ПРОФ. ДИМИТЪР ЧАВДАРОВ: МОНОПОЛЪТ Е ЖЕСТОК, ТИПИЧЕН БЕЛЕГ НА АГРЕСИЯ

УЧИЛИЩЕТО ДНЕС Е НЕНОРМАЛНО АГРЕСИВНО

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПРАВЯТ ЗАКОНИ, КОИТО ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН СА ВРЕДНИ ЗА НАРОДА, ТЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ НЯКОИ МНОГО ТЕСНИ КРЪГОВЕ

СТОЛИЧНАТА ФИРМА ЗА ПАРКИРАНЕ Е НАЙ-МОШЕНИЧЕСКАТА

АГРЕСИЯ СЕ ПРЕМАХВА ОТ ЦЯЛО ПОКОЛЕНИЕ, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. ЧАВДАРОВ

Проф. Димитър Чавдаров е роден във Варна през 1934 г. Завършил е медицина в София, след което работи в Института  за мозъка при БАН и в Медицинска академия – София. От 1988 г. е професор по неврология. Публикувал е над 300 научни труда, учебници, монографии. Развива активна популяризаторска дейност, насочена към децата с проблеми в нервно- психичното развитие. Удостоен е със званието “Български лекар” за 1998 г.

 

Професор Чавдаров, защо в съвременното ни общество има толкова много агресия? Медиите от сутрин до вечер ни заливат с информация за потресаващи прояви  на агресивно поведение.
Човек не се ражда с агресия, тя се придобива в живота и е форма на съществуване. Просто хората е трябвало да бъдат по-агресивни, за да надвият над животните, природата, да победят и да постигнат нещо. Това е положителната агресия. Ако си упорит и искаш да постигнеш нещо в живота, това е борба. Това е така наречената  благородна агресия. Защо? Разликата  между благородната агресия и жестоката агресия е тази, че при първата няма жертви, докато при всички други видове агресия, за да се постигне нещо, има страдащи хора, има жертви. Ние ежедневно сме свидетели на страшно жестока агресия в нашето общество. Пресата, телевизиите бълват с агресия и някак си свикнахме с нея. Тя стана всекидневие.

Свидетели сме не само на агресия у възрастните, особено шокиращо е агресивното поведение на деца…
Още веднъж ще кажа, че човек не се ражда агресор, човек става агресор. Фактите, за да стане такъв са: съотношението между майка-баща, атмосферата в къщата, отношението към детето, в каква среда расте то, и училището. Училището в днешното общество е безкрайно корумпирано. Училището е ненормално агресивно. В училището се проявява и другият фактор – насилието.
Тези единици, които години наред могат да бъдат ненасилници, когато попаднат в агресивна среда, стават насилници. По хиляди неща се познава едно дете дали ще стане насилник – проблемни деца, които мачкат мравчиците, тормозят котката или на кукличката вадят очичките, късат краченцата и т.н. Познават се и по това как реагират и към себе си.
От училището ние сега произвеждаме агресори, на които даваме заряда как да спечелят в обществото. Те оттам тръгват – ще бъда политик, ще вляза в мафията, ще отида еди къде си… Никой не казва нищо идеализирано, нещо прекрасно и спокойно. След като цялото общество се гради на тези неща, съвсем естествено е да ни управляват такива хора.
От друга страна, агресията не може да бъде изкоренена от този, който е станал агресор. Може да бъде туширана, подтисната. Агресия се премахва от цяло поколение. Ражда се едно дете и не живее в агресивна среда. Следователно това, което се е навъдило до сега, ще ни управлява и ще  бъде още години. Само при едно условие, ако държавата е здрава, ако имаме закони, агресията може да бъде подържана в известна степен подтисната и ограничена.

