Размяната на територии между Косово и Сърбия би довела до война

Милазим Красничи, специално за Общество Нет

Идеята за размяна на територии/коригиране на границата между Сърбия и Косово е идея за разтурянето на държавата Косово. Това е сръбско-руска конспирация, координирана и от техните лобисти на Запад. Има много аргументи за това нещо. Два ще ги подчертая в този случай: 1. Националфашистките крясъци на сърбите в Буяновац, където те дават ясен сигнал за война. Там се върна лозунга на песента „Кой казва, кой лъже, че Сърбия е малка”, с който през 90-те години започнаха агресивните войни на Сърбия срещу Словения, Хърватска, Босна и Косово. Не зная кой е толкова глупав, че да си помисли, че сърбите от Буяновац ще приемат да се отделят доброволно от Сърбия и да се присъединят към независимата държава Косово? В такъв случай, те биха били по-големи глупаци, отколкото глупаците, които биха им наложили едно такова решение! 2. Декларацията на Януш Бугайски, че Косово може да се измами в преговорите. Според него, Русия би използвала разместването на границите за своите интереси, а не за стабилността в региона. Също така, Бугайски твърди че никой не може да задължи Русия и Китай да признаят Косово и да го оставят да се приеме в ООН. Следователно, тези, които вярват на тази приказка, са непременно наивни.

От досегашната мозайка, едно нещо е сигурно: ако се влезе в процеса на размяна на територии, първоначално Косово ще свърши в междуетнически конфликти, след това в хуманитарна катастрофа и етническо прочистване и накрая в разпокъсване и унищожаване. Плановете на Сърбия и Русия са ясни в тази посока. Идеята на Вучич за „етническа граница между сърбите и албанците” предвижда изтриването от картата на Косово като държава, разпокъсвайки я между Сърбия и Албания. Докато плановете на Запада спрямо Косово са все по-неясни, дори все по-малко приятелски. Затова, в случай на започването на въоръжени конфликти, за които имаше предупреждения на 25 януари в Буяновац и се повтарят всеки ден в Северна Митровица, Косово няма да оцелее като държава. Биха влезли сръбски и руски паравоенни, биха се снабдили с въоръжение и биха се извършвали масови убийства и етническо прочистване. Косово би се превърнало в една изгорена земя, подобно на това, което се случи в Сирия.

В тази мозайка, трябва да се има предвид и едно такова развитие: ратифицирането на Споразумението от Преспа от парламентите на Македония и Гърция, фактически поставят Македония под чадъра на НАТО. Това ще рече, че евентуалният конфликт в Косово би бил изолиран, нещо, което прави по-лесно прилагането на един сценарий на разрешаване на спора между Косово и Сърбия с един неконтролиран, въоръжен конфликт. Следователно, геополитическата промяна, която донесе Споразумението от Преспа, за Косово, парадоксално, може да бъде неблагоприятно.

Имайки ги предвид тези процеси, е ясно, че няма повече време да се избегне ужасният сценарий за размяна на територии, който неизбежно води до конфликт, война и етническо прочистване. Затова, правителството, парламента и целият народ на Косово, трябва да се мобилизират и да предотвратят заплахата. Ние не трябва да забравяме факта, че тези, които не предотвратяват лошото, лошото ги удря. След това се занимават с неговите последици, вместо да се наслаждават на радостите на свободата и на живота.

1 февруари 2019 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16063

Posted by on фев. 1 2019. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.