Мирослава Димитрова-Козлеков: Всяка суверенна държава би трябвало да защитава интересите на собственото си население

Mariana Dimitrova - KozlekovКандидатът Ван дер Белен подкрепя идеята за създаването на единен Европейски Съюз по образец на САЩ. Норберт Хофер от Партията на свободата би искал да види Европа на обединените суверенни нации

Мирослава Димитрова – Козлеков е родена в София, живее във Виена. Магистър по финанси и международни отношения от Уебстър-Юнивърсити, Сейнт Луис, САЩ. Кандидат-докторант в Катедрата по политология във Виенския университет.

Името й в България нашумя, след като на 6 май тази година Мирослава Димитрова бе извикана на разпит в австрийската полиция и обвинена в насаждане на расова омраза в социалните мрежи. Във фейсбук веднага бе организирана групата „Да защитим Мира”. Самата Мирослава тогава написа: „Единственото нещо, за което могат да ме обвинят, че съм патриот и че заставам зад идеята за съхраняване на националните и суверенни държави в Европа!”

Потърсихме Мирослава след като Конституционният съд в Австрия касира балотажа на президентските избори. При повторното си явяване пред урните австрийските гласоподаватели ще трябва да избират отново между победителя от 22 май Александър Ван дер Белен (”Зелените”) и Норберт Хофер от Австрийската Партия на свободата (АПС), определян като крайно десен. Изборът му може да обърне настроенията в цяла Европа. Интервюто е пред Епицентър.бг и obshtestvo.net/

– Г-жо Димитрова, седмица след Брекзит от Австрия дойде още една новина, която може да се окаже решаваща за бъдещето на Европа и на Евросъюза – КС касира балотажа от президентските избори. Кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер, който загуби през май с около 31 000 гласа, отново ще застане пред избирателите. Какви са коментарите и настроенията в Австрия след решението на КС?

– Решението за повтаряне на балотажа на президентските избори, обявено на 1 юли, не беше неочаквано. През последните две седмици КС проведе интензивни съдебни заседания, на които бяха поканени свидетели от 20 от общо 117 избирателни секции в Австрия, отговарящи за преброяването на гласовете, получени от дистанционното гласуване. В една наистина прозрачна процедура, предоставяща възможност на обществеността във всеки един момент да следи изказванията на свидетелите по време на съдебните заседания, 14 те съдии на австрийския Конституционен съд доказаха загрижеността си за запазването на доверието в законността и демократичността на изборите в Австрия.

По този начин за обикновените граждани бе очевидно, че по време на преброяването на бюлетините, получени по пощата са извършени значителни нарушения на Изборния кодекс, които биха могли да доведат до предпоставки за манипулиране на гласовете на гражданите.

Реакцията на хората е, разбира се, разнообразна – някои недоволстват, че данъкоплатците ще трябва да плащат за повтарянето на балотажа – сумата за повтаряне на процедурата възлиза над 16 милиона евро. За други победата на законността и демокрацията е от значение. Трети продължават да не виждат смисъл в гласуването за политически партии. Последният балотаж отбеляза рекорд на избирателна активност в Австрия – 4,5 милиона избиратели упражниха правото си на глас. Беше отбелязана и една невиждана до сега висока избирателна активност по пощата, която предизвикава определени размисли.

– Брекзит ще помогне ли на Хофер в предстоящата кампания? Обсъжда ли се темата за излизане на Австрия от ЕС?

– Новата изборна кампания на двамата кандидати ще се проведе в етап на променени международни и национални развития. В национално отношение изборът на новия австрийски канцлер Кристиан Керн през май, което даде надежда за промяна в Австрийската Социалистическа Партия, допринесе за мобилизиране на избирателната активност на симпатизантите на Александър Ван дер Белен. Сега обаче, след отшумяването на първоначалната еуфория, вероятността част от тези избиратели да подкрепят кандидата на Партията на Свободата според мен е доста висока. Оказа се, че Керн повтаря усърдно грешките на своя предшественик, бившия Канцлер Вернер Файман, подкрепяйки безрезервно политиката на германския канцлер Ангела Меркел, която не среща разбиране в мнозинството от австрийското население.

