ПРОФ. ДОНКА БАЙКОВА: ПОЛИТИКАТА ВЛИЯЕ КОСВЕНО ВЪРХУ ХРАНЕНЕТО

НИЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА КОНТРОЛИРАМЕ ТЕГЛОТО СИ. ТО НЕ Е ПРОБЛЕМ НА ВИЗИЯТА, ТО Е ПРОБЛЕМ НА ЗДРАВЕТО.

„ДЖЪНК ФУУТС” СА ВКУСНИ, НО СА МНОГО ВИСОКО КАЛОРИЙНИ И НЯМАТ НИКАКВА ХРАНИТЕЛНА ПЛЪТНОСТ.

Е-ТАТА, КОГАТО СА СВРЪХ КОМБИНИРАНИ И СВРЪХ КОНСУМИРАНИ, НИ АЛЕРГИЗИРАТ, ПРАВЯТ ДЕЦАТА НИ СВРЪХ АКТИВНИ, АГРЕСИВНИ, ПРАВЯТ ГИ ДЕБЕЛИ…

НАШАТА СТРАНА Е МНОГО ДОБРЕ ПРЕДСТАВЕНА В КЛИМАТО-ГЕОГРАФСКИ ПЛАН И, АКО ЯДЕМ НАШИТЕ СИ РЕГИОНАЛНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ЗДРАВЕТО НИ ЩЕ БЪДЕ НА МНОГО ПО-ДОБРО НИВО, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. БАЙКОВА

Проф. д-р Донка Байкова  е родена на 03 януари 1949 год. в гр.Каблешково. Завършва Немската езикова гимназия в Бургас. Завършва медицина в София. Доктор по медицина. В момента е преподавател във Факултета по обществено здраве на Медицинския Университет -София и зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

 

Професор Байкова, кои са първите три основни неща, които трябва да знаем за храненето?
Храненето е един от най-мощните външни фактори, който за организма е модулатор на метаболизма – обмяната на хранителните вешества в организма.
Второ – храната удолетворява потребностите на човешкия организъм от енергия. Ние сме двигатели с вътрешно горене – дишане, сърдечна функция, сърдечна помпа, бъбречна функция и т.н.  Всичко това изисква една основна стойност за енергия – нарича се основна обмяна, върху която надграждаме и добавяме енергията за движението на мускулите, т.е. двигателната активност. И на трето място – храната, хранителните вещества са субстрат за обновление на клетките на човешкото тяло. Ние всяка секунда обновяваме клетките си, половината умират, нови се синтезират и, ако нямаме хранителни вещества, няма как да ги рециклираме. Макар и невидимо ние ще стареем, ще стареем до износване на организма. Или накратко, модулатор, енергиен източник и субстракт за обновление на клетките                                

Българската кухня гарантира ли рационално хранене?
Вече наричаме храненето не рационално, а здравословно или балансирано и т.н. Рационалното отпадна като терминология в медицината.
Българската кухня е много здравословна, моделът на хранене на българите, националният, е здравословен. Веднага ще се обоснова. Ние разчитаме на топли супи, основни ястия и десерти. Т.е. винаги имаме една комбинация между всички основни групи храни, приети в един прием т.е. винаги имаме белтъци, въглехидрати, витамини и минерали. И това допринася за 100% усвояване на приетата храна в съответния хранителен прием.
Характерно за нашата кухня е, че тя е топла. Имаме например манджа. Какво означава тази дума? Това е една белтъчна компонента, винаги в съответствие със зеленчуци, което допринася за усвояване на отделните хранителни вещества, и най-накрая – с хляб. Т.е. имаме по един представител от всички групи храни, което допринася за улесняването на организма в усвояването на приетата порция храна на съответния хранителен прием – примерно на обяд. На закуска имаме попарка например, или филийка със сирене и ако майката добави плод и зеленчук, детето ще се нахрани много добре.. Или с кус-кус , или юфка – т.е. въглехидрат със сирене или мляко и, ако плод или зеленчук, усвоямостта се качва, т.е. повишава се оптималната. Защото без плодове и зеленчуци усвояемостта не е добра. Витамините и минералите са катализатор на обменните процеси.
Българското хранене през всички сезони /имаме и сезонен модел на хранене/ е с присъствие на различни зеленчуци. Освен като добавка към ястия, те фигурират като много салати. Тараторът е една страхотна студена супа, с която ние спечелихме преди години един приз по отношение на национални ястия, подходящи за превенция на остеопороза.

