Последиците от земетресението в Албания са трудно преодолими

Проф. Арбен Лала

Интервю на Антон Панчев с проф. Арбен Лала, историк и политолог, специално за Общество Нет

Проф. Лала. Първият въпрос е свързан с ужасното земетресение в Албания. Преодоляват ли се тежките последици и подрежда ли се животът на хората в засегнатите зони?

Не вярвам, че тези последици ще се преодолеят лесно, тъй като албанското правителство, което е второто на Еди Рама, беше хванато неподготвено, държавната хазна е празна, помощите от чужбина, от приятелските страни или от ЕС, макар че пристигнаха, не достигат. Много жалко за тези хора, които са засегнати от земетресението! Последиците могат да бъдат премахнати след 7-8 години.

Появиха се надежди, че може да има позитивни развития що се отнася до определянето на датата за започване на преговори с ЕС. Как оценявате шансовете това да се случи през следващите месеци?

Аз съм песимист заради ЕС, за мен условията на ЕС са шантаж спрямо Албания и албанския народ. Гърция иска данък, като например анексирането на юга на Албания, признаването от албанската държава на около 300 000 албанци, уж с гръцка националност. Това число е несъществуващо. Следователно, за Гърция всеки православен е грък, всеки човек, който знае гръцки език е грък. Един болен манталитет, като в Средновековието, където религията се е бъркала с етничността.

Република Албания пое ръководството на една важна организация каквато е ОССЕ. Кои са приоритетите на албанското ръководство в рамките на тази организация?

Не вярвам, че Албания, ръководена от Рама, ще направи добри работи за ОССЕ, имайки предвид, че самият Рама по време на своето управление е критикуван тежко от ръководителите на ОССЕ. Случайност е, че Рама е начело на ОССЕ. Вярвам, че Рама повече ще се занимава като представител на ОССЕ със страните под нивото на демокрация в Албания, като Украйна – Крим, Белорусия, Киргизстан и др.

Има различни коментари относно инициативата „Балкански мини-Шенген”. Ще се задълбочи ли това сътрудничество и ще донесе ли позитивни резултати за албанците?

Като идея или проект аз подкрепям един „Балкански мини-Шенген”, но включвайки Косово, Босна, Турция и др. Този „мини-Шенген”, който представиха Рама с Вучич, е антиалбански, антидемократичен и срещу европейските и балканските ценности. И как може да говорим за балканските страни, пренебрегвайки Турция и Косово?

Имайки предвид, че основните политически партии в Албания постигнаха споразумение за реализирането на избирателната реформа, това означава ли, че може да се разреши политическата криза в страната?

Вярвам, че всичко върви добре със съветите на САЩ, доколкото за ЕС съм песимист, дори съм срещу членството на Албания в ЕС при тези екстремни условия, с които се увреждат тежко албанските национални ценности и албанските исторически територии.

В Република Северна Македония ще се проведат парламентарни избори на 12 април. Ще се обединят ли албанските партии в Македония и кой ще бъде фаворитът на албанските избиратели?

Дори албанските опозиционни партии да се обединят, отново победител ще бъде Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), като отново се поднови правителството между ДСИ и СДСМ. Албанските опозиционни партии нямат програма, проект, за който може да се гласува. Теорията да се гласуват опозиционните партии, за да се свали ДСИ, няма демократична стойност, нито носи напредък или реализация на икономическите и националните обещания. Албанските партии, освен Демократическата партия на албанците (ДПА), нямат профил, т.е. дали са леви или десни, либерални. Аз ги разглеждам просто като групировки на тесните интереси на някои хора.

Кои ще бъдат основните точки в техните програми и къде трябва да се концентрират те, за да подобрят живота на албанците в тази страна?

Казах Ви и по-горе, че нямат профил, ясна програма, защо трябва да ги гласуваме.

Благодаря много!

25 януари 2020 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16583

Posted by on ян. 25 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.