ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ: ВИНАТА СИ Е И В САМИТЕ НАС

ВРЕМЕ Е БОЙКО БОРИСОВ „ДА СЕ ПРИЗЕМИ”; В РЕПУБЛИКА С ПАРЛАМЕНТАРНО УПРАВЛЕНИЕ ПРЕМИЕРЪТ Е ПО-СКОРО БРОКЕР;  НА ТОЗИ ЕТАП НЯМА ПОТЕНЦИАЛ ЗА РЕАЛЕН И РЕАЛИСТИЧЕН „НОВ ЛЯВ ПРОЕКТ”; ПОЛИТИЧЕСКИТЕ „ГАБАРИТИ” НА ДОГАН НАДХВЪРЛЯТ ДРЕБНИТЕ АНДРЕШКОВСКИ ШМЕКЕРУВАНИЯ; АТАКА Е В „ТРОЙНО ДЕЛИКАТНА” СИТУАЦИЯ

Проф. Драгомир Драганов е роден на 29.10.1948 г. в Плевен.  Завършва Френската гимназия в София, а след това висше образование, история.  Преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски".  Доктор на науките.  Депутат в 7-ото Велико народно събрание от БСП и в 38-ото народно събрание от Евролевицата. Член и съосновател на няколко социалдемократически ориентирани формации. Съосновател и активен деец на Атлантическия клуб.

 
 

Г-н Драганов, каква е вашата рекапитулация за 20-те години преход?
Официално нашият преход завърши на 1 януари 2007 г., когато ЕС отвори вратите си за България. Даже малцина обърнаха внимание на още една, съвсем скорошна дата – 31 декември 2009 г. След нея, поне на теория, ние сме „още по-европейци”, доколкото според договора за присъединяването ни изтече тригодишният т.нар. „преходен период”.
Лошото обаче е, че не само не обърнахме внимание на тази дата, но и като всичко – от манталитета ни до прословутия „административен капацитет” – ние си оставаме в категорията „държава в преход”. С всичките белези, съдържащи се в това понятие: неустойчива демокрация, поданици, а не граждани и т.н. Но вината си е и в самите нас.
Първо, защото в електорално отношение не сме спрели всеки път да търчим към поредния нов, който „да ни оправи”. И вече 20 години ни „оправят” нон стоп.
Второ, защото все още не сме сменили „социалистическото” си мислене – че само държавата ни е длъжна, а ние на нея – хич. Тя трябва да ни плаща редовно заплатите, а не ние – данъците си. Тя трябва да ни чисти снега, а не ние да си сменим летните гуми. И т.н., все в тази насока.

Каква беше ролята на т.нар.„ченгета” в този пeриод?
Най-вече (и най-масово) – в активното разпадане на държавността и в активното участие в процеса на трансформацията ни в политико-икономическа система на възможно най-дивашкия капитализъм, какъвто аз като историк не познавам. Като се започне от най-долу (полицаите-рушветчии „на дребно”) и се стигне до най-горе (вдъхновители, т.е. „мозъци”, и ръководители на крупната организирана престъпност).
Но и тук вината е не толкова тяхна, а на всички нас. Ще даваш ли рушвет на пътя, ако си изряден? Ами щом даваш, значи не си…
Защо с такава лекота „ченгетата” ще минават от „другата страна на барикадата”, т.е. от ловци на престъпници в техни организатори? Ами защото ние непрестанно си избираме управници, които ни възторгват с лозунгите си за „лошите ченгета”, слагат всички в общия кюп и буквално ги тласкат натам.
И бившите „водещи офицери” продължават да са или такива, или поне скъпо платени „консултанти” на бившите си „водени”…

Как виждате ситуацията около управлението на ГЕРБ, респективно Бойко Борисов с днешна дата?

На този етап ГЕРБ все още показва повече добри намерения, отколкото управленски умения. Да, вярвам им, че наистина искат и да „прескочим” кризата, и да си „подредим къщичката”, и реално да се поевропейчим.
Но намеренията са едно, а управленските практики – нещо различно. Искрено обаче желая „ножицата” между тези две понятия да се свие колкото се може по-скоро.
И това „свиване” трябва да започне от самия министър-председател. Време е той „да се приземи”. И да покаже, че фразата „аз плащам” (независимо дали пенсиите, борчовете на предишните или строежа на магистралите) е подходяща само за собственик на ЕООД.
А в една република с парламентарно управление премиерът по-скоро е брокерът, на който данъкоплатците са възложили да им осигури (и реализира) най-изгодните условия за инвестиции на техните пари. В противен случай той, макар и несъзнателно, стимулира „гражданската безотговорност” („ние ще си правим, каквото си искаме, нали друг плаща”).

Как ще коментирате скандала около изслушването на Румяна Желева за комисар? Би ли могло подобно нещо да се случи на една Гърция например?