Говорим предимно за националната кухня. Има ли тя някакви недостатъци?
Ние имаме своя конструкция т.е. телосложението ни не е като това на скандинавските ни народи – издължени силуети, напротив, ние сме средни на ръст, малко повече широкоплещести, но не бяхме дебели, т.е. въз основа на здравите традиции на народа ни бяхме стъпили върху една добра почва. Винаги сме били бедни, според мен не сме били богата нация, и ние не консумирахме сегашните “джънк фуутс”. Аз мисля, че в съвременния век, в който живеем, проблемът идва от технологично обработените храни с много е-та.  Те са овкусители, подсладители, емулгатори, антиоксиданти, консерванти… Стотици са и това са химически вещества, които подобравят вкусконсистенцията, трайността, аромата, но те не са натурални субстанции. И на организма, за да ги обработи и изхвърли, му е необходимо да задържа течности, да полага усилия. Задържайки течности, клетките започват, стремейки се да ги екскретират, елиминират, излъчат от тялото, да задържат други вещества и много бързо става тяхната трансформация в мазнини. “Джънк фуутс”, за които споменах по-горе, са вкусни , но са много високо калорийни и нямат никаква хранителна плътност – няма витамини, няма минерали, има мазнини, които са носители на вкуса.
Какво значи например снакс? Всички знаем. В момента те удовлетворяват усещането ни за ситост, покриват тази потребност от енергия, от калории, приятни са , човек  не се чувства гладен и се пристрастява към тях, особено децата. Улицата храни българските деца. Майките са забързани, работят на 2-3 места, забравят сутрин да приготвят една топла закуска, което преди години съвсем не беше така. Сега децата чакат на лавката в училище или навън нещо да си купят, но там продават предимно вафли, сухи пасти, чипсове, снаксове, близалки, в газираните напитки също няма абсолютно нищо, наричат ги с имената на разни плодове, но в тях няма нищо освен е-та, ароматизатори, оцветители и т.н. Всъщност децата ни не се хранят здравословно. Ние направихме Наредба # 37, но тя въобще не проработи, за съжаление. Децата продължават да търсят своите любими “джънк фуутс” на улицата и най-накрая арендаторите, за да имат печалба, продължават да снабдяват лавките с тях.

С Наредба # 37 какво се забраняваше в бюфетите на училищата?
Всички тия газирани напитки, всички”джънк фуутс” и т.н., от които имаше по двадесет вида, а нямаше сандвичи с пълнозърнест хляб, с добра белтъчна компонента – месце, рибка, яйце или сирене, кашкавал. С тази наредба искахме да се продават и зеленчуци и плодове. Кое е дефицитно за нашите деца? Млечните продукти, предимно киселото мляко, риба почти не се консумира в детско-юношеската възраст, месото е за сметка на колбасите, добре е, че яйцата поне винаги присъстват. Това е еднотипно хранене с тестени изделия, мазни са, вкусни са , но са от бяло брашно без белтъчна компонента, да не говорим за витамини и минерали.

За какви витамини и минерали, идващи от зеленчуците можем да говорим, когато последните на пазара изглеждат твърде изкуствени? Няма ги нашите стари сортове…
Така е, вкусните  плодове и зеленчуци са някакви нови сортове. Трябва да кажа, че това са генномодифицирани плодове и зеленчуци. Сортовете на нашите истински регионални, примерно домати, изчезнаха. Внасяме семена холандски и прочие. Би трябвало да знаем, че ги има и в тях витамините и минералите, ни има и много пестициди / препарати за растителна защита /, тъй като са предимно парникови. Всъщност кой произвежда домати за пазара у нас? Виждате с дините какво стана. Имаме малко производство на дини, но те не могат да оцелеят заради конкуренцията от съседните страни откъдето се внасят на дънпигови цени.

