Половината нови министри са участвали в четири предходни правителства

Novi ministriБърз анализ на състава на избраното от 43-ото Народно събрание на 7 ноември 2014 г. правителство ни показва, че след като през 1990 г. Андрей Луканов, който бе министър-председател на две поредни еднопартийни правителства, Бойко Борисов е първият, които заема за втори път този пост. Близо половината от новите министри обаче са участвали в четири предходни правителства.

Своеобразен рекордьор е зам.министър-председателят по европейските политики институционални въпроси Миглена Кунева, която участваше като министър по европейски въпроси в две коалиционни правителствата начело със Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Ивайло Калфин участва в Тройната коалиция от квотата на Коалиция за България, където също беше вицепремиер и външен министър, докато сега от квотата на АБВ е в ролята на социален.

От състава на предходното правителство на Бойко Борисов без да разместват ресорите си участват четирима министри Томислав Дончев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Вежди Рашидов. От служебното правителство на Георги Близнашки Христо Иванов и Даниел Митов запазиха съответно постовете си на правосъден и външен министър от квотата на Реформаторския блок, а Николина Ангелкова от транспортен стана министър на туризма.

Така може да кажем, че 9 от 20 министри плюс министър-председателя са участници в четири предходни правителства. Три избрани от парламента – 39-ти, 40-ти и 41–ви и от последното служебно правителство.

Съвсем естествена е липсата на лица от избраното правителство от 42-то Народно събрание на Пламен Орешарски, особено след отказа на БСП да участва в управлението и нежеланието на ДПС да участват в изпълнителната власт. Освен това се забелязва, че четирима заместник-министри от предходни правителства стават за първи път и министри, както Владислав Горанов (Министерство на финансите), Веселин Вучков (Министерство на външните работи) и Ивелина Василева (Министерство на околната среда и водите) в първото правителството на Борисов, а от служебното правителство заместник-министърът на финансите Теменужка Петкова става министър на енергетиката.

Към това може да добавим, че министърът на земеделието Десислава Танева бе на прага да заеме този пост още през 2009 г., когато бе сменена с Мирослав Найденов и зае поста председател на ресорната постоянна парламентарна комисия, в последствие бе в списъка на върнатия мандат за правителство от страна на Бойко Борисов през май 2013 г., както и тези на Веселин Вучков, Владислав Горанов и Ивелина Василева.

Оказва, че към новите лица в изпълнителната власт от ГЕРБ са спортния министър Красен Кралев и зам.-министър-председателя с ресор коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, която не трябва да забравяме, че беше началник на политическия кабинет в първото правителство на Бойко Борисов.

От Реформаторския блок са Божидар Лукарски на икономиката, Петър Москов на здравеопазването, проф. Тодор Танев на образованието, както и новият министър на отбраната Николай Ненчев, който е бил началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев (1996-2002).

Борислав Ангелов

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10431

Posted by on ное. 7 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.