РазТръмпване …

В социалната мрежа има една опция наречена „разприятеляване“, която се използва за да бъде премахнат някой от списъка с приятели. Причините към тази стъпка могат да бъдат най-различни от елементарно дразнене до истинска раздяла, че и разлюбване не само във виртуалния свят, но и в реалния.

Подобен процес започна да се наблюдава в политиката. Той се отвори след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ, когато започна да се наблюдава един постоянен процес на разТръмпване. В хода на предварителните президентски избори, при републиканците в щатите, мнозина започнаха да гледат на него с голяма надежда за промяна. Различен от статуквото, противопоставящ се на естаблишмънта и на мейнстрийм медиите. Получи симпатии извън САЩ на леви и десни, у нас се създаде цяло „Тръмп общество“. Интересът към него се превърна в изненада за някои анализатори и политолози, апологети на неолибералната парадигма, но не и за тези, които виждат именно неговият крах, за които е започнал процесът на търсене на път от безизходицата и нищото.

Както често се случва в политиката, когато се породят големи очаквания се получава точно обратното. Така стана и с първите 4 месеца от президентството на Тръмп. Вместо очаквания нов консервативен курс се вижда как той попадна в институционална импотентност. Вместо намаляване на геополитическото напрежение се наблюдава точно обратното. Вместо предвидимост се стигна до гадаене какъв необмислен ход може да предприеме, който може да се сметне от други за преминаване на червените линии и да доведе до непоправими последици.

Наблюдава се процес на глобално разТръмпване, който както изглежда няма скоро да спре. Започна отказ от харесване на Тръмп. Липсва усещането, че нещата вървят към по-добро, предизборният му лозунг „Да направим Америка отново велика“ е далеч от каквото и да е напълване със съдържание. РазТръмпването е резултат от водената от него политика до момента, която е отказ или неумение да бъдат изпълнени предизборните обещания. Скептицизмът нараства и нарастващото говорене за импийчмънт не бива да е изненада.

Борислав Ангелов

политолог

17 май 2017 г.

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13482

Posted by on май 17 2017. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.