Направих експеримент у дома – преди месец сложих домат извън хладилника и до момента той се е запазил все така свеж…
Пестициди за растителна защита, нитрати и азотни торове, за да израстне растението, и накрая антибиотично покритие, за да издържи много дни. Това представлява вероятно вашият домат. Употребата на такива зеленчуци допълнително ни алергизира и надебеляваме.

Политиката влияе ли по някакъв начин на храненето?
В пряк смисъл – не, но косвено – разбира се. Ние имаме Национален план за действие по храни и хранене. Първият беше от 2005 до 2010 г., в момента излиза новият план. Той минава през Министерски съвет, в него има заложени активности за оптимизиране храненето на населението в България. По всички линии, в т.ч. поощряваме производството на биохрани, което в момента е под 3%. Докато за американците това е ежедневие – “органик фуутс”, т.е. органични храни без изкуствени торове., без пестициди. Там, ако е необходима растителна защита, тя се постига чрез биологични видове. Т.е. едни организми се борят срещу плевелите, други срещу вредителите и т.н. Няма изкуствени торове.
В България биохраните са някъде около 2%. Ние искаме да имаме повече такива храни, защото е-тата, когато са свръх комбинирани и свръх консумирани ни алергизират, правят децата ни свръх активни, агресивни, правят ги дебели…

Да на екологично чистите храни, но те като че не са за отънелия джоб на българина…
Наистина екохраните са по-скъпи, но има и друго. Често си мисля защо ние, българите, производителите на тези плодове и зеленчуци, вносителите, защо не обичаме своята нация, защо, ако произвеждаме нещо, го правим не както трябва. Ще дам пример. В един богат на зеленчуци и плодове тракийски град през есента се спряхме с колеги от РЗИ пред сергия със зеле. Хубави зелки, но лекарката до мен ми каза, че продавачката предишния ден е глобена с много голяма сума заради това, че в зелето й имало с десетки пъти повече количество над допустимите нитрати. А сега пред нас на сергията е изложено същото зеле. Пожелах да поговоря с жената, която е от село”X” в този район. Директно я попитах “Вашето семейство нали не консумира от това зеле?”. Тя започна да се оправдава с това, че ние гражданите не сме обичали малки зелки, затова за семейството отделя едни лехи, а за пазара – други. Оказа се, че слага  по 1-2 лъжици до кофичка от кисело мляко на глава зеле азотен тор. Попитах я какво би станало, ако някое от нейните любими внучета, които се хранят със зеленчуци без торове, би могло да се ожени за някое от моите. Нали никой не си ражда децата в рамките  на едно семейство? Мислила ли сте, казвам й, че те след време като се оженят, ще си родят дете с увреждания? Което е абсолютно разпространено в днешно време. Аз бях посетила преди това такъв дом, в който имаше много деца с малоформации. Жената се изчерви и каза, че не е знаела за подобен проблем. Нищо подобно! Не може на село да си гледаме градинка и да си мислим, че като имаме екологично чиста храна за семейството, на пазара можем да продаваме каквото си искаме.

