ПРОФ. МИЛАН МИЛАНОВ: БЪЛГАРИНЪТ ОБИЧА ДА ХОДИ СЛЕД ПОБЕДИТЕЛЯ

ИМАМ ВЪПРОС КЪМ ОСТАНАЛИТЕ В ССД – МОЖЕ ЛИ НАЧАЛНИК ДА ВИ БЪДЕ ПЕРКЕНДЕТО ЯНЕ ЯНЕВ?

В МОМЕНТА АЗ СЪМ ДЯСНО ОРИЕНТИРАНА ГЛАСУВАЩА НЕПАРТИЙНА ГАД, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. МИЛАНОВ

Проф. Милан Миланов е роден на 29 септември 1945 г. в София. През 1973 г. завършва медицина. От 1976 г. работи в "Пирогов", бил е и директор на института за спешна помощ. Заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Филип Димитров. Два пъти е бил председател на Българския лекарски съюз. Автор е на над 200 публикации и на учебници. Общински съветник в София (2003 – 2007). Бивш председател на Съюза на свободните демократи (ССД).

 
Професор Миланов, защо днес сте вън от политиката?
Преди година и половина излязох от политиката съвсем съзнателно. Причината е много проста, чисто човешка. Такива понятия, като морал, етика, почтеност ме накараха да си гледам работата от която най-разбирам, а това е медицината.
Както лекар как бихте определили състоянието на десницата преди изборите?
Лично за мен е много голяма грешка човек да пренася понятия от една социална сфера в друга. Например да се определя състоянието на дясното от чисто медицинска гледна точка. Няблюдавам с много голям интерес как някои от водещите политици определят политическото състояние, конфликти, проблеми и т.н с футболни термини, което е просто смешно. Ако нямаш какво да кажеш футболът едва ли ще ти помогне. Защото футболът е една просташка игра, за разлика от политиката, която обема цялото общество и съзнанието, и правото, състояние на финансите… Всичко е политика на този свят.
Безкрайно ме интересува политиката. Тя е вътре във всички нас, само се различваме по това до каква степен се занимаваме с нея. Както казваше един мой добър познат: „По-добре е ти да се  занимаваш с политика, отколкото тя с тебе”. Страшно ме интересува състоянието на десницата, изключително, защото и в момента аз съм дясно ориентирана гласуваща непартийна гад. Защо гад ли? Защото в съзнанието, и в моето, като бивш политик, и в съзнанието, което е на сегашните политици, това представляваме ние. На тайните ни срещи или когато сме достатъчно откровени се питаме „ония гадове утре какво ще направят?”, визирайки всички.
Аз бях безкрайно обнадежден от новата коалиция ДСБ-СДС. Това е чистата, идеалната комбинация, тя дава възможност на хора, като мен да гласуват. Това е чистото СДС. Казвам го, като човек, който е участвал в създаването на една друга дясна партия преди 6 години – ССД. Когато я създавахме бях изключително обнадежден от хората заявили участие. Това беше една партия със сериозен интелектуален и управленски потенциал.
Какво се случи с тях и проекта ССД?

