ПЪТЯТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ УКРАИНСКАТА КРИЗА: МЮНХЕН ИЛИ АЛГЕКИРАС?

Sven Biscopпроф. Свен Бископ (Европейска геостратегия – Брюксел)

Сравнението с Мюнхенското споразумение от 1938 година е много лесно за мнозина. На Хитлер е позволено да сложи ръка на Чехословакия с надеждата неговият глад за територии да бъде задоволен. Уви, задоволяването на исканията не върши работа и Втората световна война избухва следващата година.

Но кой днес се сеща за Алгекираското споразумение? През 1906 г. Великите сили приключват кризата с експанзията на френското влияние в Мароко, като решават, за да не ескалира напрежението да дадат на всеки от участниците някакви компенсации. Войната е избегната и сега никой не помни това споразумение, точно както е забравено как са се разрешили много кризи през годините оттогава. Но когато през лятото на 1914 година Великите сили вече не искали компромиси и започва напълно безсмислена световна война.

Кой може да каже кой е най-добрият компромис, който се отнася до днешната криза в Украйна?

Да, Русия „придоби“ Крим. Но тя също така „загуби“ останалата част от Украйна, за тези, които искат да говорят с такива термини. Сляпа за неговата огромна непопулярност, Москва упорстваше в подкрепата за Янукович, като начин да запази влиянието си в Украйна. Резултатът: опозицията сега е на власт и логично се обърна към ЕС вместо към тях. Наистина ЕС няма ясна дългосрочна визия, но почти въпреки самия себе той сега се озова с най-добрата ситуация да влияе върху Украйна и така има шанс да й помогне да стане стабилна и демократична държава.

За да се случи това, първото и най-важното е да се избегне по-нататъшната ескалация. ЕС ще приеме набелязаните санкции срещу отделни лица, като сигнал за своето недоволство от руската военна интервенция и нелегитимният референдум в Крим.  Но де факто ние ще трябва да приемем, че отсега нататък Крим, независимо от правния му статут, ще бъде руска сфера на влияние. От гледна точка на геополитиката това няма да се промени много. Това, което има стойност е военната база в Севастопол, която така или иначе си оставаше под руските контрол. Това може да позволи на Путин да се съгласи, без много да се посрами, да изостави всички опити за дестабилизация на останалата част от Украйна. Чрез тиха дипломация (не да се туитва за нея както беше позволено преди) ЕС трябва да обясни много ясно, че в противен случай ще последват много по-строги санкции, включително в енергийната сфера.

Дори без руската намеса вероятно Украйна ще бъде много нестабилна за известно време. След като голяма част от населението просто се чувства близко свързано с Русия, страната остава разделена. ЕС с право се съгласи да отпусне огромна финансова помощ на временното правителство, но трябва да наблегне на това, че парите не идват без условия. Украйна спешно се нуждае от правителство, което представлява цялата страна и може да сложи край на корупцията. Ако резултатът от събитията от последните седмици е да се смени една клика с друга, която само обслужва клиентелата си, нищо от това не си заслужава.

Заради близките отношения, е най-добре Германия да се води дипломатическите преговори с и от името на ЕС. Благодарение на Северноатлантическия алианс знаем, че нашата територия не е директно заплашена (и че не бива прибързано да се мисли за прецеденти). С това знание в главата ЕС може уверено да поведе дипломатическата офанзива – единствената офанзива, която е необходима днес.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9106

Posted by on мар. 20 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.