Брекзит е тема, която доминира и ще доминира медийното пространство и през следващите месеци. В Австрия миналата година непартийна гражданска организация инициира подписка за излизане на Австрия от ЕС. Тя събра над 300 000 подписа в своя подкрепа. През есента на 2015-та подписката беше внесена за разглеждане в австрийския парламент и единствената партия, която гласува за иницииране на референдум за излизане на Австрия от ЕС бе АПС. Бе решено референдум да не се провежда.

При променената международна обстановка Хайнц Кристиан Щрахе (б. р. –лидер на АПС) многократно изразява позицията на ръководената от него партия за допитване до гражданите на Австрия за желанието им за оставането в този формат на ЕС, ръководен от Юнкер и Шулц. Този съюз, в който открито се дискутира вероятността за отнемането на правото на гражданите му за провеждане на национални референдуми и все повече се акцентира върху необходимостта от една още по-голяма централизация, не среща одобрението на обикновените граждани. Ако лидерите на ЕС не уловят нарастващото недоволство на европейските граждани, националните, патриотични и евроскептични партии ще печелят все по-голяма подкрепа сред населението.

– Обяснете какви бяха нарушенията при балотажа, тъй като в България няма гласуване по пощата. Впрочем адвокатите на Александър Ван дер Белен до последно твърдяха, че нарушения няма.

– Законът за гласуване по пощата първоначално бе въведен за улесняване гласуването на австрийски граждани, намиращи се извън територията на Австрия. Впоследствие бе променен така, че позволява на всеки, който поръча от дома си бюлетина по пощата да гласува дистанционно. Това предоставя възможност за манипулация на свободата на гласуването. Адвокатът на АПС Дитер Бьомдьорфер, който внесе молбата за касиране на изборите в КС, представи аргументите си за необходимостта от промяна на закона. Мнението на КС обаче е, че законът в сегашния си вид отговаря на демократичните принципи на страната.

Нарушенията по време на последните избори според становището на КС са две. Първо, преброяването на бюлетините получени по пощата в 14 от проверените 20 (от общо 117) изборни секции се е извършило преди предвидения от закона срок, а именно в 9 часа след изборния ден, в отсъствието на представители и наблюдатели от всички партии. В някои случаи преброяването на бюлетините е извършено не от ръководители на изборни секции, а от служители, които нямат пълномощията да участват в администрацията на изборния процес. Според съществуващо законодателно право бюлетините по пощата се изпращат от гласоподавателите на адреса на определени магистрати. В понеделник след изборния ден, точно в 9 часа тези бюлетини, в присъствието на ръководителя на изборната секция и представители на партиите, се отварят, сортират се на валидни и невалидни и се изброяват гласовете на валидните. На практика в проверените избирателни секции предварителното сортиране е започнало още в неделя, в отсъствието на наблюдателите от партиите, които не са били информирани за тези действия. В някои секции даже самото преброяване на гласовете от бюлетините е било завършено преди 9 часав понеделник. Тези действия, които се отнасят за над 70 000 получени по пощата бюлетини, са достатъчна причина за КС да установи възможност за манипулиране на изборния резултат. Случаи на умишлено извършена манипулация не са доказани и не са разследвани. Според съществуващото законодателство обаче самата възможност за извършване на манипулация дава право за отмяна на резултатите от гласуването.

Допълнителният аргумент на съдиите от КС е , че броят на вече преброените бюлетини, съобщен от председателите на изборните секции в Министерството на Вътрешните Работи, е бил предоставен на медиите и на организации, пресмятащи предварителните изборни резултати преди срока на завършване на окончателното гласуване. Това се отнася и за получените гласове в урните. По този начин съществува възможност за влияние върху решенията на гражданите за свободния им избор.

