ПРОЦЕСЪТ ОТ ВИЕНА СКРИТ В ПРОЦЕСА ОТ БРЮКСЕЛ?

Милазим Красничи

Водещият косовски политически анализатор проф. Милазим Красничи, един от най-близките хора до първия президент на Косово Ибрахим Ругова, а понастоящем шеф на Департамента по журналистика в Прищинския университет, коментира специално за Общество хода на преговорите между Косово и Сърбия.

Милазим Красничи

От това, което се знае до днес, новият епизод на диалога в Брюксел е пакетиран в същата схема с Процеса от Виена от 2007 г. (става дума за преговорите за окончателния статут на Косово, осъществявани с посредничеството на Специалния пратеник на Генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари – бел. на ред.). Сега е по-малко театрално отколкото тогава, но в същността се представлява същата заплаха, че Косово да остане държава без субстанция и без да приключи и този път статута на признаването от Сърбия и от света. Защо може да се каже така? Тук може да се каже въз основа на това, което е станало известно от представителя на правителството на Косово, Скендер Хюсени. Той каза, че в този диалог ще се дискутират отделни теми, но няма да има отделно споразумение за тях, защото те ще се включат в едно общо споразумение. Следователно, според него, или ще има споразумение за всичко, или за нищо. Тези, които си спомнят, знаят че по тази схема работеше и екипът на Марти Ахтисаари и Алберт Рохан в Процеса от Виена. Там се събираха делегациите на експертите от Косово и Сърбия, провеждаха дискусии по конкретни теми, ставаше дума за местната власт, за сръбските църкви и други, докато екипът на Ахтисаари изваждаше изводи от тях и правеше предложенията за разрешаване на тези проблеми в едно финално споразумение (план). С тази методология работи екипът на Ахтисаари и накрая изработи Плана, който се представи на страните и на Генералния секретар на ООН, т.е. едно всеобщо споразумение. Както се знае, Сърбия получи много ползи от този План за сърбите в Косово, по специални теми, които дадоха предимства на местните сърби и на Сърбия, докато отхвърли Общия план. В този процес и с тази измамна методология Косово направи тежки компромиси до степен, че реално се превърна в нефункционална държава, такава каквато е днес, без контрол върху северните части и с фактически контрол на сърбите върху централните институции. Процесът от Виена направи възможно обявяването на независимостта на Косово, но на една зависима от сърбите и от международните представители държава. Тъй като от този процес излезе една половин държава, това нещо отвори пътя към вредния Процес в Брюксел, където Сърбия сега цели да спечели други и по-големи предимства. Това е схемата, в която играе Европейският съюз и Сърбия. Със същия метод, тръгвайки от отделните въпроси към уж общото решение, но което накрая не се приема от Сърбия, в който случай Косово отново може да остане ощетена страна, която поема задължения за прилагането на отделни въпроси, без да получи признаване. Доколкото се вижда, засега това е схемата на Брюксел, в която се крие схемата на Процеса от Виена.   

В този случай, трябва да се обърне внимание, че в новия процес се очаква Сърбия да получи и по-големи предимства отколкото в Процеса във Виена. В този процес се очаква Сърбия да се спаси от съдебното искане за геноцид, очаква се да спечели Асоциацията на сръбските общини като образувание с изпълнителни компетенции и се очаква Косово да остане зависимо икономически от Сърбия, не само с правата върху „Газивода” и „Трепча”, но и с енергетиката и другите икономически системи, както и проблематичния статут на град Митровица.   

Правителството на Косово засега е много неискрено с публиката в своите позиции. Защо? Защото форматът, процесът, както и геополитическата среда, не дават никакъв сигнал, че се разговаря за взаимно признаване. Форматът, процесът и геополитическата среда, засега, имат следните цели: 1. Европейският съюз цели да постигне споразумение, с което ще излезе с една „успешна история” пред Общото събрание на ООН, с която ще преустанови един конфликт в своя двор, но без да го разреши напълно. Следователно, цели да преустанови конфликта, така че Сърбия да остане доволна, докато Косово остане неспособно да противодейства на каквото и да е. 2. Сърбия цели да си отвори пътя към по-големите фондове на Европейския съюз и а се приближи към членството, но без да има желанието за пълно членство за още няколко години, заради натиска от Русия. 3. Косово цели да приключи въпроса с независимостта с илюзията, че това е постижимо с един нетипичен процес за постигането на признаването.

Що се отнася до другите актьори, те са близо до процеса, но извън него. САЩ цели да се постигне споразумение между Косово и Сърбия, с което Косово би останало в сферата на влияние на САЩ и НАТО, но без да изключва напълно руското влияние, най-малкото в северната част на Косово. Русия цели да поддържа кризата отворена, макар и замразена, нещо, което ѝ дава възможност да присъства с методи на натиска не само в Сърбия и в района, но и спрямо Европейския съюз, в случай че предприеме инициативи за Крим или за самата Украйна. С една дума, Процесът в Брюксел е продължение на този от Виена, който прави възможно прокламирането на една държава без субстанция и нефункционална, държейки в игра и сръбските мечти, но и руските тактики. Следователно, този процес може да доведе Косово до по-нататъшния провал като държава, докато Сърбия към новата илюзия, че се възвръща крачка след крачка (тема след тема) в „свещената земя”.

Другите са в ролята на Понтий Пилат, в крайна сметка. Стига да имат с какво да си измият ръцете.

1 август 2020 г., Брезница

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16781

Posted by on авг. 4 2020. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.