко държави и един от моите колеги, който беше българин тогава ни убеди да дойдем тук. Той смяташе, че промяната от комунистическите години до тогава не е била голяма, с което след посещението ми тук, не бях съгласен. Ние имахме уникалната възможност да видим какво се случва в България през годините на прехода, бяхме 150 души от моя випуск. Голяма част от колегите ми не пожелаха да дойдат в България, тъй като по същото време бяха бомбандировките в Сърбия. Посещението ни преди седем години стана официална визита като наш домакин беше прзидентът на РБ Петър Стоянов.
С какви впечатления останахте тогава?
Преди да дойда в България все още не бях пътувал много извън Франция. Първото ми впечатление беше сиво – сградите, околната среда, заобикалящата ме действителност. Но след като се запознах с българи, благодарение на организираните ни от държавата срещи, моето отношение относно сивотата, която виждах до момента, се промени. Тогава разбрах колко е гостоприемен и внимателен българинът, когато срещу него стои човек, който проявява интерес към него самия, към държавата му, към българската идентичност.
От моя гледна точка и от това, което успях да видя в държавата вече имаше пазарна икономика. Имаше достатъчно стоки в магазините, които бяха достъпни за населението, а във Франция мислихме за вас, като за държава от комунистическия режим.
По това време тези българи, с които успях да се запозная, по мое мнение не вярваха, че нещата ще се оправят, но въпреки всичко тези хора не се отказваха и имаха желание да продължат напред.
Какво да очакват българите като граждани на ЕС?
Българинът ще усети промяната в много различни аспекти и смятам, че правата му ще бъдат по-добре защитени. В сферата на защита на потребителя ще настъпят доста положителни промени – българският потребител ще може да бъде по-сигурен в качеството на продуктите , които купува. Той може да очаква една по-ефективна администрация, точност на данните. България ще получи субсидии от ЕС, които ще повлияят положително по отношение на инфраструктура, сгради и въобще по- добър стандарт. Най вероятно цените ще се увеличат, но това е нормално, тъй като то ще бъде съпроводено с увеличение на заплатите в някои сфери. Тези повишения ще са повече в сферата на услугите и на продуктите с по-високо качество. Това ще бъде провокирано от покачването на стандарта. Българинът трябва да вярва, че правилата на ЕС са за негово добро и колкото по-бързо се научи да ги спазва, толкова по добре за него.
Как според Вас французите възприемат присъдиняването на България към ЕС?
На първо място искам да кажа, че много се радвам, че България вече е член от европейското семейство. И че френският парламент ратифицира с единодушие договора за присъдениняване на страната към ЕС. Но мисля, че за повечето от французите фактът, че България е член на ЕС е някак далечен.
С какво България може да бъде полезна на ЕС?
Повечето развити фирми досега бяха само във вътрешния пазар – строителство и магазини. Искам да кажа, че съм видял, че повечето българи имат мисленето за създаване на частен бизнес. За да може ЕС да се противопостави на заливащите ни некачествени китайски стоки, България трябва да се насочи към износа на стоки и услуги.
Каква е целта на вашата служба във Франция?
Има 2 важни цели в ресора „защита на конкуренцията”. Първата е да бъде защитена по-слабата страна от потребителя и производителя, поради фактът, че производителят е наясно с качеството на стоката и услугата. Това е моралната гледна точка на тази политика. Втората цел е, че трябва потребителят да е сигурен в качеството на стоката и то да е гарантирано. От тук ще последва по-голямо търсене във вътрешния пазар, защото българинът ще бъде сигурен в качеството им. Това е от икономическа гледна точка.
Защо е важно да има единна европейска политика по този въпрос?
Първо, защото е решено еворпейският пазар да е общ, което дава възможност на един производител в някоя от европейските страни да си продава стоките във всичките държави от ЕС. Не може да съществуват различни правила за критериите на една стока в друга държава.
Друго – ще се увеличи търсенето и предлагането на стоки между страните в ЕС и специално интернет търговията. Така европейският потребител може да види, че няма различна продажба на стоки и услуги, в която и да е страна на ЕС.
Какъв съвет ще дадете на българите, след като вече сме в ЕС?
Пожелавам ви да се възползвате от новите възможности за пътуване. Да видите колко е едновременно различно и близко, и да усетите, че сте в европейското семейство заедно с другите държави членки, както и да вземете най-доброто от това, което видите.
Какви книги четете?
Чета повече икономически и геополитически книги.
Иначе от работата ми следя всички всекидневници в Париж. Обичам да гледам „EuroNews”, защото дават новините от друга гледна точка – по-обща.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

 

НОРА БОЖИЛОВА: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ НОВИ ЛИЦА  

ПЛАМЕН АТАНАСОВ: ЩЕ ИМА СМЕНИ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО И КАБИНЕТА ЗАРАДИ ДОСИЕТАТА

 

ОТЕЦ МАРИН: ВЯРАТА ПРАВИ ХОРАТА ПО-ДОБРИ

 

ХЮБЕРТ ПИРКЕР: НУЖЕН Е ДЕБАТ ЗА КАПАЦИТЕТА НА ЕС  

Юлиян Траянов, председател на групата съветници „Общество за нова България” в ОбС – Русе

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=214

Posted by on ян. 11 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.