ПРОФ. КРЪСТЬО ПЕТКОВ: ГЛОБАЛНАТА КРИЗА ВЕЧЕ НИ УДРЯ

БЪЛГАРИЯ Е МИНИАТЮР НА РУСИЯ. РАЗЛИКАТА Е ЧЕ У НАС ПОЛИТИЦИТЕ СТАВАТ БОСОВЕ НА ОЛИГАРСИТЕ. ИМА ВЗРИВ НА НАГЛИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. РУМЕН ПЕТКОВ Е ПОЛИТИК С ПРИКЛЮЧИЛА КАРИЕРА. ИДЕ НОВ АМБИЦИОЗЕН  ИГРАЧ С МНОГО ПАРИ – „ЛИДЕР”! С ДПС СА СИ ДРУЖКИ! УРОКЪТ ОТ 1997 Г. Е НАУЧЕН ОТ Т.НАР. СРЕДЕН БЪЛГАРИН КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. ПЕТКОВ  

Проф. Кръстьо Петков е роден  през 1943 г. в гр. Димово, Видинско.  През 1968 година се дипломира със специалност “Политическа икономия” във ВИИ “Карл Маркс” – София. Започва работа като като научен сътрудник в секция “Социология на труда” в Института по труда.  През 1978 г. е избран за доцент по социология във ВИИ “Карл Маркс”. През 1986 година защитих докторска дисертация по проблема за трудовите отношения и е избран за професор по социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира  социология, социология на труда, икономика и социална политика в Новосибирск,  Женева, Англия, САЩ.  От 1988 до 1990 г. е  директор на Институт по социология на БАН. Гостуващ преподавател в Кентски университет, Кентърбъри, Англия, Католически университет, Тилбърг, Холандия; Свободен университет, Брюксел, Билефелд, Германия.  Oт 1983 до 1987 г. е  сътрудник на вонното контраразузнаване по международните контакти и геополитически ситуации. Основател и първи председател от 1990 до 1997 г. на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). Народен представител в 39-то Народно събрание. От 1997 г. е председател на политическата формация Обединен блок на труда (ОБТ).

 

Свидетели сме на ръст на цени, инфлация, постоянен скок на цените на горивата, охлаждане на пазазара на недвижимите имоти… Какво трябва да се направи, за да оцелее средния българин?

Средният българин има достатъчно информация и инстинкт за оцеляване.Затова повечето хора обръщат спестяванията си в евро и инвестират в земя и недвижими имоти , а някои купуват жилища и откриват банкови сметки в чужбина.Факт е, че масово се съхраняват пари в брой, т.е. няма доверие в банките и рисковите фондове. Но всичко това спада към категорията „индивидуално и фамилно оцеляване”. Урокът от 1997 г. когато имаше срив на доходите и спестяванията, е научен от т.нар. среден българин. Това, което липсва на зараждащата се средна класа, е обективна, компетентна и честна информация от държавата, респeктивно правителството за поредната криза в глобален мащаб. Този път тя е финансово ипотечна, родена от гигантски спекулативни схеми извън нашия контрол. Но ние, българите, не сме защитени. Кризата вече ни  удря – това се вижда от пазара на недвижимите имоти, проблемите с изплащането на фамилните и фирмените кредити, девалвацията на лева, гигантските между-фирмени задължения. Анализът на тази кризисна ситуация, направен от проф. Димитър Иванов, за съжаление се игнорира от управляващите. Предупрежденията му от преди два месеца за кризата-също.  Може би само част от банките и финансовите експерти се държат адекватно. Но правителството – не!                                               

Не ме попитахте за бедния българин – него няма кой да го пази. Държавата го слага винаги в категорията на губещите. После му подхвърля социални милостини във вид на помощи. Богатите да не ги мислим – те отдавна оперират с капиталите си главно извън България. Тук печелят, а спечеленото изнасят и инвестират навън.

Доверието в МВР се срина след скандалите от последните месеци. Някои анализатори в момента говорят за бум на престъпността. Вашето мнение?

Няма бум на масовата, битовата престъпност. Тя е такава, каквато е във всяка друга бяла държава. Има взрив на наглите, арогантни, предизвикващи закона и международната общност престъпления. Какво значи това, в една малка страна като нашата за няколко години да станат над 120 показни убийства. Не случайно „Икономист” и други влиятелни издания твърдо ни причисляват към рисковите държави, в които политиците закрилят престъпниците, а не гражданите. Не се ли парира организираната престъпност за броени месеци, чака ни предпазна клауза. Повтарям, това не е спонтанна престъпност, а високо-организирана, сраснала се с властта, превърнала България в криминогенен регион с европейски мащаби и последици.

Вие не спестявате критиките си към правителството. Къде виждате потенциал за следващ скандал в управлението?

Аз съм остър критик от две гледни точки:социална, защото тройната коалиция и специално ръководството на БСП загърбиха обещанията си за радикална промяна на политиката на доходите; национална, защото съюзът с ДПС и бившия монарх в управлението се обърна срещу интересите на българската държава. Доказателство- ние сме най-зле представилата се нация сред членовете на ЕС. ДПС е развъдник на политическа корупция, и това беше ясно още от начина, по който партнираше на НДСВ в предишния кабинет. Критикувам обаче конструктивно. Винаги соча алтернативи, дори когато съм остър в изказа. Искаше ми се БСП и левицата да завършат успешно и достойно един мандат, макар и без нас, по-малките лявоцентристки партии. За съжаление съм песимист за изхода на този управленски мандат и за перспективите на социалистическата левица. Социалистическа е редно да се постави в кавички-толкова надясно отиде екипът на Станишев в данъчната, финансовата и социалната си политика. А на рутинно мислещите хора и наивниците бих казал – внимавайте, иде нов амбициозен  играч с много пари – „Лидер”! С ДПС са си дружки!

