ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ: ПРЕДСТОИ ДА СЕ ФОРМИРА И РЕКРУТИРА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ


НЯМА ЛИДЕРИ, КОИТО ДА ИЗМЪКНАТ БЪЛГАРИЯ ОТ ПОСЛЕДНОТО МЯСТО В ЕС

Проф. Александър Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с.Граничак, Видинско. Завършил е българска филология в Софийския университет "Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва. Професор, доктор на философските науки. До 1989 г. – член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия  /  БКП   /, отговарящ за идеологическата работа Вторият след Живков. След отстраняването му от ръководството на БКП специализира във Великобритания. Стана директор на Института за съвременни социални   теории.   Януари 1990 – декември 1991 г. – председател на Висшия партиен съвет на БСП. Лилов е българският политик с най-голям стаж ,  като народен представител – в 4-тото, 6-тото, 7-ото и 8-ото Народно събрание до 10. 11.1989 г. След тази дата се ползва с прозвището "Стратега". Издава списание "Понеделник". Женен с две деца. Владее руски и френски език.  На какво ниво е политиката в България, г-н Лилов?

На незавидно. Няма ярки фигури. Няма политически лидери, които да измъкнат страната от последното място в Европейския съюз. В българската политика нахлу прекалено много посредственост. Политиката у нас  e  в криза. Предстои да се формира и нов политически елит, който да възглави и да ръководи включването на страната в новата информационна епоха. Търсят се строители и лидери на демократична, но просперираща нова България. Сега ние сме заседнали здраво в периферията на Обединена Европа.

По какво се познава истинският политик ?

По главата, главно по главата и по мащабността на действията му. Най- вече по делата, а не по думите му, не по костюмите и скъпите часовници, не по собственото му самочувствие. Нашият преход претъпка политиката с лъжеполитици. Тъжно!

Има ли криза на идеите и апогей на чистия прагматизъм днес?

Има криза на нови идеи. Чист прагматизъм е недопустим и опасен, както е вредно и идеологизирането на всичко в обществото. Без идеи се губи посоката, няма напредък. Без прагматични действия няма реална промяна, няма развитие. В сегашния момент големите теоретични идеи са свързани с преминаването на света в информационната епоха. Истинският, продуктивният прагматизъм – с осъществяването на технологическата, комуникационната, образователната, екологичната революция. Ако това не разберем – горко ни!

Как бихте оприличили прехода у нас?

Като отличници в началото, така ни оцени светът през 1989–1990 г. заедно с Унгария, Полша и Чехословакия – със запазване на гражданския и етническия мир в страната, с демократично създаване на институциите и партиите, с признати от света свободни и честни избори. След това – с криминално разграбване на националното богатство и потъване в жестока бедност. Днес сме последни в ЕС, но все още може да излезем от периферията, ако успеем да намерим българския път към магистралата на информационната епоха и талантлив национален лидер. Вижте къде се намират днес същите тези Унгария, Чехия, Словакия, Полша. Подем    конфронтация    грабеж    бедност и възможност за нов подем – така бих оприличил досегашния двадесетгодишен преход у нас.Силно се надявам през идващото трето десетилетие хората у нас да живеят по-добре, отколкото преди, да свърши най-сетне тази наша близо 20-годишна "долина на сълзите".

Накъде върви БСП в момента, г-н Лилов?

Ако перeфразирам едно класическо в близкото минало политическо заглавие, бих Ви отговорил така: крачка наляво – две крачки надясно. Ако искате конкретен отговор – през 2008 и 2009 година БСП ще се концентрира върху две цели. Едната – успешно завършване на целия управленски мандат. Другата – спечелване на следващите парламентарни избори. И двете цели са достижими. Мнозина твърдят, че на следващите парламентарни избори БСП ще претърпи тежко поражение. Не е изключено при определени обстоятелства. Но моята прогноза е друга. Ако БСП засили социалната си политика, особено в доходите и в здравеопазването, и ако се концентрира върху модернизацията на страната – технологическа, инфраструктурна, образователна, тя ще запази лидираща позиция и в следващия парламент. Въпреки всичките си грешки и проблеми БСП си остава най-силната партия, която е способна да се пребори с бедността и да модернизира България.