Мъка ми е най-вече за това, че и в Брюксел (а и пред цял свят) изнесохме един наистина „показен урок” за нашенския манталитет.
Вярно е, че и самата г-жа Желева допусна три „тактически” грешки. Първо, след доброто си встъпление на английски и немски тя веднага трябваше да премине на родния си език. Второ, да не атакува в сградата на европарламента (светая светих на европейската парламентарна демокрация) депутат – солидарността между тях е много по-силна както от компетентността на която и да е личност, така и от истинността на твърденията й. И трето, предовери се на екипа си, който очевидно не беше подготвен (и не я беше подготвил) за „изкуствената засада”, която й устроиха предимно нейни сънародници.
Но това, което направиха БСП и Първанова, е просто недопустимо – не само в Гърция, но и в която и да е от останалите 25 държави от ЕС. Те посрамиха не толкова г-жа Желева, колкото всички нас, българите. И оттук насетне въпросът дали тя ще стане еврокомисар, или не, отива на заден план. Ще останат обаче, както е казал поетът, „следи от бича, следи от клеймото” върху държавата България.

Къде виждате потенциалът за нов ляв проект – Георги Първанов, Татяна Дончева, Жан Виденов, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов…?
По принцип един проект, бил той икономически или политически, се гради върху някаква основа. Според мен на този етап „лявото” в България просто изчезна като основа. С което не твърдя, че „дясното” е в кой-знае колко по-добро състояние. Просто и двете (между другото, понятия от края на по-предишния, 19-я век) бяха подменени от конюнктурни и аморфни временни конфигурации.
Така че всеки един от изброените би могъл да създаде „нещо като ново ляво” (и изобщо – „нещо като нищо на света”), но нито един (а и никой друг на този етап) няма потенциала за реален и реалистичен „нов ляв проект”.

Как мислите, дали Доган наистина възнамерява да се оттегли или това е част от някакви вътрешни процеси в ДПС?
Политическите „габарити” на Доган надхвърлят дребните андрешковски шмекерувания от типа „днес си отивам, да видим кой ще се зарадва, утре се връщам, да видим на кого мамка му”.
Щом го е казал (и то многократно), значи е решил да го стори. По-любопитно за мен е кого ще посочи (защото той ще го направи) за свой наследник – някой младок (а той много грижовно ги отглежда), или пък човек от „старите съратници”. Ако е заложил на второто, аз съм за Касим Дал – хем „фанатик” (на идеята за ДПС), хем предвидим (като партньор).
Най-вероятно обаче Доган ще комбинира по системата „две в едно”. Или, както е типичното за ДПС, „едно в две”…

Докъде стигна проектът Атака според вас, с оглед на липсващите му комуникационни канали и разпадащи се структури?
Атака е в „тройно деликатна” ситуация. Раздели се с медийния си рупор – телевизия „Скат”. А в днешно време без електронна медия си политическо нищо (справка – Берлускони).
Бойко Борисов й иззе основното пропагандно оръжие – национализма. И превърна Волен Сидеров в „националист на каишка”. А, както е казал шопът, когато видял жираф, „те такова животно нема”.
И накрая, известно е, че Сидеров и Костов не се понасят. И е просто въпрос на време докога ще се ритат само под масата. Още повече, че засега ритниците на Костов все пак властово се осребряват, докато тези на Сидеров още са си „гратис”.

Усещането ви за политическата 2010 година?
В нашата родина всяко „политическо усещане” обикновено се оказва първо повече илюзорно, отколкото реално, а после много по-реално, отколкото илюзорно. И за да се поясня, ще припомня един виц на радио Ереван.
Трудещите се попитали „кое е по-добре за нас – да се вдигнат заплатите и цените, или да се замразят и двете?” Радиото отговорило – „наша слушателка се интересува с каква нощница да бъде в първата си брачна нощ – „мини” или „макси”. Мила, и в двата случая ще бъдете …, с което отговаряме и на въпроса на трудещите се”.
Ясен ли бях?

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. МАЙЯ ГРЕКОВА: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛЕРАНТНИ КЪМ МАЛЦИНСТВАТА

ДУХОМИР МИНЕВ: ПОДОХОДНОТО НЕРАВЕНСТВО ОКАЗВА УБИЙСТВЕНИ ЕФЕКТИ

ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА ПО-РАЗУМНО НА ПОЛИТИКАТА И ДА СЕ СЛЕДВАТ НАБЕЛЯЗАНИТЕ ЦЕЛИ

ДОЦ. ГЕНОВЕВА МИХОВА: ДЕМОГРАФСКАТА ПРОБЛЕМАТИКА СТАВА ВСЕ ПО-ЗНАЧИМА

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЛИСАБОНСКИЯТ ДОГОВОР ЩЕ УСКОРИ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ

ГЕОРГ КРАЕВ: ЧАЛГАТА Е ЪНДЪРГРАУНДА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ: ПОБЪЛГАРИХМЕ ПРЕХОДА

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ: ПРОМЕНЯМЕ СЕ САМО КЪМ ЛОШО

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: МИСЛЯ, ЧЕ СДС ВЕЧЕ НЯМА БЪДЕЩЕ

ЯНКО ЯНКОВ: ИМАШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАПАДНИ ЕЛИТИ

ПРОФ. СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ГЕОГРАФСКОТО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИСОКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТОЙНОСТ

ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ: УЛИЦАТА НE ПРЕЛЯ В ОТВОРЕНИ ИНСТИТУЦИИ И МОДЕРНА ДЪРЖАВА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2855

Posted by on ян. 14 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.