– Норберт Хофер постигна забележителен резултат още на първия тур на президентските избори. Кандидатите на традиционната левица и десница, които управляват Австрия, претърпяха разгром. Какви са причините за своеобразния бунт на австрийците? Страхът от ислямизация, недоволство от неолибералния модел и от политиката на Брюксел, социални причини?

– Норберт Хофер спечели над 30 процента от гласовете още по време на първия тур. Кандидатите на традиционните управляващи партии в Австрия – Социалистическата и Народната Консервативна Партия, събраха по около 11%. Това е историческа загуба на доверие. Причините са съвкупност от грешни решения в политиката на управляващата коалиция между социалисти и консерватори. Бежанската вълна и неспособността на Брюксел да излезе с единно европейско решение за справяне с кризата определено допринесе за увеличаване на популярността на десните опозиционни партии. Партията на Свободата е либерална, но също и партия, поставяща интересите на австрийските граждани като приоритет на държавата. В регионите, където АПС участва в местното самоуправление например, бе решено да се намали размерът на социалните помощи за граждани от страни, които не са членки на ЕС с около 400 евро. Тоест размерът е на половината от помощите, получавани от австрийци и от граждани на страни членки на ЕС.

Хофер базира предизборната си кампания на основа на несъгласието си с подписването на договорите СЕТА и ТТИП. Той отрито заявява, че като президент на Австрия не би подписал нито едно от тези споразумения. Хофер застава и зад идеята за повече директна демокрация в алпийската република и за допитване до гражданите по въпроси, засягащи суверенността на Австрия.

– Стартира ли новата кампания и кога ще се проведе повторението на балотажа? Има ли промяна в основните послания на двамата кандидати?

– Новата кампания се очаква да бъде много интензивна, но след ваканционния летен период. Стартът ще бъде през септември.

Повтарянето на балотажа се очаква да бъде обявено за края на септември, началото на октомври.

Посланията остават непроменени в същността си. Ван дер Белен подкрепя идеята за създаването на единен Европейски Съюз по образец на Съединените Американски Щати, докато Хофер би искал да види Европа на обединените суверенни нации според визията на Де Гол.

– Много българи живеят и работят зад граница и много от тях са притеснени от засилващото се влияние на крайнодесни и на популистки партии. Вие пък симпатизирате на Партията на свободата. Защо?

– Австрийската Партия на Свободата неправилно се представя от официалните медии като крайно дясна партия. В действителност това е дясно центристка партия със социална ангажираност. Разбира се, слогани като „Австрия на първо място”, както и редица предложения които ограничават свободния достъп до пазара на труда, са обезпокояващи за чужденците, работещи в Австрия.

Според мен приоритет на управляващите на всяка суверенна държава би трябвало да бъде защитата на интересите на собственото население. ЕС в съществуващия си формат защитава интересите на глобалните транс национални компании и тези развития не са в интерес на средната и работническа класа на нито една държава в него. Разбира се, европейският проект трябва да бъде запазен, идеята за единна Европа, живееща в мир, разбирателство и сътрудничество, не трябва да бъде разрушена. За съжаление, повечето от управляващите национални и европейски елити продължават да пренебрегват настроенията на собствените си граждани, които не са насочено срещу Европа, а изразяват несъгласие с нейния елит и непопулярните му икономически и политически решения.

– Във фейсбук има група във ваша подкрепа заради разпита ви в полицията през май. Има ли развитие на вашия случай оттогава насам?

– Случаят с мен може би е в подкрепа на това, което наблюдаваме с възтържествуването на законността в Австрия. По оплакване на анонимен информант бе заведено следствено дело срещу мен с обвинение за прокламация на националсоциалистическа идеология. Поради абсурдните и несъществени доказателства, представени на прокуратурата, делото бе прекратено преди две седмици. Аз вярвам, че Австрия е правова държава, в която върховенството на закона се доказва непрекъснато – както в индивидуалните случаи, какъвто е моят, така и в събитията от обществено и национално значение, какъвто е касирането на балотажа на президентските избори.

Автор: Таня Джоева

4 юли 2016 г.

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13163

Posted by on юли 5 2016. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.