Какво наложи изработване на нов устав на партията според Вас?

Много неща, но главно две: модернизацията на партията плюс увеличаването на нейната дееспособност и организационно-политическа ефективност. И в двете посоки има какво да се усъвършенства и уставът трябва да способства за това. Нито демократизмът трябва да се ограничава, нито дееспособността на партийните структури трябва да отслабва. Тези две насоки не си противоречат.

Кое одобрявате и кое не в работата на ръководството на БСП?

Одобрявам съвременното му политическо мислене и поведение. Одобрявам младостта му.
Одобрявам хъса и диалогичността му. Във Висшия съвет, в парламентарната група, в правителството, в областните и местните структури има немалко способни и качествени лица. Не одобрявам подценяването на социалните проблеми от ръководството и от правителството. Силно съм обезпокоен също от липсата на цялостна визия за по-нататъшното развитие на страната като член на ЕС. Не приемам одесняването у някои дейци и някои официални позиции и действия на БСП.   

Прогнозата Ви за парламентарните избори догодина?

Вече Ви я казах. Първите две партии в парламента ще бъдат БСП и ГЕРБ. След тях ДПС и "Атака". Оттук нататък – пълна неизвестност. Поне засега. Евентуални коалиции? Рано е за коалиционно строителство. Едно е ясно – управленската коалиция трябва да сe създаде върху основата на договорена управленска програма, а не на цифрова властова формула.

Какво Ви остана като най    ярък   спомен от събитията от края на 1989 година?

Големите светли надежди в началото и задаващите се тъмни облаци кажи-речи също в началото. Червеният и синият площад от 1989 и 1990 година! Най-напред площадите бяха една вдъхновена сцена на надеждите, а след това – почти гладиаторска арена на партийна конфронтация и национално разединение. Страната беше настръхнала и вместо за реформи и напредък националната енергия се насочи в погрешна посока – взаимно оцапване, "ликвидационни съвети", фалиране на предприятия и цели отрасли, грабежи. Реформата и разорението, реформата и разграбването са различни неща. Вътре в БСП – страхотна битка за промяна. Неимоверно напрежение на ума и волята. Преломна година – във всяко отношение.

Какви книги четете?

От теорията чета автори и книги за прехода от индустриалната в информационната епоха. През последните 5–6 години завърших моя собствен теоретичен тритомник на тази тема. От художествената литература препрочитам Достоевски, Капоти, Маркес. От най-новата българска литература скоро прочетох "Трите живота на Кракра" (на А. Дончев) и "Разруха" (на Вл .  Зарев).   

Имате ли любим автор?

Да! – Михаил Булгаков. "Майстора и Маргарита" винаги е на нощното ми шкафче. Мога да посоча още дълга поредица от любими автори, но най-любимият е този – Булгаков. Често цитирам началото на последната глава на "Майстора и Маргарита": "Богове, богове мои! Колко е тъжна земята привечер! Колко тайнствени са мъглите над блатата! Който е блуждал в тези мъгли, който много е страдал преди смъртта, който е летял над тази земя, носейки на раменете си непосилен товар, той знае това ."
 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ИВО АТАНАСОВ: ТАКИВА КАТО МЕН ПРЕНЕСОХА НА ГЪРБА СИ ПАРТИЯТА

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И БОЙКО БОРИСОВ УПОТРЕБИХА МЪКАТА НА ХОРАТА

ГЕН. АТАНАС АТАНАСОВ: БСП И ДПС ЩЕ СЕ ЗАДАВЯТ ОТ КРАЖБИ

ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ – ДЖИМИ: ИЗБОРИТЕ ГИ ПЕЧЕЛЯТ ПОЛИТИЦИТЕ, ГУБЯТ ГИ PR-те

ПЕТЯ КАБАКЧИЕВА: НДСВ ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ НА ИЗЧЕЗНАЛО ДВИЖЕНИЕ И НА СИМЕОН ВТОРИ


 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=893

Posted by on мар. 20 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.