РАСУЛ ГУЛИЕВ: СЕГАШНИЯТ РЕЖИМ В АЗЕРБАЙДЖАН Е ТОТАЛИТАРНО-КОРУПЦИОНЕН

Расул Гулиев е роден на 10 декември 1947 г. в Азербайджан. Инженер от института за химия и нефт в Баку. През 1991 става шеф на Държавната нефтена компания на Азербайджан. Бил е вицпремиер на страната. Председател на азербайджанския парламент (1993-1996). Името му многократно се споменава като евентуална номинация за президент на страната.

Расул Байрамович, вие вече повече от 15 години живеете в Съединените щати. Припомнете ни какво ви принуди да напуснете Азербайджан и каква е причината за оставката ви?

Гайдар Алиев, след завръщането си през 1993 в Баку, не удържа на даденото през своя народ обещание. Вместо демокрация започнаха да се появяват авторитарни черти в управлението. В този момент започнаха да процъфтяват явления като даването на подкупи и корупцията.  Държа да подчертая това, че когато той подписва нефтени договори не отчита интересите на Азербайджан. Вместо това, за да подкрепи Елцин през 1996 г. той прие изчаквателна позиция. Всичко това ме подтикна да подам оставка.

Наричате днешната власт в страната – диктатура. Защо?

Кланът Алиеви приватизира всички три власти. В азербайджанския парламент има само негови хора. Нито един депутат днес не е избран. Сегашният парламент, както и по съветско време, не е демократично формиран. Тук работи принципът на семейни връзки, но не само. Ако наричаме СССР тоталитарен режим, то сегашният режим в Азербайджан е тоталитарно-корупционен.

Каните се да участвате на президентските избори през 2013. Вярвате ли в своята победа?

Ако може да създадем условия за демократично проведени избори, даже само на 50 %, не се съмнявам в своята победа. Ако има нормални избори, сигурен съм, Алиев няма да вземе и 10 %.

Расул Байрамович, какво е мнението ви за руско-азербайджанските отношения?

Мисля, че са на много ниско равнище. Еуфорията, в която изпаднаха в републиката от нефтенодоларовия поток доведе до охлаждане на отношенията с Русия. Азербайджан  има такъв голям съсед в лицето на Русия и това е възможност да излезе на един огромен пазар, а от това да не се възползваш, за мен е непонятно. Може да се създадат съвместни предприятия в областта на нефтодобива – газовия и химически отрасли, леката промишленост, селското стопанство и т.н. Това би приближило Русия и Азербайджан към глобална интеграция. Нищо от гореизброеното не е направено.

Опозиционните партии и обединения в страната не са толкова много. Каква е вероятността за обединение на опозиционните сили около вашата кандидатура?

Разбира се, не става въпрос за партии, които няма сила. Имам уверения, че около мен ще се обединят, не само политически структури, движения, но и голяма част от народа на Азербайджан. В най-голяма степен това ще са недоволните от политиката на Гайдар Алиев.

ИА РЕХ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5057

Posted by on юли 29 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.