ПРОФ. ЗЕЧЕРИЯ ИБРАХИМИ: ЗАЕВ НЕ Е ТОВА, ЗА КОЕТО СЕ ПРЕДСТАВЯШЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ

Интервю с проф. д-р Зечирия Ибрахими, депутат от Движение „Беса” и кандидат за кмет на община Чаир, специално за Общество.нет

Уважаеми проф. Ибрахими, на 15 октомври в Република Македония ще се проведат местни избори. Как виждате състезанието в община Чаир, като се вземе предвид, че от много време ДСИ е бил изборът на албанците в тази община?
Фактът, че на тези избори ДСИ нямаше смелостта да се състезава сам, а излиза в коалиция с македонската СДСМ, говори за това кой е реалният фаворит в Чаир. Приключи вече това време. Дори, и с ВМРО да работят заедно, няма да имат полза.

От друга страна, как коментирате подкрепата, която СДСМ оказва на ДСИ, които, както казахте, по-рано се обвиняваха, че са част от корупцията. Защо се случи тази промяна от страна на СДСМ?
Това, което прави СДСМ е само потвърждение на всички констатации, за което сме говорили по-рано. Когато става дума за албанците, СДСМ и ВМРО са едно и също нещо. А този СДСМ, който говореше празни приказки за борба срещу корупцията, дори публикуваше подслушванията на ДСИ в т.нар. „бомби”, като доказателство колко са били корумпирани функционерите на ДСИ, без колебание прие да ги има за министри същите тези, докато сега дори ги подкрепя в Чаир, в Тетово, в Гостивар и на други места, като сключи предизборна коалиция с ДСИ срещу Движение „Беса”. Обаче само „Беса” поддържаше СДСМ във всички опити за свалянето на режима ВМРО-ДСИ. Но това е моралът на СДСМ. Той, посредством тази подкрепа, която оказва на партията, която я наричаше партията на „Маджар Телеком” (по причина на съмненията, че най-висшите ръководители на ДСИ са получавали подкупи от „Маджар Телеком” в размер на около 5 милиона евро), отправя две послания към албанците: 1) СДСМ обича корумпираните албанци и се бори срещу тези, които не са корумпирани, защото по-лесно притиска корумпираните; по този начин стимулира престъпността и корупцията при албанците: колко по-корумпиран си, толкова по-голяма вероятност имаш да бъдеш министър на Заев; и 2) Албанците са от второ качество и не е важно дали са корумпирани или не – стига да дават гласовете си, та Заев да има власт. В тази коалиция се крие и една видима намеса в изразяването на политическата воля на албанците. ДСИ през 2006 г. спечели изборите в албанския лагер, но ДПА стана част от правителството и това беше причина ДСИ да полудее по причина защо ВМРО била потъпкала политическата воля на албанците. Сега тя самата кани СДСМ да се състезава заедно с нея (ДСИ), та така да се намеси в политическата воля на албанците в Чаир. Това не може да се толерира и е непростимо.

Как бихте коментирали подкрепата на много албанци за министър-председателя Заев?
Албанците, като цяло виждаха Заев като антипод на Никола Груевски и, така както и нашият субект, го подкрепяхме в тази битка. Но, старата пословица „дай на някого власт, за да го опознаеш по-добре!”, се доказа именно в лицето на министър-председателя Заев. Още преди да направи 5 месеца на власт той доказа, че всички хубави изказвания за борба срещу престъпността и корупцията са били само хубави разкази, един добър пиар, за да измами албанците, докато реалността е, че той обича албанците само като гласоподаватели, но не и като албанци. Най-добрият пример го имаме в Чаир, Тетово и Гостивар, където той подкрепя същата тази партия, която до вчера наричаше част от режима на престъпността и корупцията, т.е. ДСИ.

Мислите ли, че са искрени действията на Заев или това е напълно краткосрочно, с цел получаването на албанската подкрепа за местните избори?
Мисля, че той вече е демаскиран и съм сигурен, че албанците няма да му простят сега. Албанците гласуваха за него, защото той беше срещу режима ВМРО – ДСИ, но когато той стана с ДСИ, албанците не са нито с него, нито с ДСИ. Албанците не са маша, та той да ги използва както му е кеф. Този път, това решение ще се върне като бумеранг и той ще получи отговора на албанците за това подценяване на интелигентността и морала, което им прави, подкрепяйки ДСИ.