Какво означава политическа, държавна агресия и къде са й корените и у нас?
Агресията има и едно друго измерение – т.нар. политическа или държавна агресия, за която никой не говори. В действителност какви са целите на една държава? Да направи промени в обществото в положителен аспект, да го дисциплинира, да го накара да спазва  закона и животът на хората да бъде по-сигурен, по-обезпечен… Много от тези неща обаче не се случват. Нито промените са толкова конструктивни, нито съдебната система е наред, нито обществото ни е дисциплинирано. Всеки прави каквото иска, заобикаля закона и т.н. Най-големите дефекти в обществото бяха при социализма, всички го знаеме добре. Но не смятайте, че капитализмът, който властва в света, е безвреден, беззобиден. Той е с много недостатъци. Кой капитализъм? Несъвършенният – когато няма контролни функции. При тези форми на капитализъм, в които навлизаме ние, фаворизираме непродуктивността на обществото. Тя се свежда до това, че хората много малко произвеждат, гледат по заобиколни пътища да постигнат един охолен живот. Това не може да стане без различни форми на агресия. Какво означава това? Първо – държавата, правителството, парламентът, различните институции не трябва да бъдат агресивни, което не се случва у нас. Ако седнете и погледнете в детайли, ще се убедите, че нещата, с които цял ден се сблъскваме, като топлофикация, електричество, много по-скъпите лекарства у нас в сравнение с другите страни, много по-високите цени на телефоните – това е едно ограбване на хората. А грабежът е форма на агресия. Не може държавата да се справи с няколко институции, защото повече от политиците влизат в политиката с цел да грабят.
До сега нямахме нито едно правителство, което да не прави зулуми, както се казва. Цялото общество знаеше, че крадат и си мълчахме. Защото системата е такава, че няма начин народът да вземе връх и изоснови да промени всичко.
Дойде еди кой си от чужбина /Симеон/, уж искаше да направи нещо добро за нацията,  всички мислехме, че иска да се разпише като историческа личност, оказа се обаче, че той искал да си напълни гушата. Това не е ли агресия, не е ли жестоко? Дойде един Иван Костов. Той не изгони никой от крадците, само мълчеше и траеше. Сега е най-големият борец за свобода. За този човек в последните две години се изписаха десетки, стотици статии, че участвал в еди коя си групировка, че от там  е получил пари.. .ала той, който всеки ден критикува, на нито един въпрос не е отговорил честно и откровено. Затова сега, като че ли малко по-леко гледаме на Бойко Борисов. Може би той е първият, който до сега не се е разписал с някаква голяма брутална кражба. Безспорно е, че го критикуват. Моето вътрешно чувство е, че този човек може да има някаква далавера, стопроцентово има, невъзможно е да е във властта и да няма, но неговите простъпки са несъвместими с това, което беше преди. Затова непрекъснато го бият и го притискат. Той бил сменял министри!!! Че от туй има ли по-хубаво? След като е видял, че един човек е некадърен, че обществото го казва, ти отиваш и го сменяш. Докато другите ги поддържаха по някакви други съображения. Има ли нещо по-хубаво от това да си смениш мнението като видиш, че си сгрешил, да тръгнеш по правия път, а не да държиш другата линия. Досега всички управници говореха с един мазен, непривичен, не естествен глас, а Борисов е единственият, който говори на разбираем, нормален човешки език. Той така говори вероятно и в Министерския съвет, така преговаря вероятно и с чужденците. В неговия кръг има няколко наистина сполучливи министри. Но има и неща, с които той не може да се справи. Ето, например Плевнелиев беше един от добрите министри, поне в нашите измерения. Около него безспорно има въпросителни, но това е друга тема. Но има някои особености, например в сферата на здравеопазването, което е направо трагично. Там наистина настоящето правителство нищо не прави.
В кода на агресията съществен фактор е лъжата. Тя не е директна агресия като да напсуваш, да порежеш, да засегнеш по някакъв начин другия. Лъжата е с много по- широки пипала и по-опасни попълзотворения. Всички лъжат и на днешно време и на днешно време много хора лъжат. Министерството на здравеопазването е в абсолютна безпомощност. Министърът е един тъжен човек, който нищо не е направил. Най-генералната му цел са две основни задачи – да ликвидира монопола на Здравната каса и да премахне тези пътеки, и някои други груби недостатъци остават химера. Стефан Константинов като се появява по телевизията, виждаме че е измъчен и уплашен и ако му зададат някакъв наивен въпрос се впуска в хиляди обяснения. Той е готов да премахне тютюнопушенето, защото то става с декрет, но други промени в здравеопазването няма И това е много тъжно. Защото монополът е жесток, типичен белег на агресия. Всичко, което е монополизъм в света се смята за най-агресивното.
У нас няма борба с монопола, което означава, че държавата се свързва с монополите, тя е обвързана по някакъв начин. Ще ви дам един пример с Йорданка Фандъкова. Тя е симпатична, имаме чувството, че направи повече неща от другите, че е много енергична, че е постигнала някои резултати. Трагедията ни беше абсолютно пълна при един от нейните предшественици, който като се появеше по телевизията, цялото общество разбираше, че лъже. Всички около него крадяха и лъжеха по най-жестокия начин. Наистина Фандъкова направи много неща, но има и въпроси, на които е длъжна да отговори, за да получи нашия глас за изборите. Първото  нещо е свързано с прости неща – колко пари получават тя и СОС от фирмата за паркиране. Никъде не се казват доходите, които взимат. А тази фирма е най-мошеническата. Представете си Южният парк и улиците около него няма нито едно учреждение, но са направили там зона за паркиране. И лъжат столичани, че са разкрили 500-800 места за паркиране. Целта е една – да се вземат пари. Бог да прости злополучния началник на фирмата, за който казаха на края, че бил дал 6 млн.лв. на кметството. Не е направил нищо друго, но е дал пари. Това е издаване на вътрешната игра.
София се чисти два пъти в годината и то не като хората. В цял свят по улиците има кранове за вода, има и в София, от които тече не чиста вода. Тя би трябвало да се използва за миенето на улиците, а не това да става с цистерни. Защо? Нека Кметството да отговори на тези въпроси и ние ще гласуваме за него.