Може ли да се каже, че  смяната на Румен Петков е резултат от битката Първанов – Станишев?

Румен Петков си отиде заради почти ултимативния натиск на ЕС. Какво са делили президентът и премиерът – не зная. Но той е политик с приключила кариера.Остава да минат проверките за  безпрецедентните политически и непрофесионални намеси в МВР, за да разберем, дали екс-министърът е имал представа какво върши, или е бил инструмент в ръцете на другиго-примерно на ДПС.

Как виждате бъдещето на Бойко Борисов и ГЕРБ в контекста на сегашната политическа ситуация?

Бойко Борисов доведе партията си до печеливша позиция. Оттук нататък само груби грешки или непознати нам факти може да го провалят.  Той не е уникален- в неговия проект за партия на харизматичен лидер виждам повторение на събитията от преди няколко години в Полша. Прагматизмът в политиката, а и националният интерес, изискват да бъде подкрепен – стига да спази обещанията си за възмездие на онеправданите, отстраняване на ДПС от изпълнителната власт, нова политика на доходите и подкрепа за средната класа. Има ли екип за такова национално възраждане е големият въпрос пред него. Впрочем, такава е съдбата на всички нови, жизнени партии. Ако не се професионализират – загиват! Вече е почти ясно, че без по-малък съюзник ГЕРБ не може да управлява. Или ще прибегне към нестандартния прийом да излъчи преходно правителство. Разбира се, тази прогноза крие риск. Представете си, че БСП и ДПС извадят огромен паричен ресурс и при сегашния избирателен закон жертват мило и драго да останат на власт. Българинът е без демократичен електорален опит. Може да се излъже отново! Затова трябва да сме бдителни и активни – особено онези 70% които не щат и не щат да гласуват. После-горчиво съжаляват…

Смяната на политическия елит на прехода ще означава ли смяна на стауквото и промяна за България според Вас?

Статуквото се пропука-стига да има кой да запълни празнината.Важно е дали президентът ще реагира адекватно на смяната на елитите, защото той е защитен от конституцията още 3 години, а и има правомощия да действа в кризисни ситуации. Сега на ход са Първанов и българската интелигенция. Не индивидуалистите, а хора, готови на саможертва в кариерата си за благото на България. Ако са умни и визионери, новите партии  би трябвало да заложат на имена – технократи, професионалисти, българи с доказана реализация тук и в чужбина. Тук е механизмът за смяна на елитите, а не просто в замяната на едни партии с други. Дано да доживеем подобен национален  подем – примерно като Ирландия, Испания, Португалия. С какво сме по-лоши от тях!

Кои са основните ценности, които доминират в българското общество днес ?

На повърхността и в ежедневието – далаверата, завистта, песимизмът, безродието, липсата на солидарност. Тоест все негативни правила на поведение. Но в недрата на обществото, с най-младото поколение се зараждат новите ценности: предприемаческият дух, прагматизмът, културното общуване в Европа и в света. Вярвам в българите под 20 годишна възраст, неживели в предния исторически период.

Ролята на синдикатите не отмира ли със залеза на  големите промишлени гиганти и секторни държавни институции?

Тя по-скоро се трансформира:първо, актуален става корпоративният синдикализъм, работата в компаниите и фирмите; второ, не индустриалният, а публичният сектор създават образа на новите синдикати;трето, синдикатите намират нов съюзник- гражданските организации. Ако у нас си пробият път тези тенденции, синдикатите имат бъдеще!

Може ли  в България да се говори за олигархични структури?

Благодаря за въпроса. България е миниатюр на Русия, но без Путин начело. Сега демонстрираме нов модел-не олигарсите превземат  властта и политиката, а политиците стават босове на олигарсите.Чакам да се появи истинският изследовател на преходното,  постоталитарно и протокапиталистическо българско орлигархическо общество. С имена, фамилии, механизми за забогатяване и узурпиране на властта. Това ще е интересна история за идните поколения, тъжна и горчива за сегашните.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Любимият ми автор е Хемингуей. А от времената на соца  Солженицин. Апропо, на 30 май т.г. ще стане ясно дали този велик и непримирим руски писател ще бъде носител на международната Ботевска награда. Ще гласувам в журито за него с две ръце. Книгите, които чета и препрочитам са на Самюел Хънгтинтън, за разлома на цивилизациите и за кризата в националната идентичност на американското общество. Това са перлите на историко-социологическото повествование днес. В чистата социология се прекланям пред Джон Голдторп и неговият двугомник „Върху социологията”. Искам да го преведем и издадем на български. Писах му и имам принципното съгласие. Търся спонсори.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ: СКАНДАЛ МОЖЕ ДА СЕ РАЗДУХА В ПОЧТИ ВСЕКИ РЕСОР НА УПРАВЛЕНИЕТО

д-р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ: ДЕМОКРАЦИЯТА Е ФАСАДНА

ЦВЕТАН МАРКОВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ, НО СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪЩИТЕ МАФИИ

БОЙКО СЛАВЧЕВ: НЯКОЙ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ?

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ: И БАНДИТИТЕ, И ПОЛИТИЦИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ЕДИНСТВЕНО, ЗА ДА СТАНАТ МНОГО БОГАТИ

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1057

Posted by on май 8 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.