Проф. Андрей Савич: Агентурите използват „меката сила на своите държави“ и влизат директно във властта

Andrej SavicПроф. Андрей Савич е роден през 1941 в Ягодина, Сърбия. Завършва политически науки в Белград. Докторската си титла получава от Факултета по сигурност в Университета в Скопие. Работи в редица институти, факултети и организации свързани със сектор сигурност. Служител е на МВР в Югославия (1972-1987). Шеф на Агенцията за сигурност и информация на Република Сърбия (2001-2003). Бил е член на Съвета за държавна сигурност на Правителството на Република Сърбия

Проф. Савич, какво имате предвид, когатоказвате на студентите си, че класическия шпионаж, при който таен агент открива държавни тайни, вече не съществува?
Класическият шпионаж вече не е на мода, защото агентурите действат чрез свои „агенти за влияние“, чрез които влизат директно в политическите, военни и икономически кръгове на другите страни. Благодарение на такива агенти те ангажират хора от политическия елит, военния и полицейски връх, членове на неправителствени организации и т.нар. независими медии, които публично да застъпват интересите на тяхната държава. За да не гадаем за кои страни става дума, да кажем, че този тренд в световния шпионаж се използва еднакво и от САЩ, Германия, Русия, Великобритания, Турция, а и от една малка държава, каквато е Исландия.

Как функционира този механизъм на чужда агентура?
Той се появява през 80-те години, когато е въведена практиката на създаване на политически манекени и марионетки в чужди страни. А именно, агентурите използват „меката сила на своите държави“ и влизат директно във властта и в източниците на информация. На върха на агентурната мрежа се намира „алфа агент“, шпионин със специално влияние, който води цялата операция от своя властови център. Зад него са „избрани сътрудници“, поставени функционери, понякога министри, понякога заместниците им или партийни лидери, които този „алфа агент“ и неговата държава поддържат, но и използват за прокарване на властови интереси.

Част от интервю, публикувано от Марко Лопуша

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10802

Posted by on ян. 3 2015. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.