Проявява ли се агресия в Народното събрание?
Агресията в Народното събрание е в основата на типичния изказ. Агресията между някои групи, колкото да звучи фантастично, диаметрално противоположни, е туширана. Защото отделни хора от една или друга групировка са обвързани с монополите, с фирми за печелене на пари.
В България стана много скъпо да станеш народен представител, защото се дават пари и подкупи. Защото това е един от най-лесните пътища да се печелят пари. Народното събрание освен това, че дава жестоки облаги, народните представители правят закони, които до голяма степен са вредни за народа, те облагодетелстват някои много тесни кръгове. Това не е демократично народно събрание. То имаше възможност и силата да промени само няколко параграфа от Закона за съдебната власт и тя щеше да действа по друг начин. Тя  сега се оказва най-големия дефект, тя ни пречи за Европейския съюз, тя ни пречи да имаме едно по-справедливо общество. Защо е така? Как да си обясним това, което се случва?
Вие гледате някакво дело на някакъв кокошкар, затваряте го за три години за пет кокошки, а ако дойде някой паралия, не го осъждате. Защо е така?  Защото той е изнамерил много лесно някой канал да предложи пари. Когато е предложил, съдията е казал “О, не, аз не съм корумпиран!”. Предложил му повече пари, съдята пак възразил. На третия път, когато са предложени много повече пари / един-два милиона/, съдията си казва “С тези пари мога да живея добре, дори да се издъня. Защо да не се съглася?” и се съгласява.
Тук възниква въпросът, че само съдията е виновен. Ами прокуратурата? Тя изглежда перфектна. Изглежда чудесна. Работи в синхрон с МВР. Но помислете си… по едно дело прокурорите внасят 15 папки. В тия папки две параграфчета, две неща от някой закон да не са опоменати и всичко отива на кино и човекът не е осъден. И действително изглежда, че съдът го е спасил.
Какъв съд е този в България, при който в едно десет дела над 10-15 свидетели се отказват от показанията си. МВР и прокуратурата насилствено ли са ги накарали да свидетелстват? Дефекти, които също трябва да се оправят… Но все пак, като че ли има някакъв процент намаляване на тази брутална престъпност, която ставаше по улиците.
Има и фактори, които влияят по някакъв начин да се водят тези дознания, някои хора да не се прибират от МВР по други съображения. И дали за някои, които се прибират, след това не се изпипват нещата, нашето общество не знае. Но всичко това е агресия. Това е агресия много по-голяма отколкото отделната агресия – пребил си някой, извадил нож и т.н., защото засяга цялото общество.

