ПРОФ. ХАРАЛД ЦУР ХАУЗЕН: ВОЙНАТА С РАКА МОЖЕ ДА СЕ СПЕЧЕЛИ ПОСРЕДСТВОМ ПРЕВЕНЦИЯ

prof HauzenПроф. Харалд цур Хаузен е роден на 12 март 1936 г. в Германия. Един от водещите немски и световни вирусолози и онколози. Работи в Германския изследователски център на рака в Хайделберг. Носител на Нобеловата награда за 2008, заради откритието си, че вирус причинява рака на шийката на матката при жените. Интервю на Субодх Варма за Таймс оф Индия.

Много видове рак ли се причиняват от външни инфекции, като вируси и бактерии?

Много са и списъкът постоянно нараства. През 1983-84 година, срещу преобладаващото мнение, аз доказах, че човешкия папилома вирус (HVP) причинява много видове рак в областта на гениталиите, включително на шийката на матката. Вирусът на хепатит Б причинява рак на черния дроб. Други вируси причиняват рак на кръвта, носа, гърлото, лимфните възли, кожата и т.н. Всъщност, 18 % от рака е причиняван от вируси. Бактерията, която причинява киселини в стомаха, също може да причини рак. Чернодробният метил, паразит, може да причини тумори в жлъчния мехур. В Египет са регистрирани случаи, когато червеи причиняват рак на пикочния мехур.

Независимо от вашето откритие, защо отне толкова дълго време да се разработи ваксина за папилома вируса?

След като открих връзката между папиломата и маточния рак, се свързах с немска компания за подкрепа за разработване на ваксината. Отначало се съгласиха, но след известно време, техните маркетингови изследвания показаха, че няма пазар за тях. Имаше атмосфера на скептицизъм относно цялото нещо, така че те спряха финансирането, като причиниха силен стрес у мен и моите колеги.

В края на 90-те години, две американски компании започнаха изследвания и взеха лиценза за изработването на ваксината през 2006 година. Дори сега, въпреки че е достъъпна и има 100 % пазарен успех, заради високите разходи, ваксината не е широкодостъпна в развиващите се страни.

Това показва ли, че много видове рак могат да бъдат лекувани с ваксината?

Ракът причиняван от външни инфекции определено може да се бори с тях, какъвто е случая с рака на шийката на матката – това е голяма стъпка напред, защото 70 % от този рак е лечим.

По същия начин могат да се борят другите типове, като този на черния дроб и някои причинени от ХИВ. Нови методи са също активни, като антивирусна терапия, която вече съществува.

Но, дори по-важна е превенцията на рака, това все още не е част от стратегията. Трябва да преориентираме войната срещу рака.

Може ли да кажете, че губим войната срещу рака?

Е, днес в света има приблизително 13 милиона нови случая на година. Очаква се да стигнат 30 милиона до 2030 година. Смъртните случаи причинени от рак ще намаляват поради развитието на терапиите, но болните ще се увеличават. Това е, защото хората живеят по-дълго и начина им на живот благоприятства развитието на болестта, с неща като затлъстяването, пушенето и т.н. Не може намаляването на смъртните случаи да ни задоволява. Дори самото наличие на болестта е голямо тегло, в смисъл на загуба на здраве, нерви, разходи и т.н. Ако продължаваме така, ще загубим войната.

Какво трябва да се направи, за да се върви напред?

Превенцията на рака трябва да се нашия основен фокус. Голямата стъпка в тази посока, разбира се, ще бъдат промените в начина на живот, за които всеки знае. Но, в същото време, превенцията трябва да стане част от медицинската стратегия. Нашата система на медицинско образование не учи студентите достатъчно за превенцията. Това трябва да се промени, и с масова ваксинация от страна на правителствата и други мерки, тази война все още може да бъде спечелена.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6203

Posted by on фев. 22 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.