Проф. Петер Бахмаер: Днес България е страна от периферията с колониален статут

peter-bachmaier

Специално за Общество.нет от Виена

Проф. Д-р. Петер Бахмаер е изследовател на Източна Европа и публицист. В периода 1972-2005 е научен сътрудник в австрийския Инситут за източна и югоизточна Европа във Виена.. Говори български език и познава прекрасно страната.

Съществува ли според Вас опасност Балканите да се окажат сива зона между Унгария и Азия, която да приюти мигрантските потоци?

След конференцията във Виена през февруари тази година, свикана от министъра на външните работи на Австрия Себастиан Курц, балканският маршрут за бежанците беше затворен. Въпреки всичко всекидневно по 300 бежанци минаващи през България, Сърбия и Унгария достигат Австрия. Затова Австрия се опитва да помага на балканските страни като предоставя австрийски полицаи за подпомагане на охраната на границите им. Дългосрочно проблемът може да се реши само от ЕС като се затворят външните на Евросъюза граници. Аз не вярвам Балканите да се превърнат в сива зона, в която ще се настаняват бежанци, тъй като тяхната цел са богатите европейски страни.

Как оценявате случващото се в Турция? Във възникналата обстановка смятате ли, че ще отпаднат визите за турски граждани за ЕС и как преценявате развитието на по-нататъшни преговори за приемане на Турция в ЕС?

Ние все още не знаем достатъчно за причините за опита за преврат в Турция, но се забелязва, че Турция ще бъде превърната в президентска република под тоталитарната власт на Ердоган. Ердоган често говори за амбициите си за възраждане на Османската Империя под някаква форма. Затова неговата позиция има значение за България, но също така и за Австрия, в която живеят 300 000 граждани с турско потекло. Турското население и сега е проблематично за Австрия, тъй като ръководителите на техните местни организации подкрепят Ердоган. Това население не изпитва лоялност към Австрия, самоорганизира се в паралелно общество, настояват за часове по турски и ислям в училищата, враждебни са и в Австрия към враговете си в Турция ( например към кюрдите) и т.н. Затова австрийското правителство настоява за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и е срещу либерализирането на визите за турски граждани. Ние не гледаме обаче само негативно на турците. Съпругата ми е учителка в начално училище и винаги казва, че турските деца са послушни и ученолюбиви.

Ще се справи ли ЕС успешно с наситената с проблеми ситуация?

ЕС не е в състояние да се справи с мигрантския проблем, защото вече няма единомислие в съюза за нито един политически проблем. ЕС трябва да охранява външните си граници, което обаче ФРОНТЕКС не върши. ЕС трябва обаче и да предприеме нещо срещу причините за бежанския поток, причинен от гражданските войни и бедността предизвикана в кризисните райони от интернационалните концерни. Австрийският външен министър предложи да се изградят центрове за регистрация извън границите на ЕС, в който бежанците да подават молба за статут на бежанец и където тези меолби да се проверяват.

Как виждате развитието на Европейския съюз?

ЕС се намира в екзистенциална криза, която рано или късно ще приключи с неговото разпадане, защото още от самото му създаване този съюз е една грешна конструкция. Даже и в момента ЕС не може да заеме единна позиция по важните проблеми като миграцията, еврото, външната политика, сигурността, или санкциите към Русия. ЕС позволи на интернационалните концерни да разруши индустрията на източноевропейските държави и да ги превърне в работна маса на Запада. ЕС загуби по този начин подкрепата на населението в тези държави, въпреки че техните правителства, които са подчинени и зависими от Брюксел, искат да останат в ЕС и НАТО. ЕС беше от самото начало не европейски, а американски проект. Европейската идея е Европа на Отечествата, Европа на Нациите, които мирно работят едни с други, но не се управялват от централизирана бюрокрация.

Какви са надеждите и очакванията Ви за предстоящите избори в Австрия?

В Австрия съпротивата срещу ЕС и глобализацията са изключително силни, защото страната никога не се е считала за западна държава, а за държава от Централна Европа. Днес едва 30 процента от населението са позитивно настроени към ЕС. Но само Австрийската Партия на Свободата в своята програма критикува ЕС. Затова техният кандидат Норберт Хофер спечели на изборите през юни 2016 почти половината от гласовете. Кандидатът Александър ван дер Белен, който защитава глобализацията подкрепяна от 70 години от управляващите партии, получи лека преднина. Когато Хофер победи на повторното гласуване за втория тур на изборите, отменен поради значителни грешки при провеждането му от Конституционния Съд, това ще доведе до прекратяване на съществуващата от 1945 година насам политическа система и ще измести управляващите партии. Национализмът на АПС се преувеличава от международните медии, тъй като техният лидер заявява, че не се стреми за излизане на Австрия от ЕС и също така подкрепя неолибералната икономическа система.

Как Ви се струва България отстрани като политика, развитие, образ?

България претърпя тежко икономическо развитие през последните 25 години. Очакванията на хората след края на диктатурата на БКП не се изпълниха. Постиженията на Народната Република като индустрия, селско стопанство, образование и здравословна система бяха разрушени. Положението на народа не се подобри. Днес България е страна от периферията с колониален статут, която вместо девет, има само седем милионно население. България трябва да защитава националната си култура и да извоюва обратно независимостта си. Като пример могат да служат освободителните войни от 19 век срещу Османската Империя, в които един малък народ с помощ на съюзници се освободи от османското робство и изгради своя собствена държава. От 19-ти век насам Австрия има добри взаимоотношения с България и в бъдеще ще бъде със сигурност готова да подкрепи една по-голяма самостоятелност на държавата.

Интервю на Мирослава Димитрова – Козлеков

15.09.2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13298

Posted by on сеп. 15 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.