ПРОФ. АНГЕЛ ТОДОРОВ: РАЗРУШАВАМЕ МОРАЛНИТЕ УСТОИ НА ОБЩЕСТВОТО СИ И ТОВА Е НАЙ-СТРАШНОТО

ОТИВАШ ЛИ СРЕЩУ ПРИРОДАТА, ТЯ ЩЕ ТИ ОТМЪСТИ РАНО ИЛИ КЪСНО, КАЗВА ОЩЕ УЧЕНИЯТ ВЕТЕРАН

Проф. Ангел Тодоров е роден през 1921 г. в с. Септември, Монтанско. Завърша ветеринаро-медицинския факултет на Софийския университет през 1945 година. Професор по приложна биология. Бил е асистент на писателя Димитър Димов.

 

Професор Тодоров, какво мислите за обществото ни днес, за прехода като цяло?
Нашето общество е много болно. Преходът беше използван за ограбване на всичко. Загубихме държавната собственост за жълти стотинки. Решихме да правим капитализъм – добре. Ама, защо трябваше Андрей Луканов да раздаде държавния капитал на чужди банки, които пък раздадоха заеми, то се знае на кого? Какво се случи обаче? Парите се изнесоха в чужбина за сигурни дивиденти. И реституцията стана така че хората получиха собственост без да знаят как да я управляват.
У нас, по принцип, има отрицателно отношение към капитализъм и капиталисти. У нас имаше знак на равенство между капитализъм и фашизъм и това се оказа фатално в историята ни. На Запад капиталистът има пари от собствен труд, за разлика от нашите забогатели наготово и затова са трън в очите.
Като гледам днес какво става се сещам за първия министър-председател след 9-ти септември – Кимон Георгиев – автор на три преврата – през 1923, 1934 и 1944 г. Той успешно ликвидира ВМРО, която беше трън в очите на държавата. През 60-те години беше министър на електрификацията. Дали пък не ни трябва нов Кимон, републиканец да разтури тия партии?
Наскоро си купих телевизор „Панасоник”, японски. Когато погледнах данните му, то чехите го правили. Значи японците отишли и там. А ние имахме база, произвеждахме телевизори и я ликвидирахме. Като всичко останало… Чехите търговци по природа, а ние политици. Партиите разделени, никой не го интересува и затова сме с празни ръце. А ония капиталисти, с традиции, с връзки. „Шкода”, „Бата” са световноизвестни марки.
Нашите новобогаташи нямат производствени навици, ликвидирахме си индустрията, а бяхме от десетте най-развити страни в Европа по производство. Днес сме след Замбия сигурно.

Как виждате бъдещето?
Вижда ми се някак много мрачно. Действат много външни сили. Каточели има някакъв заговор да се ликвидира държавата ни, нацията ни, което е страшно.
Ето, например Симеончо дойде и ликвидира 2 реактора от Козлодуй. Сега пък от Америка дойде един друг Симеон за министър на финансите от международната банка. Кой го знае какъв е бил в тази банка? Но още не стъпил, както се казва, на българска земя, се произнесе, че нямало нужда от АЕЦ „Белене”. Препоръчан бил уж на Бойко Борисов от американското правителство. Ще поживеем, ще видим.
Сега говорят, спорят за „Набуко”, „Южен поток”. Зад „Набуко” то се знае стои Америка  чрез Турция. Всъщност цялата ни политика в енергетиката е aнти Русия, не антикомунизъм. А американците държат на Турция. Лошото е, че освен материално Турция ни превзема и духовно. Едно време с ятагана, сега духовно със сериалите, които вървят по телевизионните канали. Хората у нас, масово ги гледат и харесват. Освен че са много добре направени, те повдигат проблеми близки до нас. Показват драмата на запазеното семейство. Нещо, което у нас се руши.
У нас вече няма никакъв морал. Нищо хубаво не мога да кажа за нашето време днес. Може би, защото съм от старото поколение, но смятам, че семейството е основата на обществото. Не мога да разбера това нешо – гейове да правят семейство, да гледат деца. Ненормални работи са това. Отиваш ли срещу природата, тя ще ти отмъсти рано или късно. В най-широкия смисъл на думата природата какво е? Да се осигури възпроизводство. Навремето Шопенхауер е казал, че женската красота е измамно явление, което цели продължаването на рода. Аз викам: ряпа да яде Шопенхауер! У днешното поколение женската красота означава лек живот.

Били ли сте член на БКП?
Бях. За Петия партиен конгрес вървеше кампания за масовизация на БКП. Тогава, вече бях асистент, поканиха и мен. Съгласих се, имах пред мен кариера. Откажех ли, неиминуемо щяха да ми сложат въпросителна. То и за активни борци се записваха хора без особени заслуги. Имах колега, който се писа активен борец, но при подмяна на партийните книжки излезе, че е бил агент на полицията. Такива ми ти работи… Сега съм вън от партия, от политика. Много прав е бил Чърчил, когато казва, че политикът мисли за следващите избори, а държавникът за следващите поколения. Ние дори и политици нямаме. Да не говорим за държавници днес. Държавник е бил Стамболов. Стамболийски е под въпрос.

А цар Борис III?
Дискутира се и се спори за големите му заслуги. Цар Борис беше хубав демагог – караше локомотив, самолет… Той подписа смъртната присъда на Никола Вапцаров, независимо, че е бил гостенин в техния дом. Оправдаха се в Багряна, която уж не го защитила в съда.

Тодор Живков?
Живков беше един умен шоп. Но не може да се отрече, че е бил и държавник, а Людмила още повече.

А днес?
Медиите днес обработва общественото мнение, създават герои, правят и лош ПР.  Това някои журналисти, извинявайте, но мярa нямат. Защото в днешно време всичко се плаща. Чест, достойнство, любов – всичко се продава. Разрушаваме моралните устои на обществото си и това е най-страшното, което се случва. Аз на тебе – ти на мене. Нали знаете откъде идва това? Има такава приказка. Султанът поканил двама гостенина на обяд и им подал лъжици с много дълги дръжки. След като неуспели да се справят, той грабнал лъжицата на единия и подал с нея храната на другия. После направил обратното…


Последни интервюта:

ЮРИЙ АСЛАНОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ БИВА ДА БЪДЕ ПОДЦЕНЯВАН ДОРИ КОГАТО САМО ГОВОРИ

ПЕТКО БОЧАРОВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРОСТАК Е ПО-ОСОБЕНО И СПЕЦИАЛНО ЯВЛЕНИЕ

ДУШАНА ЗДРАВКОВА: ВАЖНОТО Е ДА НЯМА СТРАХ

ДИМИТЪР ПОПОВ: НЕ СМЕ ДОЗРЕЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ: В НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НИ Е ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ СИЛАТА

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА С ГОЛЕМИ ДУХОВНИ ЧИСТОТИ

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: ПРОШКАТА Е ПО-СЛАДКА ОТ ГРЕХА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2523

Posted by on сеп. 21 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.