Няма да споменавам имена, но бих казал на останалите членове в моята партия: „Върнете се назад, към 6 декември 2002, когато направихме партията, сетете се кои бяхме и си отговорете сами  на въпроса може ли началник да ви бъде перкендето Яне Янев?”. Това е моят въпрос към тях. Ако намерението е през него някой да влезе в парламента, това не може да бъде цел на човек, който мисли политиката, за състоянието на България, за управлението и т.н.  За мен коалирането с РЗС е колосално отстъпление. ССД не е онази партия, която създадохме.
Какво мислите за днешната политика, като цяло?
Цялата политика в момента в България е толкова смешна, казвам го като човек, който е бил вътре и сега отвън наблюдава ситуацията. Тя е буквално клоунска. Излиза президентът, излиза партиен лидер от тази партия, от онази… и всичките говорят от мое име, от името на избирателите. Избирателите искали мажоритарен вот, избирателите искали смесена избирателна система и т.н. Аз вярвах в политическата зрялост на Първанов. Не проумявам защо един месец и половина преди изборите седнал да ми разправя как ще прави мажоритарен вот. Ако искаше това да стане, преди година и половина трябваше да постави въпроса и досега  той щеше да бъде решен. Проблемът на България не е нито в мажоритарния вот, нито в пропорционалния, нито в смесената система. Зад тези приказки стоят 20 човека, които трябва да влязат в парламента, и тези 20 души защитават своето място в червения салон и червени седалки. Тези политикански, не политически, а политикански интереси са най-лошото за България. И смешното е, че има няколко влъхви, достатъчно добре известни, като се започне от един професор по математика и се премине през политолози, известни и вляво и вдясно. Тези влъхви се опитват да защитят, това за мен е крайно недостойно, интересите на тези, да кажем от тази партия 20 човека, от друга – 80, от трета – 100.
България има да прави много сериозни неща. Тя трябва да се измъкне от задния двор на Европа.
Каква е ролята на дясното в този аспект?
В този аспект дясното, истинското дясно, търпи от собствените си членове толкова тежки удари, че за мен поведението на някои хора в СДС  е непонятно. Нормалната позиция е  – аз не съм съгласен с политиката, която води тази партия и излизам от нея. Това направих и аз преди година и половина. Сега, не познавам лицето Гацев, някакъв шеф в София, който съди. Аз не го познавам, него го нямаше и през 1990 г, и през 1997 г., когато нас ни млатеха по площада. Той дава под съд собствената си партия. Извинявам се, но той би трябвало да се учи на партийно строителство от комунистическата партия. Чистата позиция е – аз не съм съгласен с тази партия и напускам. Излез си, като нормален човек, не говори против нея. Отвратен съм!
През последните две години депутатите от различните партии и партийки, колко позиции смениха, какви лупинги направиха минавайки през независими, през това обединение, през онова обединение, по четири пъти си смениха партийната принадлежност. Сега влизат в нови предизборни комбинации. Те какво си мислята? Че могат да излъжат хората ли?
Надяват се може би…
Не, не могат да се надяват. Например през 2005 г. ССД влезе в една комбинация с други две партии и никой не можеше да обясни какво връзва тези три партии – ССД, ВМРО и земеделците на Мозер. Въпреки обясненията, че ВМРО са  за национализъм, земеделците за земеделието, а ние  пък – ССД, интелектуалци и среден бизнес. Тримата им шефове бяха невъобразима комбинация. В България продължават да съществуват партии – кукувици, аз така ги наричам. Кукувиците снасят яйца в чужди полози и техните пиленца се раждат там, а друг ги отглежда, друг ги храни. Типичен пример за това нещо е г-жа Анастасия Мозер, която винаги ще си намери полог, в който да седи.
Всички тези малки партии представляват ООД-та, т.е. с ограничена отговорност.
Не представляват ли те различни обществени интереси?
Кой примерно защитава интересите на едрите земеделци? Мозер ли? Китов ли? Личев ли? Личев си е въобразил може би, че е в състояние да ги представлява. Какво е наравил за тях? Позната ми е до болка тази партия. Бяхме съюзници. И как Каката от Америка ще защитава подобни интереси? Това, че ходи по селата и дрънка глупости ли?
