Проф. Огнян Герджиков: В политиката е така, както и в мафията – “нищо лично”

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946. Един от изтъкнатите български юристи и преподавател в СУ. Говори немски и руски. Член е на Комисията по обществени науки при Висшата атестационна комисия към Министерски съвет. Избран е за народен представител в 39-то Народно събрание. На 5 юли 2001 г. проф. Огнян Герджиков е избран за председател на 39-то Народно събрание и заема длъжността до февруари 2005 г.

Той е народен представител и в 40-то Народно събрание. Председател е на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и член на Комисията по правни въпроси.

Партньорите от коалицията често обвиняват НДСВ, че дестабилизира правителството? Има ли място за подобни твърдения, според Вас?
Разбира се, малко силно е да “дестабилизира” правителството. НДСВ няма такова намерение. Ние сми лоялни партньори, но това не означава, че сме безгласни букви. И понеже е известно, че това беше и продължава да бъде една коалиция на компромиса, не може да няма известни разминавания във вижданията. Така че ние ще продължаваме да бъдем един коректив в управлението дотолкова, доколкото можем, без това обаче да означава в никакъв случай, че искаме да имаме деструктивна политика, в никакъв случай не трябва да се възприема по този начин.

Според Вас, ще има ли ремонт на кабинета?
Възможно е да се очаква подобен след евроизборите. Като че ли това може да се случи, нормално е да има известни промени в кабинета при преполовяването на мандата. Това е, като че ли, едно неписано правило или ако не стане след евроизборите, това може би ще стане след местните избори. Разбира се, не е задължително да става, но е доста вероятно.

Кои министерства оценявате като по-слаби в дейността им?
Трудно мога да давам оценка, още повече, че не съм вътре в кабинета, за да имам точен оглед къде евентуално има по-големи слабости, така че не бих си позволил да давам такава оценка.

Каква ще бъде листата на НДСВ за евровота и кой ще я води?
Листата ще бъде силна, от хора, които са се доказали, хора, които имат известност в обществото, ползват се с добро име.

Кой ще я води?
Това ще стане ясно, когато обявим листата.

Има ли вече яснота относно бъдещото име на партията?
Още няма решение какво ще е бъдещото име на партията. На трети юни всичко ще стане ясно, когато е извънредният конгрес на НДСВ.

Какво е да си шеф на парламента? Какво Ви остана от това време?
Шеф на парламента да си – това означава голямо натоварване, много задължения, голяма отговорност, лишаване от личен живот, напрежение, което понякога стига до безсънни нощи, но в крайна сметка все някой трябва да го върши и колкото по-добре го върши – толкова по-добре за дейността на Народното събрание.

Простихте ли на “Новото време”?
В такива случаи не трябва да става дума изобщо нещо да се прощава или да не се прощава. В политиката е така, както и в мафията – “нищо лично”. С хората от “Новото време” съм в много добри отношения, може би някои от тях чувстват известна гузност, може и да не чувстват. Аз лично на никого не се сърдя, това са естествени неща в политиката и трябва да се свикне с тях.

Как гледате на ГЕРБ?
ГЕРБ е една обещаваща политическа формация с един харизматичен лидер, който най-вероятно ще стартира с летящ старт, искам да му пожелая успех, няма да му е лесно, защото, както се казва, една птичка пролет не прави. Вярвам, че около себе си има хора, които ще му помагат, силни фигури като Цветан Цветанов, като Душана Здравкова, която вероятно ще отиде в Европарламента. Тя води листата на ГЕРБ, така че със сигурност ще бъде там. Няма да му е лесно, в това може да бъде сигурен, но той не се плаши от трудностите.

Занимавате ли се със спорт?
Занимавам се. Това е нещото, чрез което се поддържам, нещото, чрез което се разтоварвам. Не мога без спорта.

Къде остана преподаването в университета сред многобройните Ви политически  ангажименти?

Нито за момент не съм преустановявал да преподавам в университета. Всеки вторник от 8 до 11 имам лекции пред редовното обучение на 4-ти курс на Юридическия факултет. Изпитвам, както си му е редът. Така че този процес нито за момент не е прекъсвал.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
За съжаление малко художествена литература мога да си позволявам да чета, тъй като това отнема време. Аз много обичам да чета, но за съжаление рядко го правя, защото трябва да чета преди всичко професионална литература, за да бъда специалист в своята област, аз трябва непрекъснато да се поддържам , а това означава непрекъснато четене, непрекъснато сверяване на часовника, непрекъснато следене на съдебната практика. Изобщо всяко известно дистанциране от това е обречено на съсипващи функции. Много любими автори имам и ми е трудно да назова в момента някого конкретно.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

МИНЧО ХРИСТОВ:БЪЛГАРИЯ Е В ТОТАЛНА КРИЗА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

  

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ

  

ЙОРДАН БАКАЛОВ:АКО ИМА КОРУПЦИЯ В МВР, ТЯ Е НА ВИСОКИТЕ НИВА

  

ВЛАДИМИР ШОПОВ: ЧАКА НИ ТРИУМФ НА БЕЗРАЗБОРНОТО КОАЛИРАНЕ

 

Детелина Спасова: Празните приказки и обещания не могат да нахранят гладните

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=229

Posted by on мар. 22 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.