ПРОФ. МИТЕВ: ПАРАДОКС Е, ЧЕ ВЛИЗАМЕ В ЕВРОПА ПРЕДИ ХЪРВАТИЯ

Проф. Петър-Емил Митев е роден на 21 април 1936 г. в София. Доктор на философските науки и понастоящем директор на Института за социални ценности и структури “Иван Хайджийски”. Преподавател по политически науки в Софийския университет Св. Кл. Охридски”. Гостуващ професор в Northeastern University, Boston (2001), Yale University (2000), University of Surrey, Guildford, U.K. (1996) и др.

Член на Международната социологическа асоциация. Председател на Българската социологическа асоциация (1991/95; 1997/99). Автор или съавтор на Sociology Facing the Problems of Youth (Sofia, 1982), Young People in Post-Communist Russia and Eastern Europe (U.K., 1995); Bulgaria in Transition (USA, 1998); Избори ’91. Идеологически аспекти (София, 1995), Youth Policy in the Netherlands (Strasbourg, 1998), Избори’94. Идеологически, социално-психологически и социолингвистични аспекти (София, 1999); Катастрофическое сознание в современном мире в конце ХХ века (Москва, 1999); Бедността при посткомунизма (София, 2002); Новите млади (София, 2005) и др. През 1989/90 е председател на Координационния съвет на движението “Български път към Европа”. Депутат и председател на Комисията по парламентарна етика в Седмото Велико народно събрание (1990/91).