Може ли да ни известите за позицията на „Беса” относно цялата история за Закона за албанския език? Доколко вярвате на министър-председателя Заев в неговото отношение към албанците?
Ние искахме Законът за албанския език да се приеме с консенсус от всички страни или, най-малкото, и ние да бяхме включени в неговата изработка. Но, СДСМ, заедно с албанските си партньори – ДСИ и Съюза за албанците, само за политическа изгода и в навечерието на местните избори, внесоха в парламента един Закон за използването на езиците, който е ни риба, ни рак. Те искаха да кажат в началото, че този закон официализира албанския език на национално равнище, но след това самите се оттеглиха, защото вече и те приемат, че са се провалили. С този закон албанският език не става официален като македонския, а само бележи един напредък. Затова, когато го третираме като напредък, ние подкрепяме този закон и същевременно констатираме, че остава още много да се направи за пълното официализиране на албанския език в Македония. Това е една измама от СДСМ и неговите албански партньори – както казва тази албанска детска песен – „. Видя се каква е неговата цел и сега вече е ясно, че не става въпрос за езика, а за политическа изгода за местните избори. Че, както изглежда им се връщат като бумеранг. От друга страна, СДСМ, ДСИ и Съюзът за албанците вкараха в парламента Законът за използването на езиците само на първо четене, та този закон да мине на първа фаза преди местните избори, но никой не може да гарантира, че той няма да претърпи промени на второ четене. Дори, самият Заев предупреди, че ще изпрати закона и във Венецианската комисия, при което промените ще бъдат неизбежни, така както има предупреждения, че самият СДСМ, посредством свои хора, ще инициира, че законът да падне след това в Конституционния съд.

Ще Ви утежни ли състезанието в Чаир „съюзът” ДСИ – СДСМ? Ще ви затрудни ли в Чаир коалицията между ДСИ и СДСМ?
Не, изобщо. Напротив, така само разкриват истината за себе си. Ние, дори ги призовахме да вземат и ВМРО в своята коалиция, за да ги победим наведнъж всички. Албанците от Чаир разбраха тази измама и сега се организират за защита от тази измама.

Част от споразумението ли е и фактът, че ДСИ не издигна своя кандидатура в Скопие?
Разбира се! Представете си, една албанска партия, която претендира, че е май-голямата, не издигна свой кандидат за град Скопие, отказвайки се от присъствието на албанците в Скопие. Това е цената, на която тя продава албанците: стига да спечели в Чаир, макар че албанците остават непредставени в Скопие. Това се случва за първи път. Те показаха своето истинско лице, но ние не ги оставяме албанците без представителство в град Скопие. Този град е бил и ние целим да остане един от трите основни албански центъра и не можем да се откажем от Скопие, както се отказва ДСИ. Не можем да позволим и в Скопие да се повтори примерът на Битоля, само защото селяните от Заяаз (родното място на лидера на ДСИ Али Ахмети – б.пр.), не знаят стойността на албанството в Скопие. Ние имаме грижата как да разпрострем албанството в Скопие, докато те имат грижата как да смалят албанството в Скопие. Ние имаме грижата как да защитим националната структура от новия югославизъм, с който заплашва СДСМ, докато те имат грижата как да засилят още повече СДСМ с албански гласове. Това е разликата между нас и тях.

Как описвате състезанието в Скопие със СДСМ, харесван от албанците и с ДСИ покрай него, ако съществува споразумение между тях?
За нас са важни три момента: първо, албанците да бъдат представени в Скопие; второ, кметът на Скопие да се избере на балотаж, за да могат албанците да спечелят от този, който ще се избере; и трето, албанците да имат достойно представителство в Скопие. Заради последната причина, ние издигнахме за кмет на Скопие една албанска дама, която е първата албанка, която се състезава за Скопие, с което засвидетелстваме албанската идентичност на скопските граждани и силата на женския елемент в Скопие. Госпожа Нафие Селмани, нашата кандидатка за град Скопие, е една скопска гражданка и албанка и смятам, че това е една чест за всички албанци. Където и да са.

„Беса” само на албанците ли е или правите кампания, която да осигури гласовете и на други общности?
Движение „Беса” е албанска политическа организация. То преди всичко представлява албанците в Македония. Но, когато говорим за местните избори, в смесените етнически райони „Беса” търси подкрепата и на другите общности, защото, когато говорим за общински услуги, не можем да правим разлика на етническа, религиозна или политическа база. Става дума, че утре, като кмет на община Чаир, аз ще бъда кмет на кмет на всички и на всички трябва да им служа еднакво в Чаир.

Вие сте избран за депутат на националните избори. Отказахте ли се изцяло от централното ниво, без да се взема предвид Вашият резултат на местните избори?
Аз казах, че с тези местни избори приключва и моят мандат като депутат. Законът не позволява да бъдеш и депутат, и кмет на община.

13.05.2017

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13578

Posted by on сеп. 29 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.