По средата на лятото сме. Какво е препоръчителн да консумираме?
През лятото е препоръчително да консумираме по-леки храни Определено апетитът определя потребностите. В момента не можем да си представим мазни наденички, колбас разтопен пред очите ни, мазен кашкавал… Обикновено консумираме нискомаслени млека, таратор, студена супа – по-леко белтъчни храни, с по-малко животински мазнини. Отново присъстват и яйцата. На трапезата ни са прочутите български мишмаши от различни зеленчуци с едно яйце за спойка, риба, бели птичи меса, а свинското е силно редуцирано, говеждото, овчото – също. Ядем всички плодове характерни за сезона – от ягодите до гроздето. И, разбира се, дини и пъпеши. Нашата страна е много добре представена в климато-географски план и, ако ядем нашите си регионални плодове и зеленчуци, здравето ни ще бъде на много по-добро ниво. Защото именно тези далечни разстояния, през които транспортират вносните плодове и зеленчуци, те трябва да бъдат допълнително обработвани с най-различни химически вещества, за да издържат на дългия път от Индия, Индонезия, Испания и не знам още откъде.
От тия храни идват и някои заболявания. У нас навлязоха арабската кухня, веригите за бързо хранене “Макдоналдс”, веригите “фаст фуудс”. Всичко, което се предлага там е много вкусно. Дефакто, точно богатите американци въведоха т.н.“органик фуудс” с десет пъти по-висока цена на храните, които са екологично чисти, а всички останали за да са достъпни и, за да  не се замисля човек като купува, струват една цена, независимо дали са банани, портокали и т.н. Но мислите ли, че така достъпната храна за техния стандарт е качествена?
Преди 2-3 г. една студентка, която е била на разменни начала  в САЩ, се връща и родителите й не я познават на летището. За три месеца е напълняла с 30 кг. Тя дойде при мен за консултация. Питам я какво е яла? Сандвичи, сухи храни отгоре с мазила, майонеза, колбаси. Техните порции там са големи. Колко е била качествена достъпната храна се вижда по килограмите. У нас дойде същото. В Америка започнаха да изключват тези вериги, всички говорят за здравословно хранене, всички спортуват, ходят пеша и т.н. Сега и у нас започва да става нещо подобно, но докато се случи, ние преживяваме кризата на модерното хранене.
Ние всички трябва да контролираме теглото си. То не е проблем на визията, то е проблем на здравето. Ето защо  не говоря за отслабване.Ако имаме свръх тегло, трябва да го коригираме, да го редуцираме. Обаче не трябва да допускаме да ни стане високо теглото. Защо? Защото до скоро се считаше, че мастната тъкан е инертна, без особена функция в човешкия организъм, освен буферна,  за да предпазва жизнено важни органи от травми. Сега се знае, че мастната тъкан е най-голямата ендокринна жлеза в човешкото тяло. И се отделят десетки хормони, които са на етап на сериозни, задълбочени проучвания. И тези хормони правят ужасен хормонален дисбаланс в човешкото тяло. Именно хормоните подтискат инсулина, подтискат естрогените /женските полови хормони/ – свръхдебела жена трудно би могла да си роди дете. Ето защо трябва да си контролираме теглото. Ние нямахме такъв бум на проблеми с щитовидната жлеза. Всичко идва от едно свръхтегло. Как да го контролираме? Яжте за да отслабнете, а не стойте гладни, за да сте слаби. Яжте системно с един постоянен режим на хранене, а не хаотично. По мое наблюдение българите не сме дебели само от преяждане с храна, а от липса на режим за приемане на храна. Цял ден не ям, а на вечеря пада пердето и преяждаме.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПРОФ. РАЧКО ПОПОВ: ПРИ БЪЛГАРИТЕ ТАЗИ ЧЕРТА ОТ МИНАЛОТО – НЕЧИСТОТИЯТА, ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА

ПРОФ. ЙОРДАН ВЕДЪР: ОТ БЕДЕН ЕЗИК, БОГАТИ МИСЛИ НЕ ЧАКАЙТЕ И ОБРАТНО

ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ: ДЪРЖАВНОСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РУШИ

ПАВЕЛ КЪРЛЕВ: ИМА ОБЕЗУМЕЛИ ПОТРЕБИТЕЛИ И МАЛКО ИМ ТРЯБВА, ЗА ДА ПРЕВЪРТЯТ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ПАКТЪТ ЗА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

КОНСТАНТИН РАНГОЧЕВ: ТЕЖКИЯТ ЖИВОТ ВОДИ ИЛИ ДО ПЪЛНА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ, ИЛИ ДО МОРАЛНИ ВИСОТИ

ЮЛИЙ ПАВЛОВ: НЕТОЛЕРАНТНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО

ОТЕЦ СТЕФАН: ДА СЕ ДАВА ПРИОРИТЕТ НА НЕЩО, КОЕТО, ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРИНЦИПНА ГРЕШКА

ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

ВАСИЛ ПЕНЕВ: КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ДЕБАТИ СА НЕНАВРЕМЕННИ, РАЗФОКУСИРАНИ И ПРИНИЗЕНИ

ИВАН ЧАЛЪКОВ: НЯКЪДЕ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТИВАТ ЗА НЕЛЕГАЛНИ ПЛАЩАНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

ПЕТЯ ШОПОВА: ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАРТНЬОРСТВОТО И ДО ДНЕС СТОИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ

МАРТА СУГАРЕВА: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОРИ И ИНСТИТУТ, КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4026

Posted by on авг. 1 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.