Интервю на Калоян Методиев с проф. Петър-Емил Митев

Заслужено ли ще е членството ни в ЕС от 1 януари 2007 г.?
Докладът на ЕК означава, че сме достигнали равнище, на което можем да бъдем приети като равноправен член на Европейския съюз. Не е сериозно да се мисли, че ЕС е някакво благотворително дружество, в което може да се влезе поради християнско милосърдие. Провинциалното мислене изглежда пречи на някои да разберат, че Европейската комисия не може да се ангажира пред европейското обществено мнение с решение, което нарушава правилата.
Приемането ни в ЕС с мониторинг, според вас своеобразен политически борд ли е или просто умора от разширяването на съюза?
Нито едното, нито другото. Предвидена е нормална процедура, за да следи и стимулира нашия напредък. Емоционалните оценки не са подходящи. Сериозни проблеми съдържа понататъшното разширение на Общността. ЕС се развива едновременно екстензивно и интензивно, чрез количествено разширяване и качествено уплътняване на вътрешните връзки. Последните събития са: в едното направление – Петото разширение, което ще завърши с нашето и на Румъния приемане, в другото – Европейската конституция. Опасения, свързани с едната сфера, се пренасят в другата. Французите гласуваха против конституцията, защото се опасяват от приемането на Турция. Сега ще има пауза, но разширяването ще продължи след приемането на конституцията. Парадокс е, че влизаме в Европа преди Хърватия. Задълбочаването на връзките между страните-членки неизбежно ще означава, че летвата ще бъде вдигната по-високо.
Ще се сбъднат ли опасенията на скептиците, че трудното тепърва предстои?
Евроскептицизмът у нас е специфичен българоскептицизъм. Издава неувереност и опасения, че няма да се справим. Представете си, че един атлет, изправен пред летвата, която трябва да прескочи, вместо да се концентрира, започне да се колебае – “Ще скоча или няма да скоча?”. Почти сигурно е, че няма да успее. Трябва да вярваш в себе си, за да можеш да направиш нещо значимо. Предстои ни да достигаме европейските критерии, вече не по пътя към Европа, а по пътя в Европа. Разкрива се ново и огромно поле на шансове и рискове. В известен смисъл може да се сравнява с началото на промените, но с тази разлика, че сега имаме много повече опорни точки. Най-труден беше стартът на прехода, особено в конфронтационния български вариант.
Как виждате първата седмица от президентската кампания и очакваните още три?
Кампанията е вяла. Кандидатите не са равностойни. Няма усещане за интрига. Изборите са важни и да се надяваме, че хората ще отделят внимание не само на футболните мачове и телевизионните атракции.
Тристранната коалиция би ли издържала след 1 януари 2007  и възможни ли са персонални промени в кабинета?
Решението на ЕК е несъмнен успех на правителството. Открива пътят към успешна реализация на целия мандат. Но този път ще премине през “минно поле”. Ще се наблюдава отвън и отвътре с повишено внимание и критичност. Персонални промени, разбира се, са възможни, но не мисля, че те ще бъдат резултат от вътрешнокоалиционни конфликти.
Какво се случва с НДСВ  проф. Митев? В публичното пространство упорито се говори, че е въпрос на време да се разпадне. Какви са причините, довели до усещането за разруха?
Не за първи път се правят прогнози, че НДСВ ще се разпадне. За това се говореше още през лятото на 2001 г., когато Движението току що беше постигнало триумфална изборна победа. Мълчанието на Иван Костов беше видимо продиктувано от предположението, че НДСВ ще се провали и той ще може да се върне “на бял кон”. Не се получи. През 2003 г. по повод на митологизираните “800 дни” отново имаше вълна от мрачни прогнози, но през 2005 г. НДСВ се оказа единствената партия, която е повишила рейтинга си в края на своя мандат и влезе за втори пореден път в управлението. Участието в социал-либералната коалиция, и особено масираните внушения, че това е нещо нередно, доведе до резервираност на някои от избирателите. Социолозите го установиха. В същото време на поредица частични местни избори след юни 2005 г. НДСВ се представи много добре. Партията има потенциал. Намери своето място в стандартната политическа скала “ляво-център-дясно”. Хората, които определят своите възгледи като “центристки”, са повече от онези, които ги определят като “десни”. НДСВ няма конкурент в борбата за тези гласове, поради специфичният характер на другата либерална партия – ДПС. Значението на присъствие и в коалицията се илюстрира не само с евроинтеграцията, но и с отстояване на принципните позиции на либералната бюджетна политика.
Грешка ли беше според вас решението на НДСВ да не издига свой кандидат в президентските избори?
Не, не беше грешка. Не мисля, че НДСВ има сериозно основание да се противопоставя на кандидатурата на Георги Първанов. Спомнете си позицията на президента през февруари 2005 г., когато социалисти и костовисти се обединиха, за да свалят правителството. Задачите на НДСВ са да се представи достойно на местните избори през 2007 г. и да завърши успешно днешният управленски мандат, за да излезе в добра позиция на парламентарните избори през 2009 г.
Бойко Борисов и бъдещата партия ГЕРБ, къде биха се ситуирали в политическото пространство?
Ориентацията на Бойко Борисов е към дясноцентристкото пространство. Това беше подчертано и чрез негови международни контакти с Европейската народна партия. Сега проличава ясно, че противоречивите изказвания на генерала са точни ходове от една последователна линия, която разчиства пътя за утвърждаване на новата партия ГЕРБ. Забележете, че тя ще се формира в началото на декември, точно след като бъде направена равносметка от резултатите на президентските избори.
Как гледате на процесите вдясно?
Процесите вдясно са задълбочаваща се криза, от която трябва да се роди нова десница. Резултатът от преговорите за общ кандидат-президент продължиха повече от половин година и завършиха с резултат, който е симптоматичен. Вместо мобилизация, виждаме нарастващи колебания, вместо обединение – задълбочаване на разединението. Мисля, че ще се получи протестен вот на десните избиратели. В същото време пълноценна десница в страна-член на Европейския съюз не може да няма. Нужни са нови идеи, нови цели, нова стилистика, нови лидери.
Доколко важна е ролята на лидера в една организация?
Лидерът е структуроопределящ фактор в една организация. И за добро, и за лошо.
Идва ли края на идеологиите или това е един мит?
На дневен ред е потребността от надидеологическо мислене. Само по този начин могат да бъдат решени глобалните проблеми, пред които е изправено човечеството. На една международна научна конференция неотдавна починалият голям български философ Бернард Мунтян разви идеята, че лъжата е глобален проблем. Лъжата е само най-фрапиращата част от дезинформацията.
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Чета изключително професионална литература. С носталгия си спомням за времето, когато не само имах любими автори, но и често контактувах с тях. От новите писатели ценя особено Деян Енев.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Красимир КАРАКАЧАНОВ: ИСЛЯМСКИЯТ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ У НАС Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ 

ИСКРА БАЕВА: Българското общество си загуби алтернативата в политиката 

ДЕЙВИД СТОУКС: Минаха два трудни периода за България, ЕС ще е голям прогрес 

Бойко Борисов е в образа на хайдутин, спасяващ селото 

ИВО АТАНАСОВ, ДЕПУТАТ ОТ БСП: ВЪЗМУЩАВА МЕ ПОВЕДЕНИЕТО “МУТРА КЪМ МУТРЕСА” В ЧАСТ ОТ БСП

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=184

Posted by on сеп. 28 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.