Политологията е наука за властта, а не еврофутбол за даване на прогнози за първо полувреме-краен резултат

Анализатори, наблюдатели, социолози и част от политолозите се надпреварват да коментират наляво и надясно, по електронни и печатни медии ще има ли втори тур на президенските избори, какви са шансовета на Първанов да загуби евентуален балотаж, кой ще се класира на второто място на изборите и т.н. Типично по български занимават ни с неща, който нито го интересуват, нито пък го касаят в чак толкова голяма степен обикновения избирател. Пак същите гореспоменати субекти се надпреварват да обяснават след всеки един вид избори у нас, че е имало апатия и кой бил виновен за това. Без да се замислят, че и те имат не малка вина за тази ситуация. Отклоняват вниманието на хората от същността на една президентска кампания, от това което ги интересува. Дали ще има втори тур или няма ги интересува преди всичко предизборните щабове на кандидат президентите, за да знаят какъв тип кампания и стартегия да провеждат. Нормално е в сегашната ситуация и обстановка в щаба на Първанов да се стреми да бъдат победители още на първия тур, а на неговите опоненти да има втори и да се надяват на чудо нещо да се промени. Но защо с тези неща занимават обикновения човек не е много ясно. Медиите в този случай ама ни най малка вина имат, те чисто и просто са посредник на различните позиции и мнения. Този сценарий го наблюдаваме няколко пъти вече. Всякаш е като латиноамереканските сериали с идентични сценарии и сюжети, с малко различни нюанси.
За социолозите е нормално да си приказват това, което показват социологическите проучвания, като цифри. Същото важи за наблюдателите и анализаторите все пак те не са професионални политолози, независимо от опитите им да се правят на такива. Но защо една част от политолозите го правят, това е вече загадка. Нима не виждат, че по този начин те бягат от призванието на политолигията да е наука за властта, а не даване на прогнози в стил еврофутбол, метереология, гадаене или пък чертаене на сценарии за 25 и повече години напред. Ако има какво да се коментира на тези избори, то това са предизборните платформи на кандидатите, това което те предлагат да осъщсетвят, дали имат правомощията и възможностите да го направят, кой каква кампания провежда и какви цели преследва. Това е тяхната работа в този момент относно предизборната кампания.
Това, с което трябва да се занимават политолозите в този момент е по-скоро какво следва след президентските избори, един поглед в близкото бъдеще. За очакванията и основните предизвикателства пред България след 1 януари 2007 г., за предстоящите догодина избори за евродепутати и за местни органи на властта. Как ще рефлектират те върху политическата ни система, какви промени може да се очакват и евентуални размествания на пластовете. Това са само една малка част от нещата, които несъмненно касаят в по-голяма степен българското общество. Отколкото да слушат и четат от сутрин до вечер прогнози първо полувреме – краен резултат с предварително ясен победител, ако не се случи нещо непредвидено и непоправимо, което не е изключено. Това е пътят да си изчистят образа, че не са партийни говорители, а политолози – професионалисти. Нормално е всеки да има убеждения, но да се опитва грубо и манипулативно да натрапва мнения на това, което му е изгодно и това, което би му искало да бъде е най-малкото неприемливо. Точно тук са длъжници медиите, които е крайно време да почнат да дават възможност за изява на политолози, които гледат по далеч от носа си и не се правят на футуролози. Това е пътят по-който политологията ще намери своето подобаващо и полагащо й се място, като се даде път на нови и млади лица, с нови идеи, мнения и визии. Които не гледат на нещата повърхностно, а задълбочено и вникват в същността на проблемите, като търсят пътищата за тяхното решаване. Безсмислено е да се констатират и коментират вече случили се събития.

Борислав Ангелов

Политолог  

14 септември 2006 г.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16766

Posted by on сеп. 14 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.