Постави се началото на първия трекинг с магарета сред Родопите

Снимка: фейсбук

Магарията Хепи Донкис от Маджаре отваря път на бавния туризъм в България

Магаретата от магарията ( магарешката ферма ) Хепи Донкис, придружавани от техните инструктори Микеле Крешентини и Оксана Бочковар и осем туристи потеглиха на път на 5 октомври от Маджаре и ще пристигнат в Пловдив на 12 октомври, събота. Сред тях е и Масимо Монтанари, италиански туристически и ландшафтен водач, сърцето на образователната магарешка ферма – „Asini di Reggio Emilia“ Магарета от Реджо Емилия ( Италия), която проследява дейностите на Хепи Донкис, предоставяйки своя многогодишен опит в тази сфера. Осемдневен поход, около 120 километра сред планинската верига Родопи в южна България, който има за цел насърчаване на един нов вид туризъм – екологичен, съхраняващ и щадящ околната среда. Групата ще прекоси квартали и села, ще посети манастири и ще открие една земя, където времето все още тече бавно, следвайки ритъма на природата и на годишните сезони. Пътуването ще завърши с влизането на малката група в Пловдив, антична тракийска столица и втори по големина град след София, който е и Град на културата 2019 по подобие на италианския град Матера. Една силна връзка между Италия и България, която постоянно нараства и вече дава своите плодове, както подчертава и логото, което свързва двете европейски столици на културата за тази година: Заедно -“Together”.

Авантюрата на Хепи Донкис ( щастливи магарета ) започва през 2018 година с 15 български магарета, някои от които спасени от кланици. Водещата идея на Крешентини и Бочковар е била всъщност да обединят едно местно животно като магарето, което от векове присъства в социалния живот в селските райони, с един бавен екологичен туризъм, с цел да отвори път към нови походи до места, които се намират далеч от обичайните туристически цели. Една формула, която изглежда работи добре: вече са многобройни любителите на планините и на трекинга, които стигнаха до малкото селце Маджаре, намиращо се на 1 час път от столицата София, за да посетят Магарията – магарешката ферма Хепи Донкис и да потеглят на път към гори и долини с „магарешка походка“. Сред проектите, които Магарията е решена да продължи за в бъдеще, освен походите с магарета, са и учебни пътеки за училищата, дейности по екологична образованост и онотерапия (терапия чрез общуване с магарета). Според Крешентини „ магаретата са уникални животни, способни на голяма съпричастност с хората. Могат да предават мисли и чувства и да внушават уникално спокойствие и мир. Близкото общуване с тях вдъхва благосъстояние и спокойствие. Освен това са много интелигентни и любопитни животни. Те са идеалните другари за онези, които търсят връзка със себе си и с природата. Можем да научим много от тях и ние сме щастливи, че можем да споделим това голямо богатство с други“.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16541

Posted by on окт. 15 2019. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.