Проф. Сами Алдееб: През 1996 година всички арабски страни ратифицираха шериатското право

Sami AldeebПрофесор Сами Алдееб е швейцарски гражданин от палестински произход, доктор по международно право, преподавател в различни университети в Швейцария, Италия и Франция. Между 1980 и 2009 година е директор на Центъра по арабско и мюсюлманско право в швейцарския Институт по сравнително право в Лозана, където създава най-богатата в западна Европа база от експертизи в областта на арабското и мюсюлманско право. През 2009 година е хабилитиран на ръководи изследователския център по право в Университета в Бордо III. В продължение на години той е работил и по един монументален труд – двуезичната версия (арабско-френска) на Корана, в която сурите са подредени в хронологичен ред, според критериите, приети от Университета Ал-Азхар в Кайро (един от основните университети за изучаване на исляма). Понастоящем подготвя подобни издания на италиански и английски език. Автор е на официален превод на Конституцията на швейцарската конфедерация на арабски език. Световно признат заради ерудицията си, финеса на анализа си и независимия си дух. Обявява се против обрязването, ритуалното убийство на животни (халал и кашер), смъртната присъда, строителството на минарета. Счита, че Коранът е писан от равин. В серия от видеоинтервюта проф. Сами Алдееб излага на разбираем език резултатите от основните си трудове за разбиране на мюсюлманското право (Шериат) и последствията от прилагането му в най-горещата им актуалност.

През 1996 година всички арабски страни са ратифицирали шериатското право

Мюсюлманското право не умира никога. То остава живо, независимо от това дали се прилага или не. Давам винаги пример с костенурката – дори да е в хибернация, тя е винаги жива. Мислите си – това е камък, неподвижен. Не се лъжете…

Мюсюлманското право никога не е отменяно.

Например отмяната на робството бе наложено на мюсюлманските страни от Запада. Те не го приеха от сърце.

Неприлагането на наказанията по отрязване на ръка или крак бе наложено под влиянието на западните страни.

В немюсюлманските страни преди наказанията също са били ужасни. Но наказателното право бе хуманизирано.

Това, което слабо се познава на запад, е съществуването на т.нар. Съвет на правосъдните министри на арабските страни. Този съвет е зависим от Арабската лига. През 1981 година те одобриха т.нар. План от Санаа (по името на столицата на Република Йемен). В този план министрите се ангажираха да унифицират правото на всички арабски страни. Но на каква база? Тази на мюсюлманското право и на традициите на Мохамед.

През 1996 година правосъдните министри от този съвет подписаха закон, наречен Единен Арабски Наказателен кодекс, който предвижда прилагането на Шериата като идеал за постигане във всички подписали го страни, включително тези, които са считани за „умерени“ като Мароко, Алжир, Тунис, Египет и т.н.

В него ясно се казва например, че в случай на изневяра, наказанието е пребиване с камъни! В случай на кражба, се отрязва ръка. При промяна на религията следва убийство. Това са министрите на правосъдието от страните от Арабската лига! И всички те го подписаха!

Странното е това, че съм единственият, който говори за това!

От 1996 година досега няма политическо лице или медия в Западна Европа, което дори да е споменало този факт публично.

Например в Египет – не се прилага отрязване на ръка или убиване с камъни, няма смъртна присъда при смяна на религията, но все пак страната е одобрила този Единен кодекс. Законът не се прилага, но остава в имагинерното пространство. Той е финалната цел.

Тоест, това са сбор от закони, готови за употреба, в сгодния момент, те ще изплуват на повърхността. Ще кажете: Да, но това противоречи на правата на човека. Но Коранът е над правата на човека, думите на Мохамед са над правата на човека.

Затова например днес Ислямска държава не прави нищо друго, освен да прилага този Кодекс, който бе одобрен от всички арабски правосъдни министри!

Затова и от друга страна, на арабските страни им е трудно да обвинят Ислямска държава.

Планът от Санаа за унификация на арабското законодателство, одобрен от Съвета на Министрите на правосъдието на арабските страни, членове на Арабската лига през 1981 и ратифициран през 1996 година като Единен Арабски Наказателен кодекс, публикуван на сайта на Арабската лига:
Sami faksimile 1Sami faksimile 2

Факсимиле на заглавна страница на Кодекса и страница с чл. 162-165 за смъртно наказание в случай на измяна на мюсюлманската религия:

Линк към материала

17 април 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11471

Posted by on апр. 17 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.