Какво можем да кажем за агресията по време на избори?

Агресията по време на избори е цинична, брутална и безпардонна. Там борбата е жестока. Защо? Защото се печелят много пари. Но тази агресия е някакси завоалирана. Тя не е в този аспект, е, някъде може и да понабият някой представител от друга партия. Дават се подкупи, а те също са форма на агресия.
Но веднага казваме: агресията трябва да бъде различима още един път от това има ли жертва или няма жертва.
Има жертва! След като в едно общество дойде и ще властва една партия, тя ще го прави, тя ще го злепостави и това е агресия.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

АКАД. АНГЕЛ ГЪЛЪБОВ: БЪЛГАРИТЕ СА ЗАПАДНИ ЕВРАЗИЙЦИ

ПРОФ.ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ: КЪДЕТО ИМА РЕФОРМАЦИЯ – НЯМА РЕВОЛЮЦИЯ

ПРОФ. АТАНАС ТАСЕВ: НИКЪДЕ В СВЕТА НИКОЙ НЕ ОБИЧА ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИСТИ

ПРОФ. ДОНКА БАЙКОВА: ПОЛИТИКАТА ВЛИЯЕ КОСВЕНО ВЪРХУ ХРАНЕНЕТО

ПРОФ. РАЧКО ПОПОВ: ПРИ БЪЛГАРИТЕ ТАЗИ ЧЕРТА ОТ МИНАЛОТО – НЕЧИСТОТИЯТА, ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА

ПРОФ. ЙОРДАН ВЕДЪР: ОТ БЕДЕН ЕЗИК, БОГАТИ МИСЛИ НЕ ЧАКАЙТЕ И ОБРАТНО

ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ: ДЪРЖАВНОСТТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РУШИ

ПАВЕЛ КЪРЛЕВ: ИМА ОБЕЗУМЕЛИ ПОТРЕБИТЕЛИ И МАЛКО ИМ ТРЯБВА, ЗА ДА ПРЕВЪРТЯТ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ПАКТЪТ ЗА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

КОНСТАНТИН РАНГОЧЕВ: ТЕЖКИЯТ ЖИВОТ ВОДИ ИЛИ ДО ПЪЛНА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ, ИЛИ ДО МОРАЛНИ ВИСОТИ

ЮЛИЙ ПАВЛОВ: НЕТОЛЕРАНТНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА СТАНАТ МНОЗИНСТВО

ОТЕЦ СТЕФАН: ДА СЕ ДАВА ПРИОРИТЕТ НА НЕЩО, КОЕТО, ОПРЕДЕЛЕНО, НЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРИНЦИПНА ГРЕШКА

ВЕСЕЛИНА РАШЕЕВА: ИМАМ ТРЕВОЖНОТО УСЕЩАНЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е НА АВТОПИЛОТ

ПРОФ. ЕМИЛ ХОРОЗОВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМАТ ВИЖДАНЕ ЗА ПРОЦЕСИТЕ В НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4073

Posted by on сеп. 18 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.