Хора, като Мозер, Личев, Каракачанов, тези от „Гергьовден”не ме интересуват, те не са дясно. Такива въртиопашки не могат да бъдат дясно. Но крайно време е десницата да излезе от този модел и да влезе в истинския модел, гарантиращ  защита през данъци, през финансиране, през политики във всяка една сфера на тази част от България, представляваща 40 %. Другите 60 % да ги защитават левите. Смешно е левицата да се занимава с десни мерки, но те са прибудени да го правят от обстоятелствата. И мога да кажа, че левицата в тези 4 г. се държи икономически ужасно добре.
По наблюдения на социолози много хора от дясното вече  са в ГЕРБ. Вие как мислите?
Благодарение на 500 годишната тирания българинът чувства с кожата на гърба си, две години преди да се случи, кой ще е бъдещият победител. С кожата на гърба си, даже не с ума си. И веднага оттича натам. Българинът обича да ходи след победителя. И политическата ни история, откакто сме създадени, като държава, го показва.
И тогава как ще накараш един човек, който иска дясното, като политика, да гласува за хора, които си сменят по три пъти за четири години партийната принадлежност?
Да си смениш избора не е лошо. Крайно време е да загърбим, ние вече сме в Европа, онези схващания – щом съм бил в БСП, нямам право да симпатизирам на СДС. Защо? Партията е една работа, като работно място. Значи аз работя в „Пирогов” и идва един момент, когато условията на работа не ми харесват и аз напускам и отивам в „Окръжна болница”. Това в България се приема за предателство. Говоря, обаче, за обикновените партийни членове, симпатизанти. Не говоря за партийните вождове. Те затова са вождове, за да държат партийната позиция на която избирателите са ги направили такива – в партията или в парламента. Това би било моралното.
Неморалното е, когато се създаде вдясно тази чиста за мен политическа сила СДС-ДСБ, меренето на обувките на крака, кой е по-голям… Отвратително е. Така ще бъдат отблъснати хората, които са готови  да гласуват, които са решили, че дясното има вече сила да тръгне напред.
Какви са предизвикателствата пред десницата?
Въпросът сега е двамата лидери – Иван Костов и Мартин Димитров да удържат позиция. Да ме накарат да повярвам в това, че аз имам основание да гласувам за тази коалиция. И това е въпрос, не само мой личен, това е въпросът на поне 300 – 400 хил. гласоподаватели.
Най-много тази коалиция е персоналната атакувана по оста – Иван Костов. Защо?
Преди време Костов каза нещо изключително сериозно, което остана незабелязано от медиите, че трябва да остане в парламента. Той е противоречива фигура на българския преход. И затова неговите симпатизанти го възвеличават до безумие, а други, че е виновен за всичко, включително и за наводненията. Казвам го съвесем точно.
Познавам го от 1990 г. Ще се  повторя, но той е доста противоречива личност. Големите хора винаги са такива. Отношението към тях никога не е еднозначно. С изключние на Христос. Нали Бог е нещо съвсем различно.
Прогнозата ви за изборите.
Предполагам, че ГЕРБ ще вземе около 100 места, БСП някъде около 85-90, ДПС ще си запази своята позиция. Борбата за надмощие ще бъде между АТАКА и новосформирата дясна коалиция. Присъствито на АТАКА трябва да се сведе до минимум. България няма нужда от такава партия. Безспорно е присъствието на ДПС. Дали харесвам или не харесвам ДПС, това няма никакво значение. Това е една партия, която се държи доста сериозно и има изключително сериозен електорат. Той не може да бъде загърбен, победен с призиви от сорта „Дайте да отрежем на турците главите и да ги заврем в ъгъла”. Това просто са глупости. Такива позиции може би ще спечелят 10 – 20 хиляди гласа, но те няма да победят ДПС.
Според мен бъдещата конфигурация ще бъде продиктувана от Европейския съюз. Ако Европа счете за нужно, независимо от клетвите, неиминуема е коалиция ГЕРБ – БСП. В политиката клетви няма. Вчера гледах един по телевизията, сложил си ръка на сърцето и се кълне, че еди какво си щял да направи. Тия съм ги слушал 90-та, 97-а и 2001, когато царят се кълнеше в морала.  Моралът са Десетте Божи заповеди. Там не е казано „Не кради малко”. Казано е: „Не кради”. Няма такова понятие малко, много.
 


ПОСЛЕДНИТЕ ИНТЕРВЮТА:

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ: БСП ЩЕ БЪДЕ ФАКТОР В БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО

ГРИГОР МАЛЕВ: ПЕТ КУЦИ КОНЯ НЕ ПРАВЯТ ДВЕ НОРМАЛНИ МАГАРЕТА

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОСТАНКИТЕ ОТ ДЯСНОТО ЩЕ СТАНАТ ТЛЕННИ ОСТАНКИ

РАФАЕЛ МОРИЛЯ: ДА БЪДЕШ ЧЛЕН НА ОПУС ДЕЙ Е БОЖИЯ ВОЛЯ

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2181

Posted by on апр. 7 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.